Skip to main content

Radek Banga je rapper, zpěvák, textař, hudebník a influencer, který se nejenom svou tvorbou, ale celým svým životem snaží podpořit lidi v myšlence, že mají na víc. A že dokážou vše, co si vysní. Protože nic není nemožné, jak se konec konců jmenuje Radkův aktuální klip. Direct s Radkem dlouhodobě a rád spolupracuje.

Z vašeho působení nejenom na sociálních sítích jsem pochopila, že nechcete lidi jen bavit. Že jste si vzal za cíl je i motivovat k lepšímu životu. Kdy a proč jste se rozhodl takhle na lidi působit?

Moje touha motivovat ostatní lidi vyplývá především z toho, jaký život mám za sebou já sám. Nepocházím z úplně ideální rodiny, teprve v mých 20 letech jsem začal žít trošku normální život. Věřím, že když člověk dojde k takovému štěstí, které potkalo mě, je prostě jeho povinností to štěstí předávat dál.

Pocházíte z rodiny, která nebyla ideální, v nějakém rozhovoru jste řekl, že jste vyrůstal v toxickém prostředí, v 15 jste skončil na ulici a tak dále. Zajímá mě, čím to je, že jste se zrovna vy tak vypracoval a jste schopen vést smysluplný a hezký život. Co nebo kdo způsobil, že jste neskončil špatně – tak, jako skončí spousta dětí z podobných rodin?

Tím základním hnacím motorem je asi má povaha jako taková. Nikdy jsem nic jen tak nevzdával a naučil jsem se na sobě už od puberty hodně makat. Když jsem třeba měl nějaký koníček, neuměl jsem to dělat napůl, všechno jsem chtěl dělat naplno, nebo vůbec. Nakonec se mi takový přístup v životě hodně vyplatil. A taky jsem měl štěstí na lidi. Pokaždé, když jsem na tom byl nejhůř, někdo vstoupil do mého života a udělal či řekl něco, co pro mě bylo zásadní. Ale i tak je to stále o vůli – otázkou je, jestli si pomoct chceme především my sami. Já uměl vycítit příležitost a chopit se jí. Nebo jsem si poslechl názor či radu někoho zkušenějšího a přemýšlel jsem nad tím. Takhle mě třeba hodně inspirovala má třídní učitelka, která vždy chtěla, aby děti jako já neskončily špatně. Poslouchat ji mi dost pomáhalo.

Děláte přednášky pro školy, máte projekt Když chceš, tak to dokážeš. Jaké na něj máte odezvy přímo od dětí? Stalo se vám někdy, že jste se na přednášce setkal s nedůvěrou nebo odmítáním ze strany posluchačů?

Pokud mě ti žáci vůbec neznají, přijdou na začátku s takovým zvláštním nedůvěřivým výrazem ve tváři. Někdy úplně vidím, jak si říkají “Probůh, co to zase bude?” 🙂 Ale většinou je už po dvaceti minutách dokážu vtáhnout do toho, co jim vyprávím a na konci přednášky mám velmi pozitivní odezvu. Dnes je to ale už trošku jiné než dřív, protože mladší publikum mě zná hodně ze sociálních sítí.

V jednom rozhovoru jste řekl, že vaše celoživotní můra je bezmoc, neschopnost něco ovlivnit. Co byste poradil lidem, kteří zrovna právě tohle cítí?

Bohužel, bezmoc v mém životě několikrát sehrála zásadní roli. Dnes už jako trošku starší vím, že pokud něco nemůžu ovlivnit, nemá smysl se tím ani zabývat. Lehko se to říká, ale hodně špatně se to dělá. Pokud máte za sebou něco opravdu traumatizujícího, chce to nějaký čas, aby se s tím člověk skutečně vyrovnal. Na druhou stranu, často se mi také v životě stalo, že jsem uvěřil v nějakou svou bezmoc, i když se nakonec ukázalo, že tak bezmocný vlastně nejsem. Je dobré se umět zastavit, uklidnit, rozhlédnout se kolem a říct si: “Jaké mám možnosti? Co můžu udělat jinak?” Když se člověk umí uklidnit, najednou se objeví nějaké nové řešení. Jinak řečeno – pokud to nejde dveřmi, co zkusit okno? 🙂

Cestujete rád?  

Cestuji moc rád. Fascinuje mě jet někam a poznat úplně novou kulturu. To může člověka velmi obohatit. Myslím, že každý člověk by měl trošku cestovat, protože také není od věci si jinde uvědomit, jaké obrovské vymoženosti tady v naší zemi máme.

Existuje nějaká země, kam cestujete raději než jinam? Která je pro vás srdeční záležitostí a považujete ji za druhý domov?

Pro mě je srdeční záležitostí Egypt. Od malička mě fascinoval starověk a egyptská kultura mě uchvátila asi nejvíc. Nicméně co se týče komfortu a jídla, na Španělsko nemá vůbec nic. To je pro mě doslova jízda do ráje.

Pokud jedete na dovolenou, objevujete raději nová místa, nebo jezdíte stále na stejné, dříve objevené a oblíbené místo?

Rád objevuji nová místa, takže většinou lokace s manželkou měníme. Nicméně pokud nemáme náladu na smršť nových impulsů a chceme si spíš odpočinout, rádi se vracíme do našich oblíbených resortů.

Máte nějaký tip na místo, kde je krásně a které ještě není tak „profláknuté“?

Pár mých kamarádů jelo na dovolenou do Albánie a všichni se to nesmírně pochvalovali. Je to prý nádherná země, je tam levně, ale také to může být v určitých oblastech trošku nebezpečné. Na druhou strnu, když přijedete do Itálie, jsou města, kde je to padesát na padesát, že vám někdo ukradne peněženku. Takže nezbývá, než být obezřetný a před příjezdem se vždy dostatečně informovat o tom, kde je to v pohodě. Ale my byli třeba v Alžírsku a bylo to super.

Kdybyste měl neomezený zdroj peněz, co byste udělal? Jak byste peníze použil?

Hodně jsem o tomhle přemýšlel, přiznám se. 🙂 Já jsem člověk, který vždy považoval za hloupost mít třeba dvacet aut nebo pět baráků. Nevidím v tom žádný smysl. Když bych měl neomezené možnosti, určitě bych investoval do všeho, co může nějak zlepšit svět. Třeba najít úplně nový levný zdroj potravy, aby ti nejchudší nemuseli hladovět. Investoval bych do technologií, díky kterým bychom mohli cestovat na jiné obyvatelné planety. Určitě bych založil nějaký institut, díky kterému by se vzdělání dostalo úplně každému, ať už je odkudkoliv. Napadá mě mnoho věcí, to by byl asi hodně dlouhý seznam. 🙂

Nejlepší rada, kterou jste v životě dostal, je…?

“Ty máš na víc!” Dostal jsem ji od mé třídní učitelky. Ta věta ve mně zůstala už napořád. Vždycky máme na víc. Proto se snažím vždy překonat především sám sebe.

Na co se vaši fanoušci mohou těšit v nejbližší době? Máte nějaké pozvání na koncert, novou desku, projekt…?

Aktuálně připravuji mé druhé sólové album, který chci vydat na podzim. Když jsem během pandemie tento nový projekt rozjel, vůbec jsem netušil, jak to dopadne. Hned po vydání jsem ale věděl, že tohle je něco, v čem chci rozhodně pokračovat dál. Úplně jsem propadl tomu novému zvuku a po mnoha letech opět nalezl skutečnou lásku k hudbě. Před nedávnem vyšel už první singl s názvem “Nic není nemožné” a už máme natočený i druhý videoklip, který vyjde společně s deskou. Už se nemůžu dočkat, až své nové písně představím publiku!

 

Web Radka Bangy najdete tady.

Radkův Instagram na vás čeká zde.

Poslechněte si skvělou hudbu na Radkově YouTube kanále.

 

Foto Karolína Ryvolová.


Přečtěte si také

Josef Vrtal alias Fort na tripu: Být někde 14 dní neznamená vůbec nic

Blondýna z Londýna: Miluju sólo cesty, Řím a Edinburgh

Cestovatelka za babku: Cestovat jde i téměř bez peněz

Cestovatelka Tereza Menclová: Nejsem sběratelka razítek v pasu

Komentář k článku