Skip to main content

Markéta Zvolská, na sítích pod jménem Blondýna z Londýna, je influencerka, která o sobě na Instagramu říká, že: „poznává svět, má ráda sport, a ještě radši prosecco a dort“. Na svém webu vypráví příběhy o cestách po celém světě a dělá to skvěle, což dokazuje téměř 20 000 vracejících se spokojených čtenářů. A spoustu followerů má i u nás v Directu, se kterým dlouhodobě spolupracuje. Jak se stalo, že propadla cestovatelské vášni a jaké jsou její cestovatelské sny a tipy?

Jak a kdy u vás vznikla tahle touha jezdit do světa a vyprávět o tom?

Touhu po cestování i lásku k psaní jsem v sobě měla vždycky. Už jako malá jsem milovala pořad Cestománie, magazín National Geographic a z nejrůznějších knížek a encyklopedií jsem si vypisovala zajímavosti o různých zemích. Do letadla jsem ale poprvé nasedla teprve před 10 lety, kdy jsme se s mladší sestrou vydaly samy do Londýna. Tehdy už jsem měla svůj starší blog, kam jsem sepisovala zážitky, a už s tím nepřestala. Ani s cestováním, ani s psaním. Akorát v poslední době místo článků stíhám spíše jen posty na Instagram (které jsou ale kolikrát tak dlouhé, že by to klidně mohl být článek :D).

Existuje nějaká země, kromě té naší, kam cestujete raději než jinam?  

Mám dvě místa, kam se musím vrátit alespoň jednou ročně: Edinburgh a Řím. To jsou moje tradice. Do Říma ideálně v létě, protože té atmosféře a teplým večerům s pastou a Aperolem v uličkách Trastevere se nic nevyrovná. A do Edinburghu pro změnu ráda jezdím na podzim. Tomuhle městu, které vypadá jako z Harryho Pottera, totiž sluší i šedivé deštivé dny a příchod zimy se s takovou hned snáší líp.

Kdybyste měla neomezený zdroj peněz, cestovala byste jinak a jinam? Kam byste jela?

Cestovala bych spíš ještě víc, na delší dobu. A když by se mi někde zalíbilo, což se mi stává na cestách prakticky pořád, zůstala bych tam nějakou dobu žít. Taky bych se podívala do dražších destinací, kde jsem zatím nebyla – třeba na Havaj a do New Yorku. A určitě bych si i vyzkoušela i let první třídou.

Máte nějaký cestovatelský sen, který jste ještě nezrealizovala?

Těch mám neskutečně moc! Zažít Jižní Koreu a Japonsko. Projet si nějakým krásným, pořádným autem Route 66 a ve Vegas skočit do kasina. Podívat se do základního tábora pod Everestem. Surfovat na Srí Lance. Projít si celou Madeiru. Navštívit všechna filmová místa v New Yorku. Poznat Latinskou Ameriku…

Jak vybíráte místa, kam pojedete? Je to jen věc náhody, pocitů a touhy, že se vám někam chce, nebo máte plán, seznam a odškrtáváte místa, kde jste ještě nebyla?

Některá místa mám vysněná už dlouho, třeba jako New York, od chvíle, co jsem ho viděla v jednom z mnoha filmů. U jiných mi stačí vidět fotku se zajímavým příběhem, třeba na Instagramu nebo mi o nich někdo hezky vypráví a já tam okamžitě chci taky. Nejradši bych ale samozřejmě viděla celý svět.

Svým čtenářům doporučujete místa a služby, které jste předtím opravdu vyzkoušela. Jakým způsobem ale všechno tohle objevujete vy? 

Před každou cestou si hledám na YouTube cestovatelská videa a googlím články typu “Top 10 Things to Do in Edinburgh” nebo “Hidden Gems in Edinburgh”. Pokud se jedná o evropské destinace, na hledání kaváren používám skvělou aplikaci European Coffee Trip, která mě nikdy nezklamala.

Máte nějaký tip na místo pro eurovíkend, kde je krásně a které ještě není tak „profláknuté“?

Všem doporučuju právě můj milovaný Edinburgh, který mě baví mnohem víc než třeba Londýn. A na víkend je úplně ideální, i díky přímým letům z Prahy i Vídně.

Co byste poradila lidem, kteří plánují eurovíkend v Evropě a chtějí ušetřit?

Určitě cestovat jen s malým zavazadlem a nepřiplácet za zavazadla. Na víkend bohatě stačí malý batůžek. A pokud cestujete sami, hodně se dá ušetřit spaním ve sdílených pokojích v hostelech.

Pět věcí, bez kterých byste neodjela na cesty…

Pas, telefon, sluchátka, sluneční brýle a kontaktní čočky.

Nejlepší radu, kterou jste jako cestovatelka dostala?

Utrácet peníze za zážitky je ta nejlepší investice.

Všimla jsem si, že cestujete i sólo. Cestujete ráda sama?

Miluju sólo cesty! Nejen proto, že si vždycky perfektně vyčistím hlavu a utřídím myšlenky, dělám od rána do večera jen to, co chci já sama (což je kolikrát klidně jen 2 hodiny sedět v kavárně a pozorovat okolí), ale taky je mnohem jednoduší se dát s někým do řeči a poznávat nové lidi.


Markétin Instagram plný skvělých fotek z cest najdete zde.

Markétin web, kde najdete spoustu cestovatelských tipů, na vás čeká zde.


Přečtěte si také: 

Pepa Vrtal alias Fotr na tripu: Být někde 14 dní neznamená vůbec nic

Cestovatelka za babku: Cestovat jde i téměř bez peněz

Radek Banga: Pokud to nejde dveřmi, co zkusit okno?

Cestovatelka Tereza Menclová: Nejsem sběratelka razítek v pasu

Komentář k článku