Skip to main content

Tereza Schindlerová je bloggerka, která sama sebe popisuje jako „cestovatelka na mateřské“. A opravdu – její blog Cestuj za babku, Instagram i Facebook jsou plné rad, jak cestovat lacino a s dětmi. Za roky, co se po světě pohybuje s rodinou, nashromáždila ne desítky, ale stovky rad, jak udělat cestování co nejlevnější, a taky co nejpříjemnější, pokud sebou na cestách máte i své drahocenné potomstvo. A celé toto know-how je vám k dispozici. 😊 Tereza je také jednou z influencerek, které s Directem spolupracují.

Cestujete s celou rodinou, tedy i s dětmi. Byla jste velká cestovatelka i před tím, než se vám narodily děti? Nebo jste kouzlu cestování propadla až s nimi?

Cestovat jsem začala těsně před maturitou a od té doby už cestuju pořád. Po gymplu jsem vyrazila do Bretaně jako au-pair. Další léto jsem byla servírka na Maltě, posléze barmanka v hotelu na Madeiře. Pak přišlo studium na Novém Zélandu. Tři týdny sama v Kambodži a Thajsku. Ekvádor, Guatemala, Japonsko, Filipíny, Srí Lanka, Evropa křížem krážem a tak dále. Evropu jsem poznala díky levným letenkám tehdejší aerolinky Skyeurope.

Existuje nějaká země, kam cestujete raději než jinam? Která je pro vás srdeční záležitostí a považujete ji za druhý domov? Pokud ano, proč?

Takových je víc, i když nevím, jestli bych je označila za druhý domov. Ale mám hodně blízko k Portugalsku – díky práci na Madeiře a ročnímu pobytu v Portu. Navíc portugalština je krásný jazyk. A když jsem u jazyků, tak mě vždy za srdce vezme francouzština, svého času jsem pravidelně jezdila do Paříže. Měla jsem tam přítele, který mě vytáhl na první cesty na vlastní pěst a já viděla, jak to jde i téměř bez peněz.

Pokud jedete na dovolenou, objevujete raději nová místa, nebo jezdíte stále na stejné, dříve objevené a oblíbené místo?

Zatím se vracíme minimálně a rozdíl je v tom, že předtím jsem tam byli bez dětí a teď s dětmi, takže to místo vnímáme najednou úplně jinak. Dokážu si představit vrátit se, ale ne hned další rok. Například na Madeiru se vracím jednou za 5 let.

Pět věcí, bez kterých byste neodjeli na cesty…

Pas i občanka – vždy obojí, mobil – navigace, mapy, informace o místech, neplánujeme moc dopředu, ale až na místě, žabky – jako pantofle, na pláž, zároveň lehké a skladné, síťovka – taška na všechno, ať už nákup ze supermarketu nebo věci na pláž, minipeněženka – nechávám doma nepotřebné kartičky a další obsah klasické peněženky, v té cestovní mám kromě pilulky na alergii také pinetku do vlasů a rukavici, kdybych potřebovala dávat první pomoc.

Máte nějaký tip na místo, kde je krásně a které ještě není tak známé, tedy „profláknuté“?

Pojmu to jinak – nejde o místo, ale čas, protože profláknutá místa jsou mimo sezónu parádní, letos jsme třeba navštívili Mallorcu v březnu nebo chorvatskou Korčulu v dubnu.

Kdybyste měla neomezený zdroj peněz, kam byste jela?

Aktuálně bych to využila na vánoční letenky z Prahy za teplem, a to do Karibiku. Kdysi jsem navštívila ostrov Svatého Martina, Guadeloupe a Dominicu, letos jsem chtěla Martinik a ubytování řešit přes Home Exchange. Jenže právě ony letenky byly příliš drahé. K tomu bych si koupila přímý let z Prahy na Tchaj-wan. A pak ještě přímý let Praha – Soul.

Máte nějaký (zatím) nesplněný cestovatelský sen?

Lákala by mě Francouzská Polynésie, Galapágy, znovu Japonsko, tentokrát na delší pobyt, a Střední Amerika.

Dostali jste se někdy s rodinou na cestách do nějakého opravdového průšvihu?

Zatím nic strašného. Loni v Portugalsku spadl Adámek hlavou na dlažební kostku a skončili jsme v noci na pohotovosti, odkud jsem se pak s ním neměla jak dostat zpět na ubytování. Byly dvě ráno, já mobil téměř bez baterky, těhotná a se synem v náručí před nemocnicí. Taxíky nikde, nakonec se podařilo taxi zajistit přes mobilní aplikaci, ale bez auto sedačky, to už bych prý chtěla moc.

Která země/místo/město je nejpřívětivější pro rodiny s dětmi?

Mám hodně ráda Španělsko, děti jsou všude vítány, počítá se s nimi. Je tam také velký počet hřišť.

A kam byste naopak rodinám s dětmi nedoporučila jet?

Tam, kde pochybuji o tamní zdravotní péči, odkud se v případě potřeby bude specifická zdravotní péče těžko shánět (např. různé izolované ostrůvky kdesi) a pokud jde o batole, které leze, tak bych nevolila destinace, které prostě ve smyslu pořádku nepovažuji za čisté.


Facebook Cestuj za babku najdete zde. 

Instagram plný cestovních tipů a rad tady. 

Web Cestuj za babku, kde se dočtete víc nejenom o cestování s dětmi tu. 


Přečtěte si také

Josef Vrtal alias Fort na tripu: Být někde 14 dní neznamená vůbec nic

Blondýna z Londýna: Miluju sólo cesty, Řím a Edinburgh

Radek Banga: Pokud to nejde dveřmi, co zkusit okno?

Cestovatelka Tereza Menclová: Nejsem sběratelka razítek v pasu

Komentář k článku