Skip to main content

V kapse peněženku, skipas a potvrzení o pojištění odpovědnosti – od 1. ledna 2022 se výbava lyžařů na italských sjezdovkách malinko změnila. A aby toho nebylo málo, tamní úředníci si pro nás připravili také změnu v pití alkoholu. Na poobědový přípitek tak můžete dost možná zapomenout. 

Zákaz pití alkoholu na italských sjezdovkách určitě nepotěší fanoušky Bombardina. Až tak tragický scénář se ale přece jenom nekoná. Neznamená to, že si nemůžete dopřát vyloženě žádné alkoholové občerstvení.

Pokud dodržíte tolerovaných 0,5 promile, budete v pohodě. Pořád ale tohle nařízení berte vážně. Porušení tolerované hranice vás může stát klidně i přes 1 000 euro, tedy více než 23 000 Kč. 

U pojištění odpovědnosti nic jako shovívavost rozhodně nečekejte. V případě, že ho nebudete mít sjednané, hrozí vám pokuta až 4 000 Kč. To si radši schovejte na pěknou rodinnou večeři v nějaké malebné restauraci. 

Pojištění na hory – Itálie a odpovědnost

Dobrou zprávou je, že pojištění odpovědnosti si sjednáte opravdu snadno a také vás nevyjde ani příliš draho. Stojí zhruba několik desítek korun měsíčně. A máte hned několik možností, jak si ho zařídit.

1) Pojištění odpovědnosti k pojištění majetku

Víte, že pojištění odpovědnosti si můžete sjednat i k vašemu majetkovému pojištění? Jedná se asi o nejvýhodnější řešení. „V tomto případě jsou u nás automaticky pojištění všichni, kteří na dané adrese reálně žijí. Nemusejí tam tedy mít ani trvalou adresu,“ říká Nela Maťašeje z Direct pojišťovny

Pojištění vám bude sloužit při lyžování a pomůže vám například v případě srážek na sjezdovkách. Kromě toho se vám bude hodit i v dalších běžných situacích. Kdybyste třeba vy nebo vaše dítě omylem shodili zboží v obchodě na zem. Ale pozor – cestovko si musíte stále sjednat jako další pojištění. Naštěstí to u nás zvládnete lusknutím prstu.

2) Pojištění odpovědnosti sjednané samostatně

I to vám bude platit celý rok, stejně jako v prvním případě. „Cenově ale lépe vychází jako připojištění k pojištění majetku,“ radí Maťašeje.

3) Pojištění odpovědnosti k cestovnímu pojištění

Už jste asi pochopili, že pojištění do Itálie na lyže by se mělo ideálně skládat z pojištění odpovědnosti a cestovka. Sjednat si je můžete společně. 

„V tomto případě vám pak bude platit jen po dobu, kterou si sami určíte. Je tedy na každém, aby se rozmyslel, jestli chce být chráněný i jindy,“ dodala Maťašeje z Directu.

4) Zapomněli jste? Jde to i u pokladny

Pojištění odpovědnosti si můžete  sjednat dokonce přímo u poklady na sjezdovce, až si budete kupovat skipas. Ale to berte jako poslední možnost. Zaprvé to pro vás nemusí být dvakrát výhodné a zadruhé nemusíte mít k dispozici všechny informace. 

Potvrzení o sjednání? Pomůže appka

Nezapomeňte, že s sebou musíte mít také potvrzení o sjednání tohoto pojištění. Dříve by to chtělo cár papíru, dnes stačí jednoduchá appka, ve které máte rovnou celou pojišťovnou. 

Zákon přesně neříká, jakou formu má potvrzení mít. „Naši klienti mohou využít například potvrzení z e-mailu nebo Direct aplikaci, kde mají všechny informace vždycky po ruce v mobilu,“ dodává Maťašeje.

Aplikace se vám bude hodit i pro sjednání cestovního pojištění do Itálie, které by mělo být povinnou součástí vaší výbavy. 

Cestovní pojištění Itálie

Ať už se chystáte do Dolomit, Aspenu nebo Kitzbühelu, cestovní pojištění je základ. Nehledě na stát. Sebe totiž musíte mít vždycky na prvním místě. Až budete zkoušet malý skokánek nebo třeba slalom, nikdy nevíte, co se může stát. Pojištění na lyže do Itálie bude právě součástí cestovka, stejně jako celá řada dalších zimních sportů. I třeba bobování s dětmi.

Kdybyste se na svahu srazili s jinými lyžaři, bez pojištění byste se dostali do pořádného maléru. Jenom samotná přeprava vrtulníkem se může vyšplhat do výšin větších než alpské vrcholky – i přes 100 000 Kč. Co teprve další ošetření… A přitom si ho můžete sjednat už za pár korun.

Spočítejte si orientační cenu.

Dokonalý servis i pro vaše lyže

Povinnost pojištění na lyže Itálie nařizuje sice jenom v rámci odpovědnosti, ale cestovko se prostě vyplatí. Nejen v ochraně vás samotných, ale také vašeho vybavení. To, že vám z lyžárny zatím nikdy lyže nebo hůlky nezmizely, neznamená, že se to neděje. V rámci cestovního pojištění máte postaráno také o ně. Vyvážení a voskování už ale necháme na vás.

A zase ty limity

Ani počasí na jedničku, manšestr na sjezdovce a dokonalé lyžařské schopnosti vám nezajistí, že se nemůže nic stát. Když už se vrhnete na sjednávání pojištění, myslete na všechny důsledky. A s tím souvisí i výše limitů. V případě, že si nenastavíte dostatečnou částku, můžete na to šeredně doplatit. Doslova.

Lyžování se od letního chození po malebných turistických trasách zásadně liší. Riziko se násobně zvyšuje, a tak by se měly zvyšovat i výše vašich limitů. Stačí jeden nevydařený oblouk a malér je na světě. 

Před odjezdem tak nastavte pojištění odpovědnosti alespoň s limitem 25 mil. Kč (zdraví) a 10 mil. Kč (majetek). Léčebné výlohy pak minimálně na 6 mil. Kč. Tady však myslete na to, že nepříjemnosti vás potkají spíš s nižším než vyšším limitem. Tohle je nezbytný základ, bez kterého byste neměli vyjíždět.

Lyžaři, nezapomeňte na helmu

V dnešní době už naštěstí málokdo vyrazí na svah bez helmy. I přesto se pár odvážných stále najde. Jestliže si nechcete sáhnout hluboko do kapsy, v Itálii si to rozmyslíte, než řeknete Bombardino. Vedle pojištění odpovědnosti a zákazu pití alkoholu tady totiž platí také povinnost nošení helmy do 18 let. A to pod pokutou až 150 EUR.

Největší pokuta by vás ale samozřejmě postihla tehdy, kdyby se vám něco stalo. A to platí pro všechny věkové kategorie bez rozdílu.

Dejte si čas s výběrem – když najdete skvěle padnoucí helmu, ani po celém dni vás nebude nic tlačit. A pořád vás to navíc může vyjít levněji než platit pokutu. Co myslíte?

Komentář k článku