Skip to main content

Zasněžené kopce, slunce a teplý čaj na horské chatě. Idylka, kterou zažívá mnoho cestovatelů, když vyrazí za lyžováním například do rakouských Alp. Tuto radost ale může snadno překazit nečekaný úraz. Abyste pak následky dovolené nemuseli splácet celý život, hodí se mít cestovní pojištění na hory s dostatečně vysokým limitem.

Hlavní důvody, proč řešit pojištění na hory

Možná si říkáte, že vaše lyžařské schopnosti jsou na tak dobré úrovni, že se vám nemůže při jízdě nic stát. Stačí ale jenom chvilka nepozornosti nebo třeba zledovatělá plocha a poklidný sjezd se promění v noční můru. 

1) I když se vám něco stane, nemusíte platit víc než pojištění.

Pojištění na hory za pár korun versus platba za hospitalizaci v řádu desetitisíců – takto černé na bílém se to zdá jako jasná volba, že? A přesto spoustu milovníků zasněžených kopců podstupuje toto nesmyslné riziko. 

2) Na sjezdovce nejste sami.

Na to je třeba pořád myslet. I když se vaše lyžařské dovednosti podobají umění Lindsey Vonnové, do cesty se vám může někdo připlést. Na první dobrou nemusí být jasné, kdo za kolizi ve skutečnosti může. Proč si zbytečně přidělávat starosti?

3) Pojištěné můžete mít i vybavení.

Ty nové lyže od Ježíška se mohou líbit i někomu jinému. Pokud by vám náhodou zmizely z lyžárny, i to nejlevnější cestovní pojištění na hory dokáže pomoct. Ale bacha na obědovou pauzu – když lyže a hůlky necháte před restaurací, zloději je mají naservírované na zlatém podnose. Abyste za ně dostali nějakou náhradu, zloděj musí překonat určitou překážku – typicky zámek u dveří.

Potřebuju speciální pojištění v Česku?

Pojištění na hory v ČR se leckomu může zdát jako zbytečnost. Platí vám přece veřejné zdravotní pojištění… No ale co budete dělat v případě, když někoho zraníte nevydařeným dobržděním dole u vleku? Na takové situace je důležité sjednat ještě pojištění odpovědnosti. To za vás vyřeší veškeré nepříjemnosti, kdybyste náhodou způsobili na svahu srážku.

A zajímat by vás mělo také úrazové pojištění. Než řeknete Špindlerův Mlýn, můžete se dostat do prekérní situace, ze které často vzejdou bohužel i trvalé následky. Úrazové pojištění pomůže.

Pojištění na hory do zahraničí

Itálie, Rakousko, Německo i Slovensko toho pro lyžaře oproti českým horám nabízí o trochu víc. I nádherně upravené, široké sjezdovky s sebou ale nesou určité riziko. A jelikož se jedná o cizí země, samozřejmě zde platí také trochu jiné podmínky. 

Například v Itálii se lyžovat bez pojištění odpovědnosti určitě nevydáte. Od roku 2022 se jedná o povinnost pro každého lyžaře. Právě kvůli těmto odlišnostem si každý stát před odjezdem dostatečně prostudujte. To, že víte, na jaké pochoutky se v tamní kuchyni můžete těšit, vám při řešení pikantní kolize nepomůže. 

Pozor na odpovědnost za zaviněné úrazy

Jak moc se pojištění odpovědnosti vyplatí, dokonale ilustruje následující případ.

Dítě jede na školní zájezd na lyžovačku, třeba do Rakouska. Při lyžování se ale bohužel vlastní vinou srazí s jiným sportovcem. Oba odváží horská služba do nemocnice. Jelikož dítě nemá na místě rodiče, pojišťovna v rámci pojištění na hory zajistí dopravu a ubytování v Rakousku jednomu z nich.

Po úspěšné operaci a krátkém pobytu v nemocnici je dítě následně převezeno zpět domů. Tím ale bohužel příběh nekončí. Po půl roce totiž dojde rodičům dopis, že druhý lyžař žádá kompenzaci za svůj úraz. 

Asistenční služba v minulosti dokonce řešila případ, kde byla požadovaná částka 20 000 euro. Direct pojišťovna z pojištění vyplatila 9 000 euro a dalších 6 000 putovalo na soudní náklady. Díky pojištění odpovědnosti rodiče nemuseli platit téměř 400 000 korun. Kromě toho pojišťovna zaplatila také 35 000 korun na převoz do Česka a 4 000 korun za zásah horské služby.

Cestovní pojištění hory přenáší

V rámci svého cestovního pojištění, bez kterého byste do zahraničí určitě vyrážet neměli, můžete mít pojištěné i veškeré zimní sporty. Od lyžování po sáňkování. Dokonalá ochrana na horách je tedy jasná:

  • helma,
  • chránič páteře,
  • pojištění odpovědnosti
  • a cestovní pojištění.

 

V Directu si všechna pojištění sjednáte lusknutím prstu. Abyste si ale čerstvý prašan mohli užívat opravdu bez starostí, je potřeba zvolit optimální výši limitů. Jenže jak na to? V každé zemi platíte za různé operace i hospitalizaci rozdílné částky

Proto jsme pro vás připravili pár tabulek, které vám usnadní nastavování limitů právě u pojištění na hory. Slovensko a jejich ceny překvapují české lyžaře dnes a denně. 

Zásah horské služby vyjde až na 17 000 korun

Pojištění na hory do Rakouska, Itálie, Německa i za našimi bratmi na Slovensko přináší jenom výhody. Můžete si sem ale dosadit jakýkoliv stát.

K častým úrazům patří nejrůznější zlomeniny. Když si zlomíte nohu například uprostřed sjíždění kopce, počítejte s výjezdem horské služby, který stojí tisíce korun. Cestovní pojištění zásah horské služby uhradí. Jinak byste se museli připravit na poplatky v závratných výšinách.

Kolik stojí výjezd horské služby

Země Průměrná cena v Kč
Slovensko 16 800
Francie 10 000
Německo 9 600
Švýcarsko 8 800
Rakousko 4 300
Itálie 1 700

Ceny vycházejí z případů, kterými se Direct v minulosti zabýval. Slovensko bývá zpravidla nejdražší, protože služba většinou zasahuje až v případech, kdy jsou lidé v těžkých terénech. V Rakousku pak bývá nejvíc případů zranění přímo na sjezdovkách.

Dobrou zprávou je, že případný pobyt v nemocnici zaplatí povinné zdravotní pojištění. Dejte si ale pozor na spoluúčast, která je ve Francii 30 %, v Německu a Rakousku pak zhruba 300 korun za den a ve Švýcarsku pak přes 8 000 korun. 

Tyto výdaje už vám klasické zdravotní pojištění nezaplatí. Pokud je tedy nechcete platit z vlastní kapsy, je potřeba mít sjednané cestovní pojištění na hory.

Když zasahuje vrtulník, zasáhne pojištění

Na horách se stávají také případy, kdy musí ke zraněnému přiletět vrtulník. Takový zásah pak může cestu prodražit o desítky tisíc korun.

Kolik stojí zásah vrtulníku

Země Průměrná cena
Rakousko 124 000 Kč
Švýcarsko 86 000 Kč
Německo 76 000 Kč
Slovensko 26 000 Kč
Francie 21 000 Kč
Itálie 19 000 Kč

Jak je vidět, díky cestovnímu pojištění na hory můžete ušetřit velké peníze. V Directu dokonce nabízíme neomezený limit. Máte tak jistotu, že za vás zaplatíme účty, ať už budou jakkoliv vysoké.

Dejte si pozor na rizikové sporty

Ne každého baví klasický sjezd po upravených sjezdovkách a čerstvém manšestru. Odvážlivci, kteří raději podléhají například kouzlu freeridu, musejí být před cestou do hor obezřetnější. Na takové zimní speciality je totiž potřeba speciální připojištění rizikových sportů. Výhoda? I když toho během pobytu chystáte více, v Directu vám stačí jedno připojištění. Ale hlavně opatrně!


Přečtěte si také

Pojistit, či nepojistit aneb Jak na rizikové sporty

 


Autor: Michal Kárný

Mám rád texty, které jsou jednoduché, přehledné, odpovídají na všechny otázky a dobře se čtou. Pojišťovnictví není jednoduchý obor. V Directu se proto už od roku 2019 snažím o to, aby lidé, kteří mají zájem, díky mým textům rozuměli tomu, co mají pojištěné a kdy jim pojistka pomůže. Pomáhá mi v tom i novinářská praxe z Brněnského deníku Rovnost, kde jsem začínal jako redaktor, pokračoval jako editor a svoje mediální působení ukončoval jako šéfredaktor.

Komentář k článku