Skip to main content

Vedle rodinného domu či bytu bývá auto často tím nejcennějším, co lidé vlastní. I čtyřkolový člen domácnosti ale potřebuje vlastní prostor. Pokud ho tedy neplánujete zaparkovat na ulici, bez garáže se prostě neobejdete. Nezapomeňte ale na její připojištění. Mrkněte, s čím vám pomůže a proč se vám bude hodit.

Bydlíte v domě a garáž je k němu připojená? Další smlouvu tím pádem můžete bezstarostně pustit z hlavy. Stejně tak se o dodatečnou pojistku nemusíte starat v případě, kdy garáž patří přímo k vašemu bytu. U bytových domů taková stání najdete často třeba v přízemí. 

Pojištění domu a garáže máte pohodlně na jedné smlouvě. Jen myslete na to, že i když jde o součást domu, nikdy není garáž pojištěna automaticky. U bytu a domu si ji pojistíte jako vedlejší stavbu, na jiné adrese ale musíte sáhnout také po připojištění.

Pojištění garáže na jiné adrese

Výše už jsme to nakousli – pojištění samostatné garáže má svá specifika. Pokud vlastníte garáž na jiné adrese, bude třeba si k vašemu standardnímu pojištění majetku sjednat ještě speciální připojištění. To se bude vztahovat právě na samostatně stojící garáž.

U Directu si pojistíte jak stavbu, tak její vybavení. A ochránit můžete garáž, která stojí dokonce až do 15 kilometrů od vaší domácnosti. 

Ale pozor. Zaparkované auto, které by poničila například povodeň, vám pojištění garáže nezaplatí. V takovém případě musíte přibalit také havarijní pojištění. I to seženete pod jednou střechou u Directu.

Na co se vztahuje pojištění garáže

Nebezpečí nechodí jen po horách. Zloději rádi zabrousí právě do samostatně stojících objektů, kde si připadají nedosažitelní. Servítky si ale neberou ani přírodní živly. 

Pojištění garáže vám zaplatí škody, které způsobí:

  • krupobití
  • vichřice
  • požár
  • výbuch
  • zemětřesení
  • sesuv půdy
  • přímý úder blesku
  • tíha sněhu nebo námraza 
  • lavina
  • náraz vozidla

Arzenál přírodních živlů je opravdu bohatý a je lepší si s ním nezahrávat. Zároveň se můžete připojistit proti škodám, které napáchala povodeň nebo třeba záplava.

Pojištění garáže proti krádeži 

Nečekané návštěvy vaší garáže nejspíš nepřichází, aby se pokochaly nablýskaným sporťákem. Pojištění garáže se ale naštěstí vztahuje také na vloupání a vandalismus.

Garáž jako takovou vám zloději asi neodnesou. Ale vnitřní vybavení, to už je jiná. Myslí se tím třeba pneumatiky, náhradní disky nebo třeba regály. Při sjednávání výše pojistné částky tak myslete na všechny ty krabice, na které už doma nebylo místo. 

TIP: Pokud dorazíte ke své garáži a uvidíte jasné stopy vloupání nebo krádeže, okamžitě se obraťte na Policii ČR. Bez protokolu totiž nemůžeme vyplatit náhradu.

Nezapomeňte, že i garáž je nutné zaopatřit bezpečnostním zámkem. Jednak nepovolaným hostům můžete návštěvu zcela překazit a jednak vám bez funkční překážky bude i pojistná smlouva téměř k ničemu. Když vám totiž zloděj něco ukradne a vy nebude mít funkční zámek, pojišťovna vám škodu nezaplatí.   

Nejsem majitel. Jak na pojištění pronajaté garáže?

Pojištění domácnosti a garáže patří k tomu nejdůležitějšímu, co majetková pojištění nabízejí. V případě, že si přístřeší pro auto, motorku nebo jakékoli jiné movité věci pouze pronajímáte, neznamená to, že na pojištění nemáte nárok.

Pojištění garáže se vztahuje na vlastníka, který je uveden v katastru nemovitostí. Ten, kdo vám garáž pronajímá, by se proto měl postarat o pojištění samotné stavby.

Vy si ale můžete navíc pojistit také vybavení. Jen si dejte pozor na to, že bez pojištění stavby si vybavení pojistit nelze. Vždy je potřeba mít pojištěnou stavbu alespoň na minimální částku.

Typickým příkladem je pojištění řadové garáže. Váš majetek jsou regály, poličky, starý nábytek a další věci, které si zde uskladníte. Pokud by se přes sídliště prohnalo nemilosrdné tornádo, máte jistotu, že zničené vybavení vám pojistka zaplatí. 

Svůj dům a vybavení také nevystavujete zbytečnému riziku, tak nenechejte napospas ani garáž. Pojištění máte sjednané lusknutím prstu přes jednoduchou aplikaci. Ten klid za to opravdu stojí.


Přečtěte si také

S kolem na dovolenou. Pozor na vjezdy do garáží

Komentář k článku