Skip to main content

Chata se zahrádkou, příroda okolo, uklidňující zpěv ptáků. Sen mnoha Čechů. Zkrátka ideální způsob jak vypadnout z humbuku města. Ještě před vysněným nákupem je ale dobré znát rizika. Nevybrali jste si pro svou oázu klidu záplavové území?  Povodňová mapa ČR vám napoví, jestli vás nemůže ohrozit velká voda.

Při povodních v Česku se voda z řek může vylít na plochu až 2 482 kilometrů čtverečních. A to už opravdu stojí za to, abyste se nespoléhali na náhodu a na pár minut nakoukli na online povodňové mapy. Poradíme vám, jak na to.

Důvěřuj, ale prověřuj

Nejprve trochu terminologie. Záplavové území je oblast, kterou během přirozené povodně zatopí voda. O těchto povodňových zónách je samozřejmě dobré vědět už jen kvůli případným škodám.

Na internetu najdete řadu mapek, kde si ověříte, zda vaše vysněná chata neleží právě na takovém území. Některé však slouží jen jako orientační nástroj.

Podívejte se na stránku portálu POVIS. Je to systém, který je aktualizován třikrát až čtyřikrát ročně. Najdete tu sekci >> Mapy POVIS, kde v legendě zaškrtnete možnost >> záplavová území. A pak už jenom kontrolujete, jestli se vaše chata nebude nacházet v rizikové oblasti.

A co vlastně na mapách vidíte?

Na mapě povodňových oblastí se objeví několik druhů záplavových zón. A to:

  • Aktivní zóny záplavového území – jedná se o nebezpečné zóny, kde může voda ohrozit život i majetek lidí. Tady se nesmí stavět žádná nová chata ani jiná stavba. Jedinou výjimkou jsou vodní díla.
  • Dále to mohou být území >> 5leté, 20leté a 100leté vody. I když v těchto místech nejsou tak velké a striktní zákazy, jako v aktivní zóně, mohou tady platit jiná pravidla. Proto doporučujeme poradit se vždy s odborníkem.

NÁŠ TIP

Nejideálnější způsob, jak mít všechny informace pod kontrolou je:

  1. Podívat se na povodňové mapy online na internetu a udělat si přehled.
  2. A pak se spojit přímo se správcem vodního toku, nebo vodoprávním úřadem v místě, kde by měla stát vaše vytoužená chata.

Povodeň, nebo záplava?

Chata už je taková investice, při které rozhodně stojí za to zřídit si pojištění majetku – ideálně absolutně variabilní, abyste platili jen za to, co skutečně potřebujete. Pokud si však svůj víkendový domov pořídíte v záplavovém území, pojišťovny vám váš majetek buď nepojistí vůbec, nebo za hodně vysoký obnos. Ostatně Elektronický digitální povodňový portál nabízí svou mapu záplavových míst, podle které snadno zjistíte, zda máte šanci na nemovitost získat pojistku.

A ještě jedna rada na závěr. Pojišťovny běžně rozlišují mezi povodní a záplavou:

  • Povodeň – území zaplaví voda, která se vylila z řek, přehrad a rybníků.
  • Záplava – území zaplaví voda jiným způsobem než při povodni, například kvůli silnému dešti, když voda steče z polí nebo už nestíhá odtékat.

Tak šťastnou ruku nejen při výběru chaty…

Komentář k článku