Skip to main content

 Cyklistické kolo nebo v dnešní době moderní elektrokolo je pro mnoho lidí parťák, kterého s sebou berou autem na chatu i do zahraničí. Převoz autem ale i pouhé odložení kola u restaurace může být risk. Proto jsme pro vám připravili přehled situací, na které byste si měli dát pozor.

 

Nízké vjezdy do garáží

Pokud vezete kola na střeše auta, myslete na to, že ne všude se vlezeteProblém můžete mít s průjezdem pod nízkými mosty. 

Často se také stává, že řidiči zapomenou na kola, když vjíždějí do garáží u obchodních center. V tomto případě je dobré mít k havarijnímu pojištění nebo povinnému ručení auta i pojištění zavazadelkteré tyto nehody kryje,“ radí Václav Rychlý z Direct pojišťovny. 

 

Krádeží kol přibývá

Kola se kradou pořád. A podle posledních policejních statistik se na ně zloději zaměřují dokonce víc než dříveProto je ideální mít navíc pojištěné kolo v rámci pojištění majetku. Díky tomu jste chránění, nejen když kolo převážíte, ale i když ho třeba necháte u stojanu a jdete nakoupit.

Kolo ale v každém případě musí být zamčené. A pokud je máte na autě na nosiči nebo v autě, nenechávejte je tam přes noc nebo delší dobu bez dozoru. 

 


Přečtěte si také

Pojistit, či nepojistit aneb Jak na rizikové sporty

 

Když někoho srazíte

Pojištění vám může pomoci také, když už šlapete do pedálů. Může se totiž stát, že nestihnete dobrzdit a narazíte třeba do zaparkovaného auta nebo někoho srazíte. Pokud je to vaše chyba, tak po vás majitel auta nebo sražený člověk může chtít zaplacení škody a odškodné.

To se u zranění může vyšplhat i k několika milionům, protože se do něj počítá i ušlý zisk. „V tomto případě je dobré mít sjednané pojištění odpovědnosti, tedy takzvanou pojistku na blbost,“ upozorňuje Michal Kozub z Direct pojišťovny. 

 

Půjčte si náhradní

Aby krádež nebo zničení kola nenabouraly vaše plány na aktivní dovolenou, budete si muset nové kolo půjčit přímo na místě. A v zahraničí to většinou nebývá levná záležitost. 

Pokud jste si ale v rámci cestovního pojištění připojistili i náhradní sportovní vybavení, můžete být bez obav. Půjčovné vám totiž pojišťovna po návratu domů proplatí. 

Jak se pojistit

Pojištění kol každá pojišťovna nabízí s trochu jinými podmínkami, proto je potřeba si je vždy přečíst. U Directu platí, že jistotu ve všech situacích a po celé Evropě nabízí připojištění kol k pojištění majetku, tedy bytu, domu nebo domácnosti.

Pokud vám stačí pojistit si kolo jen nárazově na dovolenou, zaklikněte připojištění zavazadel u cestovního pojištění. A pokud vám stačí jen pojištění kola při převozu, připojistěte si zavazadla k povinnému ručení nebo havarijnímu pojištění.