Skip to main content

Zajímá vás, jak se cena povinného ručení mění na základě obsahu (objemu a výkonu) motoru? A jak na pojištění vašeho auta ušetřit?

Povinné ručení podle obsahu

Objem a výkon motoru jsou jedním z faktorů, které mohou ovlivnit cenu povinného ručení. Nejedná se ale o klíčové kritérium, které má na výslednou cenu razantní vliv. Co hraje důležitější roli při výpočtu ceny povinného ručení a havarijního pojištění?

  • Bonusy či malusy podle počtu zaviněných nehod – řidiči, kteří platí povinné ručení delší dobu a mají čistý záznam, mají nižší pojistné než ti, kteří nějakou nehodu způsobili nebo s řízením teprve začínají. Příklad: Za každých 12 měsíců, kdy máte uzavřené povinné ručení a jezdíte bez nehod, se vám přičtou bonusy.
  • Věk a bydliště toho, kdo pojištění sjednává – Mladí nebo nezkušení řidiči často platí dražší pojištění kvůli statisticky vyššímu riziku nehod. To stejné platí pro města, kde je větší hustota dopravy.

O něco menší vliv na cenu pojištění má však také značka a typ auta včetně objemu či výkonu motoru.

Jak se mění povinné ručení podle obsahu motoru? Zjednodušeně můžeme říct, že čím slabší auto, tím nižší cena pojištění.

Povinné ručení vozidel podle obsahu (objemu) motoru – orientační cena

Pro příklad uvádíme muže se stejným pojištěním – jen s jiným typem vozu. To znamená s rozdílným objemem motoru.

 

Objem v cm3 Bonusy & mMalusy Místo bydliště Věk Průměrná roční cena
Do 1 200 (Sslabší auta) Maximální bonus Vesnice 40 let 1 800 až 2 000 Kč
Nad 2 000 (silná auta) Maximální bonus Vesnice 40 let 2 500 až 3 500 Kč

 

Cena povinného ručení podle objemu motoru je čistě orientační a jak uvádíme, spíše záleží na jiných faktorech. Pokud ale chcete na pojištění ušetřit, můžete se spíše dívat po autech s nižším obsahem. Kolik zaplatíte na povinném ručení, vám lépe vypočítá online kalkulačka, a to do pár sekund.


Přečtěte si také:

Povinné ručení podle SPZ? Zjistěte vše, co potřebujete

Komentář k článku