Skip to main content

Co všechno se dá zjistit nebo sjednat na základě státní poznávací značky? Přečtěte si, v jakých případech vám SPZ může vytrhnout trn z paty, a kde vám naopak nepomůže.

Povinné ručení podle SPZ

Chcete se dozvědět, jestli je vaše nebo cizí auto pojištěné? Řekneme vám, jak zjistit povinné ručení podle SPZ

Povinné ručení u vlastního auta

Zjistit stav povinného ručení u vlastního auta je jednoduché. Většina pojišťoven včetně Directu nabízí online portály nebo aplikace, kde se jednoduše registrujete. Kromě vašich údajů zadáte také SPZ a poté už máte všechny informace přehledně na jednom místě. Dozvíte se aktuální stav pojištění, platnost nebo si snadno vyřídíte změny v pojistné smlouvě.

Pomocí SPZ a dalších identifikačních údajů o vás si můžete také jednoduše a do pár minut sjednat povinné ručení na vaše auto. 

 

Povinné ručení u cizího auta

Potřebujete zjistit, zda má cizí auto platné povinné ručení? To se může hodit v několika případech – například pokud řidič auta ujel od místa nehody a vy potřebujete dohledat jeho pojišťovnu pro další postup. V tomto případě každopádně doporučujeme zejména zavolat policii, která ujetí od nehody prošetří.

Pokud jste se dostali do nehody zaviněné cizím autem, můžete vyplnit formulář na webu České kanceláře pojistitelů (ČKP). Podle SPZ zjistíte, jestli má auto platné povinné ručení, a která pojišťovna ho zprostředkovává. 

Vepište SPZ a datum, ke kterému potřebujete ověřit platnost zákonného pojištění. Databáze zobrazí druh vozidla, pojišťovnu i termín pojištění.

Co vám SPZ prozradí, a co naopak ne?

Vzhledem k přísným právním předpisům týkajících se ochrany osobních údajů se na základě SPZ nikdy nedozvíte informace o majiteli auta. Na to má totiž právo jen policie.

Měníte SPZ? Povinné ručení zůstává

Auto mění SPZ 

Pokud se SPZ vašeho auta změní, oznamte to co nejdřív pojišťovně. U Directu to uděláte jednoduše online – přes aplikaci nebo v klientské zóně. Řešení nehody nebo jiné pojistné události s neplatnou espézetkou by celý proces zkomplikovalo, tak se tomu raději vyhněte.

Jedná se totiž o jeden z identifikátorů, který pojišťovny používají pro pojištění vozidel a jejich evidenci. Povinné ručení vám zůstane, jen bude vázané na jinou SPZ.

Auto mění majitele

Povinné ručení samo o sobě prodejem auta ani dokončeným přepisem nezaniká. Nejde ani převést na nového majitele. Pokud tedy prodáváte auto, opět to co nejdříve oznamte své pojišťovně. V opačném případě budete mít povinnost platit pojištění dál. 

Cena povinného ručení podle SPZ?

Chcete vědět, kolik byste zaplatili za povinné ručení? SPZ vám cenu zjistí lusknutím prstu. Uzavírat povinné ručení bez SPZ znamená vyplňovat zbytečné formuláře. A to opravdu nemusíte. Do kalkulačky stačí zadat vaši espézetku a potřebné údaje o vozidle se předvyplní automaticky. Přesvědčte se.


Autor Michal Kárný

Mám rád texty, které jsou jednoduché, přehledné, odpovídají na všechny otázky a dobře se čtou. Pojišťovnictví není jednoduchý obor. V Directu se proto už od roku 2019 snažím o to, aby lidé, kteří mají zájem, díky mým textům rozuměli tomu, co mají pojištěné a kdy jim pojistka pomůže. Pomáhá mi v tom i novinářská praxe z Brněnského deníku Rovnost, kde jsem začínal jako redaktor, pokračoval jako editor a svoje mediální působení ukončoval jako šéfredaktor.

 

Komentář k článku