Skip to main content

Ani elektromobil se neobejde bez povinného ručení. Co ovlivňuje cenu pojištění elektromobilů? A jak se liší oproti ceně za povinné ručení a havarijko u klasických aut?

Povinné ručení versus havarijko

Zopakujme si, v čem se liší povinné ručení od havarijního pojištění. Povinné ručení zaplatí jen škody, které autem způsobíte ostatním. Havarijko oproti tomu pokryje škody na vašem autě.

Co ovlivňuje cenu povinného ručení elektromobilu

Faktory ovlivňující cenu povinného ručení elektrických aut jsou z velké části shodné s těmi klasickými, které dobře známe. Může to být:

  • Věk, zkušenosti a individuální historie pojistných událostí toho, kdo pojištění sjednal
  • Typ a stáří auta
  • Lokalita, ve které se auto nejčastěji využívá

Cenu povinného ručení u klasických aut ovlivňuje také objem motoru. U elektromobilů se jedná o jeho výkon. Počítáme tedy s tím, kolik kWh elektromobil spotřebuje na 100 km. Jak to porovnat s klasickým motorem? Elektromobil s výkonem 70 až 80 kw odpovídá spalovacímu motoru s objemem 1 litr.

Co může cenu za pojištění zvýšit?

Pokud si připlatíte za kvalitnější asistenční služby, které se řidičům elektromobilů rozhodně vyplatí, cena povinného ručení může být vyšší. V Česku je totiž jen pár specializovaných servisů, které si poradí s elektromobilem. Například automobilka Tesla má v Česku pouze jediný autoservis, a to v Praze.  Asistenční služby mají vyšší limity, proto v případě nehody nebo poruchy zaplatí odtah i do vzdálenějších míst.

Jak vybrat a sjednat povinné ručení elektromobilu?

Při výběru povinného ručení pro elektromobil je důležité pečlivě porovnat nabídky různých pojišťoven. Zvažte nejen cenu, ale i rozsah krytí, které odpovídá potřebám elektromobilu. 

Například: Bude vám limit pojištění stačit na odtah do autoservisu nebo k nejbližší nabíjecí stanici, která může být vzdálenější než klasická benzínka?

Online srovnávací nástroje mohou být užitečné pro rychlé porovnání různých nabídek. Vždy si ale důkladně přečtěte pojistné podmínky, abyste věděli o všech detailech krytí – a to včetně výjimek a omezení.

Jak to chodí u Directu?

K elektromobilům přistupujeme podobně jako k autům se spalovacím motorem. Pokud se vybije baterka, zajistíme odtah, stejně jako když dojde benzín. To stejné platí pro poruchu baterie – situaci budeme řešit zajištěním odtahu jako v případě, když se porouchá spojka na klasickém autě.

Chcete zjistit orientační cenu pojištění vašeho elektromobilu? Stačí zadat SPZ a pár identifikačních údajů, a je to.

Havarijko vás ochrání před vysokými náklady 

Cenu havarijního pojištění elektromobilů ovlivňují složité moderní technologie elektromobilů. Ty zvedají cenu oprav i pořizovací náklady náhradních dílů. I v případě havarijka do ceny vstupuje menší počet specializovaných servisů. 

Pokud jste tedy majitelem elektromobilu, havarijko by mělo být nedílnou součástí pojištění.


Přečtěte si také:

Řidiči jezdí nově bez dokladů. Jak ale vyplnit záznam o nehodě, když se něco stane?

Komentář k článku