Skip to main content

Zloději každoročně vykradou tisíce rodinných domů, bytů a chat. Jen za minulý rok tito nezvaní hosté navštívili přes šest tisíc objektů. Pro tyto případy je dobré mít pojištění domácnosti, které vám případné škody a ukradené věci zaplatí.

Lepší zabezpečení = vyšší limit

Při šetření krádeže se připravte na to, že pojišťovnu bude zajímat, jak jste měli byt či dům zabezpečený. „Jednoduše řečeno platí, že více zabezpečená domácnost znamená vyšší limit na případné škody,“ říká Kateřina Lorincová z Direct pojišťovny.

Pravidla si určuje každá pojišťovna

Konkrétní pravidla pro zabezpečení si určuje každá pojišťovna podle svého. Je tedy potřeba si tuto informaci najít v pojistných podmínkách. „My jsme se snažili vše co nejvíc zjednodušit. V základu stačí, když jsou zavřená okna a zamčené dveře. Klidně i nejjednodušší FABkou, kterou mají téměř všechny domy a byty,“ vysvětluje Lorincová. V tomto případě vám pojišťovna zaplatí maximálně 250 000 korun.

Pomůže bezpečnostní vložka

Pokud chcete dosáhnout na vyšší limit, potřebujete bezpečnostní vložku do dveří. „Ta dokáže některé zloděje zastavit, protože dveře nevyrazí jen tak kladivem a krádež bude pracnější,“ upozorňuje Lorincová. Díky tomuto zabezpečení vám pojišťovna zaplatí až půl milionu korun. Bezpečnostní vložka se dá přitom pořídit od 500 korun

Bezpečnostní systém vás ochrání na maximum

Pokud máte doma cennější majetek, vyplatí se investice do elektronické zabezpečovací signalizace a bezpečnostních dveří. „Pokud má klient takovéto zabezpečení, tak mu proplatíme i škody, které přesáhnou půl milionu korun,“ dodává Lorincová.

Limit si nastavte podle zabezpečení

Pokud si tedy sjednáváte pojištění domácnosti, tak se zamyslete nad tím, jaké máte zabezpečení, a podle toho si nastavte limit pro případ krádeže a vandalismu. Nemá totiž cenu si nastavovat vyšší limit než ten, který odpovídá zabezpečení vaší domácnosti.

Pozor na ventilačky

Při odchodu z bytu vždy raději zavírejte okna, i když je máte jen na ventilaci. Pojišťovna totiž bude posuzovat, jestli zloděj musel při krádeži překonat nějakou překážku. „Pokud mu otevřená ventilace ulehčí krádež, můžeme vyplatit za škody méně peněz,“ upozorňuje Lorincová.


Přečtete si také

Vykradená chata? Hlavně do ní nechoďte

Počet západů nehraje roli

Naopak pozornost nemusíte věnovat tomu, jestli zamknete dveře na jeden, nebo dva západy. Důležité je jen to, aby byly zavřené a zamčené. Počet západů už pojišťovnu zajímat nebude.

A co když máte na dveřích více zámků? Pro pojišťovnu bude důležitý vždy ten, který je nejbezpečnější.