Skip to main content

Pokud máte rodinný dům, je dobré si ho pojistit, a to stejné platí i v případě domů bytových. Pojištění vám pak pomůže například při zatečení dešťové vody, vichřici, když vám dům někdo posprejuje, jinak zničí nebo při poničení skel. „Kromě toho se vztahuje i na další nebezpečí jako je požár, úder blesku, pád předmětu a podobně,“ říká David Kubát z Direct pojišťovny, která od září pojištění bytových domů upravila, aby bylo ještě jednodušší a výhodnější pro klienty.

Pozor na nastavení pojistné částky

Při sjednání pojištění je potřeba myslet na to, abyste si správně nastavili pojistnou částku, tedy hodnotu bytového domu. „Je mylná představa, že v případě sdělení nižší částky klient ušetří. Naopak pojišťovna může uplatnit podpojištění a v případě škody pak vyplatit méně peněz,“ upozorňuje Kubát.

Pojistěte si i vedlejší stavby

Pojištění vám ochrání i další věci, které k bytovému domu patří, třeba altány, zahradní domky nebo zahradní traktůrek majitele domu.

Dejte pozor na háčky

U některých pojišťoven se můžete setkat s takzvanými háčky v podmínkách, proto je potřeba si je důkladně prostudovat. „Při změně podmínek u pojištění bytových domů jsme se zaměřili na všechny věci, které nám na trhu nedávají smysl. Proto klienti u nás nenajdou háčky v podobě určování výšky plotu nebo to, v jaké výšce musejí mít věci ve sklepě,“ podotýká Kubát.

Nezapomeňte na odpovědnost

Vždy je také vhodné myslet na pojištění odpovědnosti za škodu. „Toto pojištění vám pomůže, když se například uvolní okap a poškodí cizí auto před domem. Dále odpovědnost automaticky kryje chybné rozhodnutí členů společenství vlastníků jednotek,“ dodává Kubát.


Přečtěte si také

Odpovědnost podnikatelů? Ručíte za víc, než si myslíte

Vyberte si pojištění, kterému rozumíte

I přesto, že bytové domy jsou větší než ty rodinné, jejich pojištění nemusí být o tolik složitější. Stačí si vybrat pojišťovnu, u které budete všemu rozumět. „Kvůli jednoduchosti jsme pojistnou smlouvu zkrátili na polovinu až třetinu oproti konkurenci, tedy na čtyři strany. Pojistné podmínky jsme pak ušili na míru majitelům bytových domů a smlouva, stejně jako u ostatních našich produktů, vzniká zaplacením, takže není potřeba nic podepisovat,“ podotýká Kubát.

Jak pojistit dům s více majiteli

I když bytový dům nepatří pod jednoho majitele, můžete ho snadno pojistit. Právo uzavřít pojistnou smlouvu má vždy pověřená osoba.