Skip to main content

Vyšetření u lékaře nebo policejní kontrola v zahraničí se bez znalosti cizího jazyka často mění v pantomimické představení. I když jde mnoho věcí takto vysvětlit, vždy je lepší nechat si pomoci. Málokdo ví, že člověku i v tomto pomohou asistenční služby, které bývají většinou zdarma součástí cestovního pojištění. 

Právě při návštěvě lékaře lidé tuto službu využívají nejčastěji. Tlumočení probíhá po telefonu, většinou přes hlasitý odposlech nebo je možné si s lékařem předávat telefon.

 

I při vyplňování formulářů

Asistence pomůže i v dalších situacích. Třeba při vyplňování dokladů nebo při policejní kontrole, pokud policisté neodmítnou komunikovat s třetí stranouVyškolení operátoři většinou umí anglicky, německy, italsky, francouzsky, rusky a španělsky. Takže můžete bez obav vyrazit téměř kamkoliv. Dejte jen pozor, aby tam platilo vaše cestovní pojištění. 

Problémy můžete mít také při vyplňování různých formulářů. Tady platí obecná poučka – čemu nerozumíte, to nepodepisujte. Pokud vás k podpisu někdo nutí, napište k němu poznámku, že text musíte podepsat, ale nerozumíte mu 

I v těchto případech vám může s překladem pomoci asistenční služba. Závisí na formuláři a jeho rozsahu. Ideální je, když můžete nafocený text poslat. Asistenční služba ale nedělá oficiální překlady jako je například výpověď do policejního protokolu. Vtěchto případech doporučujeme kontaktovat konzulát.  

 


Přečtěte si také

Cena cestovního pojištění? Rozhoduje věk i destinace

 

V čem vám ještě pomůže asistenční služba

  • Řeší s vámi pojistné události, které je potřeba řešit ze zahraničí. Například nutné zdravotní ošetření. 
  • Řekne vám informace o zastupitelských úřadech a konzulátech, o dokladech a potřebném množství peněz nutných pro vstup do země, o kurzech měn, o klimatu a předpovědi počasí, o bezpečnosti v zemi. 
  • Dá vám kontakt na první pomoc a centra cestovní medicínydoporučí očkování. Informuje vás o výskytu epidemií a o zdravotních rizicích. 
  • Vyhledá právníka nebo adresy úřadů. 
  • Pomůže vám při ztrátě dokladů a do limitu zaplatí vydání nových. 
  • Do limitu zaplatí dopravu a ubytování opatrovníka, když skončíte na delší čas v místní nemocnici. 

Pokud tedy někam vyrazíte, vždy si napište nebo uložte číslo asistenční služby, kterou vám pojišťovna dá. Directu je to +420 291 291 291. Jedná se o klasickou pevnou linkukterá je zpoplatněná jen podle tarifu operátora.

Tedy žádné poplatky navíc. Pokud máte v zahraničí levnější příchozí hovory, můžete dokonce požádat o to, aby vám z asistence zavolali zpět.