Skip to main content

Důvodů, proč objevování světa nenechat až na stáří, je spousta. Cestování vám změní pohled na svět, zvedne vám sebevědomí a naučí vás, jak jednat s lidmi. Kromě toho je tu ještě jeden čistě praktický důvod – ušetříte za cestovní pojištění. Věk člověka je totiž jeden z faktorů, který určuje cenu pojištění.

Pojišťovny většinou nabízejí pojištění pro tři věkové kategorie – děti, dospělí a senioři. Jaký konkrétně věk do které kategorie spadá, si pak každá pojišťovna určuje sama.  „U ceny pojištění hraje roli rizikovost i případné náklady na léčbu,“ vysvětluje toto rozdělení Simona Kuldová z pojišťovny Direct.

Kvůli tomu, že u starších lidí je rizikovost vyšší, mají některé pojišťovny určený maximální věk, kdy ještě člověka pojistí. „V Directu žádný takový limit nemáme. Pojišťovali jsme třeba důchodce, kterým bylo přes 80 let, na cestu na Maledivy,“ vzpomíná Kuldová.

 

Čím dál, tím dráž

O ceně cestovního pojištění rozhoduje také to, jak daleko se vydáte. Není to ale dané kilometrovou vzdáleností. Lidé si většinou mohou vybrat z balíčků zemí. Standardně to bývá Evropa a Svět. Někdy se ještě objevuje rozdělení Svět bez USA nebo Svět bez USA a Kanady.

Do balíčku zemí označených jako Evropa pak některé pojišťovny počítají i jiné než evropské státy. „U nás to jsou země, kam lidé často jezdí – Turecko, Egypt, Izrael, Tunisko, Kanárské ostrovy a Madeira. Díky tomu, že tyto státy řadíme do Evropy, a ne do světa, je pojištění levnější,“ podotýká Kuldová.

Do světa pak patří vše ostatní. Můžete se tedy vydat třeba na severní pól. Běžně vás ale pojišťovny nepojistí do států a oblastí, u kterých ministerstvo zahraničí varuje nebo nedoporučuje vycestování. Jestli se náhodou nevydáváte do země, kam by vás babička nepustila, se dozvíte na webu Ministerstva zahraničních věcí.

 


Mohlo by vás zajímat

Nemáte pas? Nečekejte až do dovolené, vyjde vás to draho

 

Cestovní pojištění na rok

U ceny pojištění samozřejmě rozhoduje čas, jak dlouhou dobu za hranicemi strávíte. U jednorázových cest platí čím víc dní, tím dražší pojištění. Pokud ale máte před sebou rok plný cestovatelských zážitků, můžete si vybrat pojištění na delší dobu, které se v určitých situacích vyplatí víc.

Například varianta opakované cesty je vhodná pro ty, kteří žijí v České republice, ale cestují často, ať už pracovně nebo soukromě. „Délka jednoho výjezdu do zahraničí nesmí přesáhnout 90 dní. Toto pojištění se hodí na dovolené, víkendy, služební cesty a podobně,“ vysvětluje Kuldová.

Jsou ale i lidé, kteří stráví za hranicemi celý rok. Typické jsou studijní nebo pracovní pobyty. Populárními destinacemi jsou v poslední době Nový Zéland či Kanada. V tomto případě si člověk může sjednat pojištění na 365 dní. „Když se pak někdo rozhodne zůstat déle, může si ze zahraničí sjednat nové pojištění, což ale nenabízejí všechny pojišťovny,“ upozorňuje Kuldová.

 

K čemu je pojištění bez limitu?

Jednoduchá rovnice platí také u limitů krytí, jaké si vyberete. Prostě čím větší jistota, tím dražší pojištění. Pojišťovny nabízejí limity různé. Objevují se i pojištění, kde je limit na léčebné výlohy bez omezení. „Některé úrazy mohou vyjít na milionové částky, proto neomezený limit nabízíme,“ dodává Kuldová.