Skip to main content

Navštívit luxusní Dubaj, procestovat Japonsko nebo přeletět na druhou stranu zeměkoule do Austrálie? Ideální doba, právě teď začíná sezona dovolených ve světě. Pokud se vám nechce čekat na zasloužený odpočinek až do léta, popadněte pas a hurá na letadlo.

Jestli už rozhodnutí padlo, nezapomeňte si pro klid duše i vaší peněženky zařídit cestovní pojištění a hlavně zkontrolovat právě platnost pasu. Pokud jste s hrůzou zjistili, že je propadlý, nemusíte zoufat. Cestování mimo Evropskou unii je od letošního července mnohem snadnější díky novele zákona o občanských průkazech a cestovních dokladech.

Urychlené výlety mimo schengenský prostor umožňuje expresní vydání plnohodnotného cestovního pasu do 24 hodin nebo pěti pracovních dnů. Že tato „uspěchaná sranda“ ale není zadarmo, je tak trochu nasnadě. Kolik zaplatíte?

Pro nový doklad na ministerstvo

Nově máte na výběr ze tří časových variant, které se cenou výrazně liší. Zapomnětlivci, kteří míří mimo Evropu, vytáhnou z peněženky při jednodenním vydání šest tisíc korun. Možná vysoká částka, jenže za vysněnou dovolenou v zahraničí, která může bez náhrady propadnout, je tato možnost s mírnou ironií doslova k nezaplacení.

Jenže aby to nebylo úplně jednoduché, tahle varianta expresního pasu má ještě jeden zásadní háček. Zatímco žádost o ni můžete podat na kterémkoliv úřadu, doklad si vyzvednete pouze v Praze v kanceláři Ministerstva vnitra.

O něco příjemnější je druhá zkrácená lhůta do pěti pracovních dnů, při níž nedočkaví výletníci zaplatí tři tisíce. Jak čerstvý doklad vypadá, zjistíte už klasicky na úřadu, kde jste o něj zažádali.

Nejlevnější varianta? Za 600 korun

Logisticky i cenově je pak samozřejmě stále nejvýhodnější nenechávat vše na poslední chvíli a pas si zařídit s dostatečným předstihem, než začnete balit kufry na výjezd do zahraničí a mazat se opalovacím krémem. Za vydání cestovního pasu do 30 dnů zaplatíte pouze 600 korun. Navíc můžete doufat, že doklad z rukou úředníků dostanete ve výrazně kratším termínu – v průměru se jim to daří do 14 dnů od podání žádosti.

A co byste ještě měli vědět? Třeba, že v případě dětí do 15 let zaplatíte za expresní pas do 24 hodin dva tisíce korun, do pěti dnů tisícovku a v měsíční variantě pouze stokorunu. Nebo že tuhle kratochvíli nemusíte podnikat každé dva roky. Standardní doba platnosti pasu je deset let, u dětí polovina.

Potěší také fakt, že k žádosti o cestovní doklad toho úředníci od vás příliš nepotřebují. Nemusíte vyplňovat žádný formulář ani nosit fotografii, v ideálním případě vám postačí jen občanský průkaz. K tomu snímek obličeje, otisky prstů, pár podpisů a je hotovo.