Skip to main content

Sjednat si cestovní pojištění, když odjíždíte do zahraničí, by měla být samozřejmost. Proč ale udělat to stejné, když cestujete jen po České republice? Vzhledem k tomu, že u nás vám platí kartička povinného zdravotního pojištění, tak nepotřebujete pojistit léčebné výlohy. Díky cestovnímu pojištění po České republice si ale můžete pojistit odpovědnost, úraz, zavazadla nebo storno zájezdu. „Je tedy vhodné pro lidi, kteří nemají tato rizika pojištěná dlouhodobě. Například v rámci pojištění majetku nebo životního pojištění,“ vysvětluje Kateřina Lorincová z Direct pojišťovny.

 

Odpovědnost? Hodí se na horách i na kole

Na cestovní pojištění po České republice byste měli myslet, když vyrážíte lyžovat na hory nebo jedete na cyklistickou dovolenou. Když totiž na sjezdovce nebo cyklostezce někoho zraníte, může po vás chtít odškodné i v milionech korun. „Proto máme u odpovědnosti nastavené vysoké limity, abyste mohli být v klidu,“ říká Lorincová.

Pojištění trvalých následků

Když se pak na cestách zraníte, tak vám ošetření v České republice zaplatí veřejné zdravotní pojištění. Pokud vám ale zůstanou trvalé následky, je dobré mít úrazové pojištění, díky kterému dostanete peníze určené ve smlouvě. Můžete si tak třeba pořídit pomůcky, které vám pomohou vrátit se do normálního života. „Při sjednání si určujete maximální částku, kterou můžete dostat. Vyplacené peníze se pak určují podle vážnosti úrazu. Jejich seznam najdete v pojistných podmínkách,“ vysvětluje Lorincová.

 


Přečtěte si také

Pojištění na Slovensku? Nepovinné, ale víc než rozumné

 

Zloději řádí všude

Díky pojištění zavazadel zase budete mít jistotu, že vaše lyže, které jste měli v zamčené lyžárně, nebo věci v kufru auta vám v případě krádeže pojišťovna proplatí. Pojištění se vztahuje i na krádeže ze zamčeného pokoje nebo chatky a také na situace, kdy se vám zavazadla zničí při dopravní nehodě.

Když musíte zrušit dovolenou

Cestovní pojištění po České republice vám pomůže i v případě, kdy musíte zrušit zaplacenou dovolenou. „Naposledy jsme vypláceli za storno zájezdu, protože rodině onemocnělo dítě a nemohli odjet,“ popisuje jeden z případů, kdy pojištění lidem pomohlo, Lorincová.

Komentář k článku