Skip to main content

Přestože od rozdělení Československa uplynulo více než čtvrt století, mnoho Čechů na blýskání nad Tatrami nezapomnělo a Slovensko rádi volí pro dovolenou. Jenže až polovina z 300 tisíc lidí ročně, míří k „sousedům“ bez cestovního pojištění.

Je to vlastně takový adrenalinový sport. Proč neušetřit pár desítek korun, když se dá zbytečně riskovat, že v případě nenadálých problémů zaplatí mnohonásobně víc.

Zajímá vás, jestli je nutné cestovní pojištění na Slovensko? Povinné není, ale to přece není nikde v Evropské unii. Účet za ošetření vás ale může dostat do maléru stejně jako v jiné evropské zemi.

Česká kartička pojištěnce totiž za normálních okolností vystačí na kdeco, ale za hranicemi (na Slovensku stejně jako v Německu) zdaleka nepokryje vše, co se může stát.

Na co je určitě krátká? Nezahrnuje například poplatek za pohotovost, transport, repatriaci nebo spoluúčast na různých ošetřeních či operacích. Navíc ne všechny nemocnice mají se zdravotními pojišťovnami uzavřenou smlouvu, v soukromých zařízeních kartička dokonce neplatí vůbec. Za náklady na léčbu si pak účtují několikanásobně vyšší ceny.

A kdo vyrazí na výlet do Tater, může jen doufat, že při kochání se v oblacích neskončí v péči horské služby. Platba za její výjezd se totiž může vyšplhat až do statisíců korun.

 

Buďte jako Chuck Norris

Pokud ještě budete váhat, jestli je třeba cestovní pojištění na Slovensko, vzpomeňte si na tento příklad. Pokud v případě nemoci či úrazu budete potřebovat zabezpečit odvoz ze Slovenska zpět domů, za tzv. repatriaci zaplatíte klidně i 20 tisíc korun.

Co si z toho odnést? Cestovní pojištění na Slovensko je nutné v případě, pokud nemáte zbytečné desetitisíce korun na rozdávání. Těch ušetřených pár desítek korun za to přece nestojí.

Navíc i ta nejnižší verze cestovního pojištění za něco málo přes stokorunu při týdenní dovolené hradí léčebné výlohy až do výše tří milionů korun. A jestli si chcete dovolenou užít úplně beze strachu, stačí si navolit pojištění, které stejně jako Chuck Norris žádný limit nezná.

A co že jsou to vlastně léčebné výlohy? V případě úrazu či onemocnění vám pojištění zkrátka pokryje potřebné ošetření u lékaře, hospitalizaci v nemocnici, rehabilitaci, akutní zákrok u zubaře nebo už zmíněný převoz do vlasti.   

Chránit se navíc nemusíte jen před zdravotními patáliemi. Předem zajištěný klid jistě rádi oceníte, když se vám ztratí zavazadla nebo nedopatřením způsobíte nějakou škodu. Víme, že Chuck nikdy nic platit nemusel, ale my obyčejní smrtelníci…


Náš tip na další článek

Cena cestovního pojištění? Rozhoduje věk i destinace


Nejen Tatry aneb Co neminout na Slovensku

  • Vlkolínec – Vesnička z malých dřevěných domků na úpatí Velké Fatry pod kopcem Sidorovo. Tak malebná připomínka lidové architektury, že je zapsána v seznamu UNESCO.
  • Bojnický zámek – Proslavila ho pohádka Šíleně smutná princezna. Slovensko má celou řadu krásných hradů a zámků, ale ten nejkrásnější najdete nedaleko města Prievidza.
  • Banská Štiavnica – Další zářez v UNESCO. Nejde jen o „klasické“ památky jako pevnosti a kostely, zaujme i řada středověkých městských domů či nádherný Trojiční sloup.
  • Medzilaborce – V muzeu světoznámého umělce Andy Warhola, jehož rodiče pocházeli z nedaleké Mikové, objevíte skvostnou expozici čítající 200 originálů krále pop-artu.
  • Čachtický hrad – Vražedná hraběnka Alžběta Báthoryová, která se koupala v krvi zamordovaných dívek. Nejspíš smyšlená legenda, ale ruku na srdce – přiláká. A také prohlídka hradu stojí za to.
  • Habakuky – Nezapomenutelný zážitek pro děti nabízí kouzelná vesnička s atmosférou lidových pohádek nedaleko Banské Bystrice.