Skip to main content

Chata je pro mnoho lidí možnost, jak utéct od ruchu města do přírody. Co ale dělat, když po příjezdu zjistíte, že jste měli během zimy nezvané hosty, nebo že ji poničil silný vítr?

Pokud je chata vykradená, zavolejte ihned policii. Dovnitř nechoďte. Počkejte, až přijede hlídka. Nic neuklízejte ani neopravujte.

Policisté totiž musí místo nejdřív prohlédnout a najít potřebné stopy. „Pro pojišťovnu jsou pak důležité informace o tom, jak se zloděj do chaty dostal a jaké překážky překonal. Všechna poškození doporučujeme nafotit a sepsat seznam věcí, které zloděj ukradl nebo poničil,“ radí Michal Smejkal z Direct pojišťovny.

K ukradeným nebo zničeným věcem je pak potřeba doložit doklad o nákupu nebo alespoň věc popsat a uvést pořizovací cenu a rok, kdy jste ji pořídili.

Dodejte protokol od policie

S policií na služebně sepište protokol a vaši výpověď. Dokumenty pak po vás bude pojišťovna chtít. Škodu co nejdřív pojišťovně nahlaste po telefonu nebo online.

„Pokud to bude potřeba, přijede na místo odborník z pojišťovny, který vše prohlédne,“ dodává Smejkal. Do té doby můžete opravit jen věci, kvůli kterým by hrozily další škody. Například rozbité okno nebo dveře, kudy by mohlo do chaty napršet, nebo by ji mohl vykrást někdo další. Před opravou je ale nutné vždy pořídit fotky, abyste pak mohli škodu prokázat.

Vítr nebo potopa? Hlavně foťte

Pokud zjistíte, že chatu sice nikdo nevykradl, ale vyřádily se na ní živly, vše nafoťte a nahlaste pojišťovně, která událost prošetří. Ať už jde o spadlý strom kvůli vichřici či povodeň.

Do doby, než se s pojišťovnou dohodnete, nic sami neuklízejte ani neopravujte. Ale platí zde opět stejné pravidlo jako u krádeže. Opravit tedy můžete věci, u kterých by hrozily další škody, kdybyste je nechali tak, jak jsou.

Jaký je vůbec rozdíl mezi chatou a chalupou

Určitý rozdíl tu přece jenom existuje. Zatímco chaty vznikají přímo za účelem rekreace, chalupy dříve sloužily pro trvalé bydlení. Někdy je rozeznáte na první pohled – chaty najdete v odlehlejších oblastech a mají nezaměnitelný vzhled. Chalupy jsou spíše zrekonstruované hospodářské domy na vesnici.

Rozdíl mezi chatou a chalupou je také byrokratický. Oprava chalupy se totiž neobejde bez stavebního povolení. A k tomu všemu ji musíte mít i řádně zkolaudovanou. 

V Directu tyto názvy nerozlišujeme. Pojistíme vám obojí bez rozdílu. Ať už svému víkendovému sídlu říkáte jakkoliv.

Můžu si chatu či chalupu pojistit jako rodinný dům?

Pro sjednání pojištění u Directu je důležité to, jak často daný objekt obýváte.

Pokud je to méně než 180 dní v roce, sjednejte si u nás pojištění rekreačního objektu. V rámci něho si můžete pojistit stavbu, vybavení, nebo rovnou obojí.

Cena pojištění se pak odvíjí od různých faktorů, nejčastěji to jsou:

  • lokalita 
  • velikost 
  • vybavenost 

Pokud ve vašem rekreačním sídle pobýváte během roku delší dobu, pojištění chaty musíte vyměnit za standardní pojištění rodinného domu.

Status v katastru totiž není pro sjednání smlouvy rozhodující. Podstatné je, zda místo splňuje podmínky pro celoroční bydlení.

Ale nebojte – v konečném důsledku tím naopak ušetříte. Jak je to možné?

Pojištění rekreačního objektu je totiž v porovnání s rodinným domečkem o něco dražší. Tím, že svoji oázu klidu navštěvujete jenom občas, automaticky se zvyšuje riziko poškození. Nemáte ho jednoduše tolik pod dohledem.

Dalším důvodem je také to, že se podobná stavení často nacházejí v odlehlejších oblastech. To úroveň rizika zrovna nesníží. Už jenom kvůli vloupání, které je tady pro zloděje přece jenom jednodušší.

Pojištění se bude vztahovat i na další stavby 

Výhodou pojištění rekreační chalupy nebo chaty je také to, že může pokrývat i všechny další stavby, které se na dané adrese či pozemku nacházejí.

V případě, že byste po příjezdu k chalupě objevili zničený skleník po vichřici, není třeba zoufat. Úrodu už pojištění chaty sice nezachrání, o zbytek se ale postará.

Mezi vedlejší stavby, které můžete pojistit, patří také:

  • garáž
  • studna
  • kůlna 
  • oplocení
  • septik
  • nebo třeba vířivka

Cena pojištění chaty i chalupy pak závisí i na těchto objektech. Spočítejte si ji jednoduše v našem online formuláři.

Zabezpečení chaty aneb utrum pro zloděje

Pojištění chalupy je naprostý základ. Celé řadě problémů se zloději a vandaly se dá ale předcházet. Klíčem je pořádné zabezpečení objektu a také pár jednoduchých kroků, které vás nebudou stát nic než trochu času. 

Chystáte se chatu zazimovat, nebo odjíždíte na delší dobu do zahraničí? V takovém případě určitě uskladněte venkovní nábytek, který by zlodějům mohl posloužit jako odrazový můstek do vyšších míst.

Zároveň (pokud nemáte okenice) schovejte z dohledu cokoliv, co by mohlo zloděje lákat. Jednoduše se podívejte zvenku dovnitř a rázem máte jasno, co všechno cizímu oku neunikne. 

Doporučení kvalitního zámku jistě nikoho nepřekvapí.

Šikovným strážcem může být ale také vnitřní kamerový systém s pohybovým čidlem. Po zachycení pohybu začne kamera automaticky pořizovat záznam a vy se na vše můžete podívat rovnou ze svého mobilu. V dnešní době už jsou navíc mnohem dostupnější.

Hodit se vám můžou také:

  • detektory pohybu
  • alarmy na okna a dveře
  • venkovní kamery

Zloději jsou ale šikovní, proto je třeba přistoupit i k nekonvenčním řešením. Tím může být třeba pomoc sousedů. V zimě mohou o neobydlené chatičce vypovídat třeba nevyšlapané cesty. Pokud se tedy na místo mimo sezónu nechystáte, poproste sousední chalupáře, aby sem tam udělali pár stop. I taková drobnost může pomoct

Specifika pojištění chalupy a chaty

Pokud budete chtít uplatnit pojištění chaty a chalupy třeba na popraskané potrubí, dejte si pozor, že zrezivělé trubky vám pojistka nezaplatí. Stejně tak se pojištění nevztahuje na potrubí, které popraskalo vlivem nevypuštěné vody. 

Před zimou také nezapomeňte vypnout elektřinu i přívod plynu a napsat si stav elektroměru. Zkušení chataři ale určitě mají tyto záležitosti v malíku. 

Nenechte své milované odpočinkové místo napospas. S pojistkou od Directu budete v klidu. Zabere to jen chviličku. Pak už si můžete jen bezstarostně představovat, jak usrkáváte čerstvě uvařenou kávu na zápraží vaší chaty.


Přečtete si také

Pojištění majetku: smlouvu aktualizujte každé dva roky

Komentář k článku