Skip to main content

Zabezpečení domu či bytu před zloději a jinými vandaly je často podceňovanou záležitostí. Vy přece žijete ve spořádané čtvrti a o případech vloupání jste nikdy ani nezaslechli. Ale víte, že maximální částka, kterou vám pojišťovna za ukradené věci zaplatí, plyne z úrovně vašeho zabezpečení? Když už vám nějaké hodnotné věci vezme zloděj, neokrádejte se zbytečně dál kvůli vlastní chybě. 

V případě pojistné události platí, že čím více zabezpečený dům budete mít, tím větší částku dostanete. Vyšší úroveň zabezpečení domu navíc snižuje riziko, že se k vám nějaký zloděj vůbec dostane. Zajistit si klidné spaní, bezstarostnou dovolenou a pocit bezpečí vás ani nebude stát tolik úsilí. Jediné starosti přiděláte právě zlodějům.

Přes pojištění rodinného domu nejede vlak

Pojištění rodinného domu, bytu či chalupy je tím nejjednodušším, co pro ochranu své rodinné oázy můžete udělat. Důkladně zajištěná okna nebo kamerové zabezpečení domu jsou sice důležité, ale i přes ně si zloději svou cestu najít dokážou. A když už se jim to povede, je lepší mít sjednané vhodné pojištění domácnosti.

Při zařizování pojištění se hodí zapamatovat si jednoduchou poučku: lepší zabezpečení bytu = vyšší limity. Než se ale můžete do sjednání pojištění domácnosti pustit, je zapotřebí učinit základní opatření. 

Bezpečí začíná prevencí

Už vaše samotné návyky jsou pro zabezpečení domu nesmírně důležité. Při každém odchodu tedy nezapomeňte:

  • zavřít všechna okna (i ventilačka je pro zloděje darem shůry),
  • a zamknout dveře alespoň na jeden západ.

I to málo někdy stačí. Minimálně tedy pojišťovně, která se ptá, jestli byly dveře prostě zavřené, počet západů nehraje roli. 

Během delší dovolené se vyplatí domluvit se třeba se sousedy. Když sem tam zkontrolují, zda je všechno v pořádku, můžete si dny volna užívat opravdu bez obav. Požádejte je také o vybírání pošty – přetékající schránka působí na některé zloděje jako červený hadr na býka. 

A při odjezdu na dovolenou nezapomeňte schovat ty nejcennější věci – do trezoru nebo na tajné místo v domě, na které zloděj nemůže nikdy přijít.

Kamerové zabezpečení domu vidí všechno

Velký bratr? Spíš velký pomocník! Kamerové zabezpečení domu vám jako jediné zajistí 24hodinový dohled nad celým objektem. Systém kamer může vést od příjezdové cesty přes jednotlivé místnosti až třeba k zadnímu vchodu. V dnešní době už jsou bezpečnostní systémy takového typu opravdu vypilované. Díky bateriím ani nepotřebují neustálý přísun elektřiny, takže je můžete umístit opravdu kamkoliv.

Díky technologickému vývoji se navíc kamery neustále zmenšují a přesto toho zachytí ještě víc a ostřeji. Kamerové zabezpečení domu je perfektní záležitostí zejména pro ty, kteří chtějí mít nad svým domem neustálou kontrolu. Třeba i během polehávání na pláži.

Videozáznam navíc poslouží jako důkaz pro policii a pojišťovnu.

Vyplašte zloděje už u dveří

Návod, jak zabezpečit dům, se nemůže obejít bez alarmu a výstražných systémů. V dnešní době existují zařízení, která v sobě mají zabudováná čidla pro detekci pohybu. Díky těm se i z místnosti plné francouzských oken stane nedobytný bunkr. Pokud jste fanoušky chytrých domácností, určitě sáhněte po chytrém zámku. Otevírat dveře pomocí kódu nebo rovnou telefonem je jednak pohodlné, jednak o poznání složitější pro nezvané hosty, kteří k vám rozhodně nemají v plánu přijít pouze na návštěvu. 

Díky senzorům a hlasitým alarmům nepotřebujete mít u domu ani čtyřnohého hlídače. I když i o může být cesta. Vyšší limity pojištění vám ani policejní pitbull nezajistí. 

Ke spolehlivému zabezpečení bytu či domu vám postačí i tradiční zámek, který je zajisté z těch levnějších variant. Jen je vhodné dveře zaopatřit cylindrickou vložkou třetí nebo čtvrté bezpečnostní třídy. Čím vyšší třída, tím lepší zabezpečení – celkem jich je šest. Minimálně ve stejné třídě pak musí být právě jednotlivé prvky dveří, tedy:

  • bezpečnostní zámek,
  • kování,
  • bezpečnostní vložka.

Zabezpečení dveří bude zajímat i pojišťovnu v případě pojistné události. Nezapomeňte, že pouhý pokus dostat se přes váš zámek může nadělat spoustu škody. 

Zabezpečení oken 

Jak zabezpečit dům, abyste nemuseli používat dávno přežité mříže? I když tento styl mechanického zabezpečení najde stále svoje uplatnění v odlehlejších oblastech, o jeho estetické stránce nemůže být většinou řeč. Bezpečnostní fólie jsou naproti tomu elegantním způsobem, jak i z křehkého skla udělat nesmírně odolný materiál. Tyto speciální fólie vyztuží okno tak, že proniknutí do domu bude pro zloděje o poznání složitější. Zabraňují vysypání okenní tabule a navíc nijak nezasahují do celkové vizáže domu. 

Díky moderním vychytávkám, jako jsou například chytré žaluzie, můžete dokonce simulovat svou přítomnost v domě. Na to skvěle funguje také třeba automatický spínač světla. Takové zařízení se vám může hodit zejména v době delšího pobytu mimo vaše rodinné hnízdečko. 

Nenechte napospas ani garáž

Zabezpečení domu je jedna věc, samostatně stojící garáž věc druhá a ta si žádá speciální ochranu. Přivolejte si na pomoc další moderní technologie, tentokrát v podobě tzv. GSM alarmů. Jedná se o bezpečnostní prvky, které můžete využít i v místech, kde nemáte přístup k elektřině. Díky senzorům a pohybovým čidlům tyto jednoduché prvky zaznamenají jakoukoliv aktivitu a vy dostanete okamžité upozornění do aplikace v mobilu

Jestliže bydlíte v panelovém domě a vaše garáž stojí někde na okraji sídliště, bude právě tento druh zabezpečení skvělou volbou. Bezpečností prvky GSM navíc najdou své uplatnění také třeba ve sklepě. Zloděj si umí najít i tu nejmenší skulinku, nedávejte mu k tomu jedinou příležitost.

Existuje mnoho možností zabezpečení domů i bytů. A proto jsme pro vás na závěr připravili jejich seznam, který si můžete pohodlně stáhnout a rozhodnout se, který pro vás bude ten nejvhodnější: Typy zabezpečení domu a bytu přehledně na jednom místě.

Komentář k článku