Skip to main content

Pokud stavíte rodinný dům, nemusíte s pojištěním čekat až do chvíle, kdy bude zkolaudovaný. I rozestavěný domov vám totiž mohou živly pořádně poničit.

Jedinou podmínkou pro pojištění hrubé stavby je to, aby už měla základy nebo například základovou desku. „Nepojistíme samostatný pozemek nebo jen vykopanou díru na pozemku,“ upozorňuje Kateřina Lorincová z Direct pojišťovny.

Pro určení adresy místa pojištění v tomto případě postačí parcelní číslo. V případě rozestavěné budovy můžete neustále pojistnou částku aktualizovat dle toho, v jaké fázi se zrovna stavba nachází a jaké vybavení již v nemovitosti je.

Vztahuje se i na stavební materiál

Kromě samotné stavby si můžete pojistit i stavební materiál a zařízení staveniště, například stavební buňku, kontejner nebo třeba hygienická zařízení. „U nás škody proplácíme ze stejného limitu jako vedlejší stavby. Pro stavební materiál máme přesné podmínky, jak by měl být na pozemku zabezpečený. Dobrou zprávou pro klienty může být i to, že pojistíme i takzvanou prostou krádež. To znamená, že pozemek nemusí mít ani plot a například krádež cihel do určitého limitu zaplatíme,“ dodala Lorincová.

Pojištění se vztahuje ale pouze na věci, které patří majiteli, který stavbu pojistil. Nářadí a materiál, který patří stavebním firmám, musí mít pojištěné konkrétní firma a zodpovídá za ně sama.


Přečtěte si také

Pojištění majetku od Directu je nově bez limitů

Komentář k článku