Skip to main content

Přezutí na zimní pneu by pro vás nemělo být jenom odškrtnutím povinnosti. Díky unikátnímu dezénu zimních pneumatik budete na zasněžených cestách v mnohem menším riziku. Pokud se navíc dostanete do nehody se sjetými pneumatikami, může to mít vliv na částku, kterou vám pojišťovna proplatí. 

Výměna pneu je prvním krokem, jak se vyhnout zbytečným nehodám. Pokud máte v letním období nazuté zimní pneumatiky, zbytečně se ochuzujete o jedinečné vlastnosti letních pneu. A s letními pneu během zimy si zas koledujete o pokutu a pořádný malér.

Datum přezutí na zimní pneu

Povinnost přezutí zimních pneumatik musí znát jak mladík s čerstvým řidičským průkazem, tak zkušený řidič. Stanovuje ji dokonce zákon. Řidiči mají povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, a to v případě, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. A pozor: Také v případě, pokud vzhledem k počasí můžete předpokládat, že se na silnici během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Co z toho plyne? Povinné přezutí zimních pneumatik sice začíná už 1. listopadu, ale pouze za určitých podmínek. To však neznamená, že byste měli čekat na přezutí až do posledního okamžiku. Jednou se probudíte do zasněženého rána a budete překvapení.

Kdy je přezutí kol na zimní povinné vždy?

Pozor na výjimky. V případě, že se dostanete do oblasti s dopravní značkou „Zimní výbava“, povinné přezutí pro vás platí bez ohledu na stav vozovky. Typicky se s takovou značkou potkáte třeba na horách. Častěji na ni ale můžete narazit v zahraničí – před odjezdem na dovolenou si tedy raději najděte povinnost v konkrétní zemi.

Přezutí pneu je důležité pro havarijní pojištění i povinné ručení

Výměna zimních pneumatik je stěžejní informací i pro proplacení škod od pojišťovny. Pokud v zimě nabouráte a na autě budete mít pořád letní pneumatiky, pojišťovna vám nemusí vyplatit tolik, kolik budete na opravu auta potřebovat. Zároveň od vás může vymáhat náhradu škody, kterou zaplatila řidiči nabouraného auta v rámci vašeho povinného ručení. Každý případ v Directu posuzují individuálně – bude hrát roli, jaký vliv měly nevyměněné pneumatiky na způsobenou škodu.

Příklad: Je listopad a sněží. Vy jedete na letních pneumatikách a dojde k dopravní nehodě. Srazíte se s jiným autem a dojde ke škodě na vašem i jiném autě.

  1. Pokud vaše auto dostalo smyk na námraze a narazilo do auta – letní pneumatiky pravděpodobně měly vliv na havárii. Nepřezutí ovlivní to, kolik vám pojišťovna z havarijního pojištění vyplatí za škodu na vašem autě. Zároveň po vás může pojišťovna chtít uhradit škodu, kterou vyplatila z vašeho povinného ručení řidiči druhého auta.
  1. Při výjezdu z parkoviště jste si nevšimli jedoucího auta – letní pneumatiky pravděpodobně neměly vliv na havárii. Nepřezutí neovlivní to, kolik vám pojišťovna vyplatí za škodu na vašem autě a ani po vás nebude chtít proplatit peníze vyplacené z povinného ručení.

Správné obutí by vás ale mělo zajímat i v létě. Sjetý vzorek pod limit daný zákonem taky ovlivní to, jak bude pojišťovna posuzovat nehodu a částku, kterou vám za škodu proplatí. 

Proto dbejte na minimální hloubku dezénu:

  • letní pneumatiky musí splňovat minimálně 1,6 mm
  • u zimních pneu je povolená minimální hloubka 4 mm

U vozidel nad 3 500 kg je pak během zimy nutné splňovat minimální hloubku dezénu 6 mm.

 

Cena přezutí pneu je nižší než pokuta

I když budete mít během zimy obuté zimní pneu, bude vám to málo platné, pokud budou mít špatný vzorek. Za sjetou pneumatiku vám hrozí pokuta až 2 000 Kč. Výměna letních pneumatik za zimní však vyjde v průměru na 900 Kč. Některé pneuservisy vám navíc kola v rámci ceny rovnou i vyváží.

A jak dlouho trvá přezutí pneumatik? Vždy záleží, který pneuservis si vyberete. Jestliže nevezmeme v potaz dobu strávenou ve frontě, u samotného přezutí počítejte zhruba 30 až 50 minut na všechna kola.

Je výměna zimních pneu za letní také povinná?

Povinná výměna pneumatik se týká pouze zimního období. V létě sice na zimních pneu podle zákona jezdit můžete, ale rozhodně to není vhodné. A to hned z několika důvodů:

  1. Delší brzdná dráha
  2. Horší přilnavost pneumatiky
  3. Těžší ovladatelnost v zatáčkách
  4. Hlučnost
  5. Rychlejší opotřebení
  6. Zvýšená spotřeba paliva

Za použití zimních pneu v létě vám sice pojišťovna nesníží částku vyplacenou za škodu, ale zahráváte si zcela zbytečně.

Celoroční pneu aneb Jak se vyhnout přezutí pneu na zimu

Jízdní vlastnosti sezónních pneu jsou pro pohodovou a bezpečnou jízdu důležité. Sváteční řidiči však mohou sáhnout po celoročních pneu, díky kterým povinnost přezutí odpadá. 

Celoroční pneu jsou vhodné pro řidiče, kteří:

  • nenajezdí za rok více než 5 000 km,
  • pohybují se převážně po městě,
  • nepotřebují dokonalé jízdní vlastnosti.

Minimální hloubka dezénu celoročních pneu je však totožná jako u speciálních pneu pro dané období – v  létě 1,6 mm, v zimě 4 mm. V případě, že máte spíše nižší roční nájezd a výměna zimních pneumatik je pro vás přítěží, celoročky budou řešením.

Přezutí zimních pneumatik se napříč státy liší

Zatímco u nás platí povinnost už od 1. listopadu, například na Slovensku je to až 15. listopadu. V některých evropských státech jsou navíc zimní pneumatiky pouze doporučené – s tím se setkáte třeba v Belgii, Nizozemsku, Portugalsku, ale třeba i v Polsku. Jestli se chystáte na cesty po Evropě, nejprve si zjistěte, zda daný stát vyžaduje zimní pneu. Přezutí sice nemusí být povinné, ale pro pohodové řízení se určitě vyplácí.


Přečtěte si také

3 užitečné tipy, jak přezouvat auto

 

 

Autor Michal Kárný:

Mám rád texty, které jsou jednoduché, přehledné, odpovídají na všechny otázky a dobře se čtou. Pojišťovnictví není jednoduchý obor. V Directu se proto už od roku 2019 snažím o to, aby lidé, kteří mají zájem, díky mým textům rozuměli tomu, co mají pojištěné a kdy jim pojistka pomůže. Pomáhá mi v tom i novinářská praxe z Brněnského deníku Rovnost, kde jsem začínal jako redaktor, pokračoval jako editor a svoje mediální působení ukončoval jako šéfredaktor.

Komentář k článku