Skip to main content

Před příchodem zimních dnů, a hlavně teplot pod bodem mrazu, začnou chataři a chalupáři svá letní sídla zazimovávat, aby se do nich mohli na jaře bez problémů vrátit. Kromě správné přípravy nemovitosti je však důležité myslet i na dobré pojištění, které pomůže v nečekaných situacích.

Vypusťte vodu z potrubí

Základním pravidlem u chaty nebo chalupy, která není přes zimu vytápěná, je vypuštění vody z potrubí. Nezapomeňte ani na trubky od vytápění a bojler. Voda by totiž přes zimu mohla zmrznout a potrubí by popraskalo.

Pokud i přes vypuštění vody kvůli velkému mrazu potrubí praskne, pomůže vám pojištění. „V rámci pojištění domácnosti i stavby má každý pojištěné vodovodní škody. Z nich platíme nejen opravu prasklého potrubí ale i případné škody, které způsobí vytékající voda,“ vysvětluje Kateřina Lorincová z Direct pojišťovny.

Kromě toho vám pojišťovna proplatí i vodné a stočné. „A to až do 30 000 korun. Zaplatíme i náklady na vyhledání místa prasknutí potrubí do 20 000 korun,“ dodává Lorincová.

Vypněte elektřinu

K zazimování chaty nebo chalupy patří i vypnutí elektřiny a vypojení spotřebičů. I v tomto případě může pomoci správné pojištění. „Nabízíme pojištění proti poškození spotřebičů zkratem. To se vztahuje na škody, které vzniknou kvůli přepětí způsobenému bleskem nebo v síti, i škody vzniklé kvůli podpětí,“ dodává Lorincová.


Přečtete si také

Akce kulový blesk vám může zničit elektroniku za desetitisíce

Zkontrolujte okapy

Před zimou také zkontrolujte střechu a okapy, jestli nejsou zanesené a může bez problémů odtékat voda. Pokud by v zimě sněžilo tolik, že by to vaše střecha neunesla, opět pomůže pojištění. „K základním nebezpečím totiž patří pojištění škod, které vzniknou tíhou a tlakem sněhu či námrazy,“ říká Lorincová.

Zamkněte a zavřete okenice

Chaty a chalupy bývají přes zimu dlouhý čas opuštěné, a proto se často stávají cílem zlodějů nebo bezdomovců. V tomto případě může pomoci kvalitní zámek, okenice nebo mříže. „Naše pojištění pomůže i v případě krádeže a vandalismu. Vždy je ale potřeba volat policii. Škody zaplatíme dokonce i v případě pokusu o krádež, když se zloděj do chaty nedostane, ale třeba jen poškodí dveře,“ upozorňuje Lorincová.