Skip to main content

Pravděpodobnost, že do vás udeří blesk, se uvádí jako jedna ku třem milionům. To je sice větší šance než výhra ve Sportce, ale i tak je poměrně malá. Jinak je to s případy, kdy vám blesk doma zničí elektroniku.

Každý rok pojišťovny v České republice řeší zhruba deset tisíc škod nahlášených kvůli přepětí. A to počítáme jen případykdy jsou lidé proti tomuto riziku pojištění.  

„Poničení elektroniky kvůli přepětí, podpětí a úderu blesku je poměrně častá škoda. Pojištění proti tomuto riziku bývá standardně vnabídce. Například loni v srpnu jsme propláceli 79 tisíc korun za tepelné čerpadlo, u kterého při bouřce přepětí zničilo kompresor,“ říká Michal Kozub z Direct pojišťovny.

Důležité u rodinných domů

Toto pojištění se může hodit všem, kteří mají doma nějakou elektroniku. Hlavně u rodinných domů je hodně důležité. Přepětí v síti totiž může zničit i drahá zařízení napojená na elektřinu jako je: 

  • pohon vrat 
  • venkovní žaluzie 
  • garážová vrata 
  • tepelné čerpadlo 
  • solární panely 
  • klimatizaci 
  • čerpadlo k bazénu  
  • plynový kotel a další. 

Často bývají poškozené základové desky. Takto poničené věci je většinou nutné vyměnit za nové, protože oprava se nevyplatí. Nejvíc náchylné jsou televize, satelity nebo přehrávače napojené na anténu. Dobrou zprávou je, že blesk vám většinou nezničí všechno naráz. Záleží, po jakých drátech proletí.


Mohlo by vás zajímat

Požár! Co teď?

Přepětí i podpětí

Přepětí v síti vzniká nejčastěji kvůli blesku, který ani nemusí udeřit přímo do vašeho domu. I když zasáhne nejbližší okolí, může energetická vlna dosáhnout až k vám. Často se může šířit po drátech elektrického vedení, pokud blesk udeří do stožáru.

Do sítě ale může jít i nižší proud, tomu se říká podpětí. I proti tomu vás balíček pojištění kryje. 

Pokud se chcete zkratům vyvarovat, můžete si domů pořídit přepěťové zásuvky. Ty se hodí hlavně u spotřebičů, které nejdou vypnout z proudu ani při bouřce – například tepelná čerpadla nebo plynové kotle.

Někteří lidé také před bouřkou nebo odjezdem na delší dobu vytahují elektroniku ze zástrček a odpojují antény. Vždy je každopádně dobré mít kvalitní rozvody a jističe. 

Pozor na háčky ve smlouvě

U pojištění proti zkratu si pozorně přečtěte pojistné podmínky. Častý háček bývá v tom, že starší spotřebiče vám pojišťovna neproplatí. Nebo je proplatí jen v bazarových cenách.  U nás kryjeme vždy, když je elektronika odpálená vyšším proudem nebo podpětím.

Ani na stáří elektroniky u nás nezáleží. Každý si také může sám zvolit, zda chce plnit v nových nebo bazarových cenách. Při škodě je potřeba mít potvrzení od odborníka, který posoudí, zda elektronika byla skutečně poškozená kvůli přepětí nebo podpětí,“ podotýká Kozub.

Pojištění vychází v řádech desítek, maximálně stovek korun ročně.  Můžete si jej sjednat k pojištění stavby nebo domácnosti. „V prvním případě jsou pojištěné věci s elektromotory, které jsou součástí staveb. Například tepelná čerpadla, klimatizace, elektronické stahování markýz či otevírání vrat. U domácnosti se připojištění vztahuje na spotřebiče a elektroniku,“ vyjmenovává Kozub.

Komentář k článku