Skip to main content

Mnoho lidí má pojištění majetku, které si kdysi sjednali, a příliš neřeší, jestli ho mají správně nastavené. Pokud by se něco stalo, tak by je ale mohlo čekat nepříjemné překvapení. Pokud mají totiž ve smlouvě nižší hodnotu nemovitosti nebo domácnosti, může pojišťovna vyplatit v případě škody méně peněz a takzvaně ponížit pojistné plnění. 

Prozkoumejte inzeráty 

Obecně platí, že byt máte mít pojištěný na cenu, za kterou byste si mohli pořídit podobný ve stejné kvalitě. U domu si volíte cenu, za kterou byste stejný dům mohli postavit znovu. Ideální by bylo nechat si ocenit majetek u znalce, ale pro sjednání pojištění většinou stačí zapátrat v inzerátech. „Na realitních webech si můžete najít podobný dům nebo byt v podobné lokalitě a od toho se odrazit. Vždy se bude jednat spíše o odhad, proto i při posuzování toho, zda je majetek podpojištěný, nebo ne, pracujeme s určitou tolerancí,“ vysvětluje Michal Kozub z Direct pojišťovny. Podle něj je důležité, aby částka nebyla očividně mimo realitu. 

Spočítejte hodnotu všech věcí 

Podobná situace platí i při pojištění domácnosti, tedy toho, co by vypadlo z domu, kdybyste ho otočili vzhůru nohama. I v tomto případě je potřeba myslet na to, aby částka, na kterou majetek pojišťujete, odpovídala realitě. „Kromě drahých věcí jako je elektronika, je potřeba započítat i koberce, nábytek nebo oblečení,“ upozorňuje Kozub. 

Podpojištění ani přepojištění se nevyplatí 

Když pak pojišťovna při nějaké škodě zjistí, že máte ve smlouvě nastavenou hodnotu, která neodpovídá realitě, může vám vyplatit jen část peněz. Například, pokud jste měli dům za šest milionů pojištěný jen na částku tři miliony, tak při škodě za sto tisíc korun byste od pojišťovny dostali jen padesát tisíc. 

Zároveň se nevyplatí ani přepojištění. To znamená, že jste si nastavili limity příliš vysoko. Pokud bylo vaším záměrem to, abyste z pojišťovny dostali při škodě víc peněz, tak budete zklamaní. Vyplacené peníze budou odpovídat realitě. Vy si tak jen budete platit zbytečně drahé pojištění. 


Přečtěte si také

Účet za vytopení souseda? Až sto tisíc korun

Smlouvu upravte každé dva roky 

To, že si na začátku nastavíte správný limit, ještě neznamená, že se o smlouvu už nemusíte starat. Trh s nemovitostmi se totiž neustále vyvíjí a například byty, které jste si mohli před pár lety koupit za dva miliony, dnes mohou stát dvojnásobek. Proto je dobré aktuální vývoj sledovat a zhruba jednou za dva roky pojistnou smlouvu aktualizovat. Nebo si při sjednání nastavit automatickou úpravu pojistné částky podle vývoje trhu. Pojišťovna vám pak při obnově smlouvy nabídne novou hodnotu, na kterou bude dům či byt pojištěný. „Hodnota nemovitosti nebo domácnosti se ale může zvýšit i nárazově například po větší rekonstrukci, pořízení solárních panelů, bazénu a dalších úprav,“ upozorňuje Kozub.