Skip to main content

Česko zažívá v posledních letech druhý solární boom. Jen za loňský rok se postavilo kolem 83 tisíc nových slunečních elektráren s výkonem jeden gigawatt.

Je to o 49 tisíc nových solárů víc než v roce 2022. Jak si všímají statistici, politici i představitelé profesních sdružení, za prudký růst mohou hlavně menší zařízení na střechách domů domácnosti a firem. „Posun Česka k solární energii zatím táhnou domácnosti. Průmysl a zemědělství se postupně přidávají,“ potvrzuje trend také mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Fotovoltaika navýší cenu nemovitosti

Umístění fotovoltaického panelu na střechu vlastního domu ovšem není jen technická záležitost. Pro mnohé domácnosti je mnohem náročnější papírování, které s takovým krokem souvisí.

Nelze se tedy divit, že když už mají zařízené smlouvy na dotace, dohody s budoucími odběrateli energie i firmou, která vše postaví, oddechnou si a na jednu důležitou věc zapomenou. „Lidé si neuvědomí, že instalováním fotovoltaické elektrárny za statisíce korun zvýší cenu svého domu a měli by si podle toho také upravit pojistku. Pokud se pak něco stane, zjistí, že mají dům takzvaně podpojištěný. Dostanou tedy z pojistky méně peněz, než by potřebovali,“ upozorňuje Maťašeje.

Doplňuje, že lidé často zapomínají na změnu pojištění i po jiných úpravách domů, kterými zvedají jejich hodnotu. „Částka, na kterou je vhodné dům pojistit, se rovná ceně, za kterou by bylo možné ho ve stejné kvalitě znovu postavit. Včetně ceny práce,“ podotýká mluvčí Directu.

Panely jsou automatickou součástí stavby

Pojištění domácí solární elektrárny přitom nevyžaduje žádné speciální úkony. „Fotovoltaické panely jsou součástí stavby domu nebo chaty či chalupy. Stejně jako další vnější součásti. Stačí tedy jejich cenu započítat do hodnoty stavby a pojištění majetku aktualizovat. Nejde o nic složitého. Je možné se s pojišťovnou jednoduše kdykoliv domluvit po telefonu nebo vše zařídit online v klientské zóně či mobilní aplikaci,“ radí mluvčí.

Lidé se nemusejí bát ani bateriového úložiště, které bývá součástí systémů a v naprosto ojedinělých případech se může stát příčinou požáru. „Neřešíme to, klient nemusí hlásit ani umístění panelů. Dům pojišťujeme jako celek,“ ujišťuje Maťašeje.

Podobné to je i pokud se rodina rozhodne umístit elektrárnu na lépe situované místo – třeba na střechu garáže či na jižní svah pozemku. „Její hodnotu zahrneme do ceny vedlejších staveb,“ doplňuje mluvčí s tím, že ani není potřeba po vzoru velkých solárních parků stavět speciální zabezpečení.

Pozor si musí naopak dát ti, kteří se rozhodnou fotovoltaiku postavit sami – neodborně a třeba špatně. „Často na takové „kuriozity“ přijdeme až když se něco stane. Pokud se ukáže, že chybná instalace byla příčinou vzniku škody, máme právo za ni peníze z pojistky neposlat,“ varuje Maťašeje.

Pojištění proti přírodním nebezpečím v základu

Dobrou zprávou je, že nemovitost s panely je už v základu pojištěná i proti živelnému nebezpečí jako je krupobití, vichřice nebo i ničivé tornádo. Na další rizika je možné se připojistit, za úvahu stojí třeba poškození zkratem či přepětím.

„V případě fotovoltaiky určitě doporučuji i pojištění prodloužené záruky. Pokud zařízení po záruční době přestane z jakéhokoli nahodilého důvodu fungovat, zaplatíme buď jeho opravu, nebo úplně nové,“ radí mluvčí Directu. Dodává, že možnost platí pro elektrárny staré deset let a méně.

Firmy si elektrárny pojistí také online v rámci pojištění podnikání

Kromě domácností si malé fotovoltaické elektrárny v Česku staví i spousta firem. Nejen, že si tím snižují náklady, ale připravují se také na reportování ESG, které bude i pro malé společnosti povinné od roku 2027.

V tomto případě je zajištění panelů pojištěním jen mírně odlišné. „Menší instalace, podobně jako u rodinných domů, jde pojistit online v pojištění podnikání. Velké typu solární elektrárna na poli řešíme s našimi specialisty individuálně. Výstavba i provoz musí samozřejmě vždy odpovídat platným normám a zákonům,“ konstatuje Maťašeje.


Přečtěte si také:

Porucha kotle nebo ledničky po záruce? Pojištění zaplatí opravu

 


Autor Michal Kárný:

Mám rád texty, které jsou jednoduché, přehledné, odpovídají na všechny otázky a dobře se čtou. Pojišťovnictví není jednoduchý obor. V Directu se proto už od roku 2019 snažím o to, aby lidé, kteří mají zájem, díky mým textům rozuměli tomu, co mají pojištěné a kdy jim pojistka pomůže. Pomáhá mi v tom i novinářská praxe z Brněnského deníku Rovnost, kde jsem začínal jako redaktor, pokračoval jako editor a svoje mediální působení ukončoval jako šéfredaktor.

Komentář k článku