Skip to main content

Pokud doma topíte kamny nebo krbem, měli byste dodržovat určitá pravidla – při nesprávném použití může dojít k požáru, otravě oxidem uhelnatým nebo k výbuchu spalin. Nedbalost navíc může ovlivnit i vyplacení škody od pojišťovny.

Přenechte práci odborníkovi

Kdo pořizuje kamna, musí dodržovat nejen léta prověřené postupy, ale především normy vyžadované českými i evropskými předpisy. I proto většinou prodejci kamen doporučují obrátit se na odborníka, který by v ideálním případě měl spolupracovat s kominíkem.

Pracovat s odborníkem se vyplatí i z hlediska pojištění. Pokud dojde k závadě a následné škodě, pojišťovna bude posuzovat i tento faktor. Neřešte montáž kamen na vlastní pěst – hrozí, že z pojištění majetku dostanete méně peněz za případné škody.

„Pokud dělal odborník vše podle schválených postupů, a správnost zapojení nových kamen včetně komínu je potvrzená revizí, neměl by být s vyplacením problém,“ ujišťuje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Pozor: Důvodem k výbuchu může být i špatný výběr kamen – například pokud máte příliš široký komín a k němu pořídíte kamna s malým výkonem. Hrozí, že se neohřeje spalinová cesta, nevznikne potřebný tah a hořlavé plyny se začnou hromadit.

Revize kamen

Revizi může provést pouze proškolený revizní technik. Zákon ho označuje jako odborně způsobilou osobou (OZO).

Revizi je nutné provést ještě před prvním zatopením v těchto případech: 

  1. Máte nová kamna
  2. Změnili jste druh paliva
  3. Chcete používat dříve nepoužívanou spalinovou cestu
  4. Upravovali jste komín nebo stavěli nový
  5. Dříve došlo k požáru nebo ke vzniku trhlin 

Údržba: saze rády hoří

Instalací kamen však péče nekončí, naopak začíná kolotoč jejich údržby. Naprosto klíčové je čištění komína. Saze totiž způsobují nejen to, že špatně táhne, ale především dokážou zahořet a způsobit požár. 

Většinou stačí komín nechat zkontrolovat jednou ročně, jak vyžaduje zákon. Vždy ale záleží na výkonu kotle nebo kamen a na tom, jakým palivem topíte nebo jak dlouho u vás trvá topná sezóna. Kamna s výkonem do 50 kW si lidé mohou čistit sami, ale kontrola se bez kominíka ani tak neobejde.

Dodržujte zásady při topení

Důležité je také dodržovat všechny bezpečnostní zásady při samotném topení. Jejich porušení je jednak nebezpečné a navíc může znamenat škrtnutí výplaty peněz z pojistky.

„Povinností klientů je snažit se škodám předcházet a dodržovat příslušné předpisy o požární ochraně a prevenci. Pokud by třeba někdo nezavřel dvířka kamen a kvůli tomu by vznikl požár, mohl by to být problém při zaplacení škod,“ varuje mluvčí Directu.

Stejné doporučení platí i pro případy, kdy si člověk do bytu, kde není možné umístit klasická kamna, instaluje takzvaný krb na biolíh – tedy zařízení, které spaluje etanol a při hoření vzniká jen pára a oxid uhličitý.

Pozor na svíčky

S energetickou krizí se znovu objevily i různé zaručené návody, jak v bytě přitopit. Dejte si pozor například na radu vytvořit si topidlo z květináče dnem nahoru a pod něj umístit svíčky.

Pokud pomineme, že takové zařízení nemůže dávat více tepla než samotné svíčky, je navíc velmi nebezpečné.

Pojišťovny určitě nezakazují klientům zapálit si doma svíčku. Zároveň ale platí, že se musí chovat tak, aby zamezili případné škodě. Například by neměli zapálit svíčku pod záclonami. Mohlo by se jednat o hrubou nedbalost, u které pojišťovny škody neproplácejí. 

Požár: Pojištění majetku vs. pojištění odpovědnosti

Pojištění majetku je naprostý základ, který klientovi zajistí náhradu škody například při zmíněném požáru. Banky ho dokonce vyžadují povinně při sjednávání hypoték. 

Jenže případný požár může poškodit i sousedy. „Se škodou jim způsobenou pomůže pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti, které se vztahuje právě na tyto situace,“ radí Maťašeje.

Při vytápění domu se pojištění majetku hodí i v případě, že člověk používá kotel. Ať už na pevná paliva, plyn či elektřinu. „Může se porouchat v době, kdy už není možné ho reklamovat. Nákup nového přitom není malá investice. Proti tomu si lze jako součást pojištění majetku sjednat připojištění Prodloužená záruka. Pokud zařízení přestane fungovat, v mnoha situacích zaplatíme opravu zařízení společně s potřebnými náhradními díly. A pokud ho nebude možné opravit, dáme tolik peněz, aby si lidé mohli koupit nový,“ vysvětluje Maťašeje z Direct pojišťovny.


Přečtěte si také:

Myslete na kontrolu komína, aby vám platila pojistka

Komentář k článku