Skip to main content

Prasklá vodovodní hadička nebo odtok vody z pračky, který jste zapomněli dát do vany nebo umyvadlaTakto většinou začínají příběhy, které končí sousedskými sporyVoda totiž ráda hledá cestičky, aby se podívala do pokoje k lidem, kteří bydlí pod vámi. 

Nechcete, aby vás ze spaní budilo vytopení bytu? Náhrada škody pojišťovnou by vám od nočních můr mohla pomoci. Dejte si ale pozor, na jaké pojištění spoléháte.

Na sousedův vytopený byt vám pojištění majetku nestačí

Pokud máte pojištění majetku, tak vám škody způsobené domácí potopou pojistka zaplatí. A to i v případě, pokud je váš byt vytopený sousedem.

Nevztahuje se ale na to, co se stane jinde než u vás doma. Proto se vždy doporučuje k pojištění nemovitosti nebo domácnosti přidat i takzvané pojištění na blbost

„Oficiálně se jmenuje pojištění odpovědnosti. U bytů pomůže právě se situacemi, kdy voda vytopí sousedy. Škody se v těchto případech pohybují od padesáti do sta tisíc korun. Pojištění využijí i lidé, kteří bydlí vdomě. Tam zase může vítr sfouknout tašku ze střechy na zaparkované auto. Nebezpečný je také padající zmrzlý sníh,“ popisuje případy Michal Kozub z Direct pojišťovny

 


Přečtěte si také

Dítě jako slon v porcelánu? Pomůže pojištění na blbost

Vytopení bytu? Jak postupovat při sjednání pojištění

Pokud si budete podobné pojištění sjednávat, tak jen dejte pozor na to, že některé pojišťovny rozlišují mezi pojištěním odpovědnosti z běžného života a pojištěním odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti. První případ platí pro všechny situace, kdy jste omylem a nechtěně způsobili škodu někomu jinému.

Například jste zapomněli dát zmíněný vývod vody z pračky do umyvadla. Druhý případ je, když už vývod vody máte napojený do odpadu, ale hadička praskne. „Nedávalo nám smysl pojištění odpovědnosti takto rozdělovat, takže jsme vše sloučili, aby klienti nemuseli rozdíly řešit,“ dodává Kozub. 

Pojištění odpovědnosti je vždy spojené s konkrétním bytem nebo domem, protože při sjednání zadáváte vaši adresu. 

Výhodou je pak to, že automaticky jsou na blbost pojištění všichni členové domácnosti, kteří na dané adrese skutečně bydlí. A nemusí tam mít ani trvalé bydliště.