Skip to main content

Jak ochránit stavbu před zloději? Dobrý plot a zamčená brána jsou základ, ale určitě se vyplatí přidat i osvětlení a pokud to jde, také alarm. Drobná investice navíc může ušetřit mnohem vyšší částky za materiál či vybavení ukradené nebo zničené zloději.

V právě začínající stavební sezóně se to vyplatí nejen velkým firmám, ale také lidem, kteří stavějí bydlení svépomocí. Podle statistik jich je v Česku stále dost. Podílejí se na necelé čtvrtině nových staveb a více než třetině rekonstrukcí.

Stavění svépomocí má přitom svá specifika. Zatímco odborná firma zvládne dům postavit během jedné sezóny, samostavitelé nemívají tolik času  a stavba jim může trvat déle. Platí ale, že by před zimou měli mít dokončenou aspoň základovou desku či hrubou stavbu.

S delší dobou stavby roste riziko nepředvídaných událostí, zvláště, pokud člověk nemůže kontrolovat rozestavěný dům každý den. Hrozí nepřízeň počasí i zloději. Kradou prakticky veškerý materiál včetně otevřených plechovek s barvami, i nezabezpečenou techniku. Nezřídka si troufají i na už namontované vybavení jako třeba kotle.

„Lidé, kteří se ke stavbě svépomocí odhodlají, by proto měli myslet nejen na to, jakou část zvládnou sami a kdy už je lepší povolat specialisty. Důležitá je i ochrana před nepředvídanými problémy,“ zdůrazňuje mluvčí Direct pojišťovny Nela Maťašeje.

Jak rozestavěnou stavbu zabezpečit

Odborníci se shodují, že je vhodné stavbu zabezpečit kombinací následujících opatření:

  1. Oplocení a zamykací vrata – Jedná se o úplný základ, který by neměl chybět nikde, kde je možné jej využít.
  2. Osvětlení – V dnešní době poměrně dostupná forma zabezpečení. Dobře nasvětlená stavba láká zloděje méně než tmavá. A pokud někoho neodradí, je na něj alespoň dobře vidět.
  3. Kamery – Další faktor, který může zloděje odradit. Navíc v případě krádeže zvládne pomoci s dopadením viníka. Do jisté míry mohou fungovat i atrapy, zkušený zloděj je ale pozná. Pozor ale, než nějakou tu kameru nainstalujete, přečtěte si, jaká pravidla u toho musíte dodržet.  
  4. Alarmy a další elektronická zabezpečení – Hlukem přivolají pozornost, je možné je také napojit na centrálu bezpečnostní agentury, která v případě potřeby zasáhne.
  5. Hlídač – Vyplatí se pro větší stavby, pro běžného samostavitele už může být moc nákladný.

Kvalita zabezpečení přitom ovlivňuje i maximální výši peněz, kterou lidé mohou dostat od pojišťovny, pokud se přeci jenom něco stane. Například Direct zaplatí za ukradený stavební materiál, který musí být pro své rozměry či váhu uložen na volném prostranství, až 50 000 korun. Za funkčním plotem a vraty už to je až 100 000 korun. V uzavřeném zamčeném prostoru až 200 000 korun.

Právě pojištění je další možností, jak docílit, aby se stavebníkovi lépe spalo. „Nově zahájená stavba může být pojištěná od chvíle, kdy jsou postavené základy, základové pásy, základové patky či základové rošty. Pojištění ji potom chrání proti stejným rizikům jako už dostavěnou nemovitost,“ radí mluvčí Directu Maťašeje.

Ochrana je možná i v prvotních fázích stavby. „Stavební materiál a stavební mechanizace uložené na pozemku nebo v uzamčeném prostoru je možné pojistit jako vedlejší stavby. Stejně tak to platí i pro objekty, které slouží při výstavbě obytné budovy, jako jsou stavební buňky, kontejnery na uložení stavebního zařízení, hygienická zařízení či šatny,“ ujišťuje Maťašeje.

Paseku zvládne nadělat i počasí

Samozřejmostí by mělo být i zajištění proti vrtochům počasí, jako jsou bouřky, deště a silný vítr. Co může ulétnout – připevnit, čemu vadí prudké deště – dobře zakrýt. „Pro případy, kdy například silný vítr odnese třeba část materiálu a zničí auto na silnici, se hodí mít pojištění odpovědnosti,“ nastiňuje Maťašeje.

I v tomto případě se to, jak důkladně se majitel o uložený materiál postaral, může odrazit v částce, kterou dostane od pojišťovny. „Případy vyhodnocujeme individuálně. Pokud uletí materiál ze staveniště, bude se jednat o občanskou odpovědnost, pokud se utrhne z už rozestavěného krovu, může to být odpovědnost z vlastnictví nemovitosti. Platí, že se vždy bude posuzovat, jak silný to byl vítr a jak majitel ten materiál zajistil,“ doplňuje Maťašeje.

Nadělat vrásky na čele dokážou nejen zloději a vrtochy počasí. Někdy se něco nepovede přímo stavebníkovi nebo profesionálům, které si na příliš náročné či specializované práce najal. „Pro tento případ je vhodné mít pojištění přímo určené pro výstavbu – takzvané stavebně-montážní pojištění. Sjednat si ho může jak majitel (investor), tak stavitel (dodavatel). Chrání všechny zúčastněné od majitele po smluvní dodavatele a subdodavatele,“ popisuje mluvčí Directu. Pojištění lze přitom rozšířit i na škody při pozdějších záručních pracích.


Přečtěte si také:

Vichřice? Direct pojišťovna mění pravidla hry

Kuna, mýval, hlodavci, netopýři. Jak vyhnat nezvané návštěvníky z vašeho domu?


 

Komentář k článku