Skip to main content

Vždyť jsem měl jen jedno pivo, pojedeme autem. Tahle věta vám může zadělat na velký malér. Co se stane, když po nehodě nadýcháte? Budete platit škodu ze svého. A v tom nejhorším případě hrozí i vězení – pokud toho alkoholu bude víc.

Řidič pod vlivem nedostane ani korunu

Málokterý řidič si uvědomí, že pojišťovna řízení pod vlivem přísně trestá. „U povinného ručení sice škodu poškozenému zaplatíme, ale pokud se potvrdí, že viník řídil opilý nebo zdrogovaný, tak po něm budeme peníze vymáhat zpět. Také u havarijního pojištění při zjištění alkoholu nebo drog nedostane řidič ani korunu,“ říká Nela Maťašeje z Direct pojišťovny

Alkohol za volantem: jak se vyhnout trestu?

Nijak. Řidičům nepomůže ani to, že policistům zkoušku na alkohol nebo drogy odmítnout. Odmítnutí totiž pro pojišťovnu automaticky znamená to stejné, jako by se u nich alkohol nebo drogy potvrdily. Kromě alkoholu a drog si dejte pozor také na některé léky. Stejná pravidla totiž platí i pro prášky, které jsou označené zákazem řídit motorové vozidlo. 

Je alkohol za volantem trestný čin?

Tolerance alkoholu za volantem v ČR je nulová. Co se stane, pokud budou výsledky testu pozitivní? Pak přijdou tresty. Do 1 promile se jedná o přestupek, od tohoto limitu se jedná o trestný čin.

Tresty za alkohol za volantem:

  • Pod 0,3 promile – přestupek, pokuta od 7 000 do 25 000 Kč, zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok
  • Nad 0,3 promile – přestupek, pokuta od 7 000 do 25 000 Kč, 6 bodů, odebrání řidičáku až na rok a půl
  • Řidič vlivem alkoholu nezvládá řízení (stav vylučující způsobilost) – trestný čin, 6 bodů, pokuta od 7 000 do 25 000 Kč, zákaz řízení až na rok a půl
  • Odmítnutí testu na alkohol – přestupek, pokuta 25 000 až 75 000 Kč, 6 bodů, zákaz řízení na 18 až 36 měsíců

A co zbytkový alkohol za volantem? Každý alkohol odbourává odlišně. Pokud víte, že vás čeká řízení, raději se alkoholu úplně vyhněte. Případně si pořiďte domácí alkohol tester.

Nehoda v opilosti? Za další pojistku si připlatíte 

Pojišťovny řízení pod vlivem alkoholu nebo drog trestají i do budoucna a za pojištění si hříšníci příště výrazně připlatí. „V Directu se takovýto klient posune o deset stupňů níž na bonusové stupnici. Pokud měl maximální bonus, tak se dostane na nulu. Pokud neměl, dostává se do malusu. To znamená, že si za pojištění připlatí ještě víc,“ vysvětluje Maťašeje. Toto pravidlo ale neplatí u všech pojišťoven, protože podmínky pro bonus a malus si každá nastavuje individuálně.


Přečtěte si také

Jak zjistit bonus a malus u povinného ručení

 

Autor Michal Kárný:

Mám rád texty, které jsou jednoduché, přehledné, odpovídají na všechny otázky a dobře se čtou. Pojišťovnictví není jednoduchý obor. V Directu se proto už od roku 2019 snažím o to, aby lidé, kteří mají zájem, díky mým textům rozuměli tomu, co mají pojištěné a kdy jim pojistka pomůže. Pomáhá mi v tom i novinářská praxe z Brněnského deníku Rovnost, kde jsem začínal jako redaktor, pokračoval jako editor a svoje mediální působení ukončoval jako šéfredaktor.