Skip to main content

Kvůli průtrži mračen máte vyplavený dům. Naštěstí jste si sjednali pojištění domácnosti, takže očekáváte, že dostanete dost peněz, abyste si pořídili nové vybavení. Podle smlouvy se ale škody vyplácí v bazarových cenách. Místo nové sedačky vás tak čeká jen použitá na inzerát.  

Aby se podobný příběh netýkal i vás, je potřeba si pročíst podmínky smlouvy, kterou podepisujete. „U nás si mohou klienti při sjednávání pojištění sami vybrat, jestli chtějí vyplácení v nových, nebo bazarových cenách. Automaticky jim jako první volbu nabízíme nové ceny, které jsou pro ně výhodnější, a drtivá většina z nich si je vybere,“ popisuje nabídku Direct pojišťovny Michal Kozub. 

Zároveň upozorňuje, že každá pojišťovna má podmínky nastavené trochu jinak. Je běžné, že některé věci proplácejí v nových a některé v bazarových cenách, například elektrospotřebiče, telefony nebo foťáky. Jindy je pojistné plnění vždycky v nových cenách s výjimkou věcí, které máte z druhé ruky. „My jsme se rozhodli vše zjednodušit. Pokud si vyberete plnění v nových cenách, tak se vztahuje na všechny pojištěné věci,“ dodává Kozub. 

Nová cena nerovná se pořizovací cena 

Důležité je si uvědomit, že i když máte sjednané vyplácení v nových cenách, tak to neznamená, že dostanete za věc tolik peněz, za kolik jste ji kupovali, ale částku, za kterou je možné tu stejnou věc koupit novou. Například u elektroniky cena časem výrazně klesá. „Řešili jsme případ, kdy se klientce kvůli úderu blesku zničil počítač, který kdysi koupila za 40 000 korun. Chtěla po nás proplatit nákupní hodnotu počítače. Počítač se stejným vybavením bylo však v té době možné koupit jen za zlomek původní ceny,“ podotýká Kozub. 

Jsou ale věci, jejichž cena se časem příliš nemění. Například nábytek. Pokud jste před několika lety kupovali sedačku za 10 000 korun, tak je pravděpodobné, že novou sedačku stejné kvality a velikosti pořídíte opět za podobnou částku. V tomto případě je tedy nová cena podobná pořizovací a vy můžete dostat z pojistky skutečně až 10 000 korun, tedy maximálně částku, která odpovídá pořizovací ceně.