Skip to main content

Skočila vám srnka do cesty? Srazili jste divočáka? Nejste první ani poslední. Každým rokem dojde na českých silnicích k tisícům srážek aut se zvěří.

Víme, co dělat, pokud se tento nepříjemný zážitek stal právě vám. Poradíme, jak nehodě příště předejít, nebo jak se správně pojistit.

Co dělat při srážce se zvěří?

  1. Zastavte na bezpečném místě a zkontrolujte, zda jste vy a spolujezdci v pořádku. Pokud je třeba, zavolejte sanitku (číslo 155).
  2. Zabezpečte místo nehody. Pro zvýšení bezpečnosti označte místo výstražnými trojúhelníky a zapněte varovná světla na autě.
  3. Zavolejte policii. Ke střetu se zvěří volat policii musíte vždy. Ať už se jedná o domácí zvíře nebo lesní zvěř. Pokud se srazíte s lesní zvěří, jedná se o cizí majetek. Odklidit sražené zvíře je povinností majitele, kterému dá vědět policie.
  4. Zvířete se nedotýkejte. A v žádném případě ho nikam neodvážejte – mohli byste být označení za pytláka. A pytláctví je trestný čin. Za samotnou srážku se zvěří pokutu od policie nedostanete.

Tip: Ke srážce se zvěří volat policii musíte za každých okolností. I v případě, kdy je auto poškozené jen nepatrně. Dokumentace od policie se vám navíc bude hodit i při vyřizování náhrady škody – je to podmínka pro žádost o peníze z havarijního pojištění.

Srážka se zvěří – náhrada škody

Pokud máte správně nastavené pojištění, srážka se zvěří vás nemusí stát balík. Aby vám ale pojišťovna uhradila škodu, musíte mít toto riziko pojištěné – jako u jiné dopravní nehody.

Střet se zvěří je jedním z rizik, které si můžete pojistit v rámci havarijního pojištění. Nebo si můžete srážku se zvěří jen připojistit k povinnému ručení – střet se zvěří totiž klasické povinné ručení neobsahuje.

Ať už máte připojištění, nebo havarijní pojištění, střet se zvěří po kontaktování policie nahlaste také na vaši pojišťovnu. Ta vás provede celým procesem náhrady škody.

Tip pro klienty Directu: Pokud bude vaše auto nepojízdné a budete potřebovat odtah auta, nebo jen nevíte, jak postupovat, zavolejte na nepřetržitou linku +420 291 291 291. Nebo si odtah objednejte jednoduše online prostřednictvím Direct aplikace.

Jak srážce předejít?

Pokud vjíždíte do lesa nebo do oblasti s častým výskytem zvěře, buďte obezřetní. Sledujte výstražné dopravní značky a snižte v těchto místech rychlost. Střety se zvěří se stávají po celý rok, nejčastěji k nim ale dochází na jaře a podzim při svítání a stmívání.

Když už vám zvíře náhle vběhne do cesty, je málo pravděpodobné, že srážce dokážete zabránit. Na prvním místě jsou vždy lidské životy.

Odborníci proto doporučují dát nohu z plynu a začít rozumně brzdit. Důležité je ale držet směr jízdy a nestrhnout auto ze silnice – například do stromu na kraji lesa nebo protijedoucímu autu.


Přečtěte si také

Co to je havarijní pojištění vozidla a jak vám pomůže


Autor Michal Kárný:

Mám rád texty, které jsou jednoduché, přehledné, odpovídají na všechny otázky a dobře se čtou. Pojišťovnictví není jednoduchý obor. V Directu se proto už od roku 2019 snažím o to, aby lidé, kteří mají zájem, díky mým textům rozuměli tomu, co mají pojištěné a kdy jim pojistka pomůže. Pomáhá mi v tom i novinářská praxe z Brněnského deníku Rovnost, kde jsem začínal jako redaktor, pokračoval jako editor a svoje mediální působení ukončoval jako šéfredaktor.

Komentář k článku