Skip to main content

Všechno je jednou v životě poprvé a stejně tak je to i s prvním autem, ke kterému si budete poprvé sjednávat pojištění. Sepsali jsme pro vás proto návod, na co nezapomenout a na co si dát pozor.

Povinné ručení je základ

Jako první budete jistě řešit povinné ručení, které, jak už jeho název napovídá, musí mít každé auto. Jeho smyslem je, že za vás zaplatí případné škody, které autem způsobíte. Pokud tedy nabouráte jiného řidiče, škody půjdou právě z vašeho povinného ručení.

Povinné ručení pro první auto sjednáte snadno online

Povinné ručení si můžete sjednat jednoduše z domu. Třeba po telefonu nebo online. Budete k tomu potřebovat jen pár údajů:

  • základní údaje o vás
  • údaje o majiteli (pokud auto nepatří vám, ale vy ho pojišťujete)
  • údaje z techničáku

Vše pak nadiktujete po telefonu nebo naťukáte do sjednavače. A je to. Hned se dozvíte, kolik vás bude povinné ručení stát.

Jak je to s bonusy u povinného ručení pro mladé řidiče

Při pojišťování prvního auta musíte počítat s tím, že cena povinného ručení bude vyšší, než u řidičů, kteří mají auto pojištěné déle. Je to dané tím, že pojišťovny pracují s takzvaným bonusem. To je sleva za pojištění, na kterou má mimo jiné vliv i počet měsíců, kdy jste měli pojištěné jakékoliv auto a také počet nehod. Pokud ale nebudete vlastní vinou bourat, tak se vám bonus bude časem zvyšovat a cena pojištění snižovat.

Jaký si vybrat limit

U sjednávání se také budete rozhodovat, jaký limit si zvolíte. Tedy jakou maximální částku za vás pojišťovna případně zaplatí. Minimum podle zákona je 35 milionů korun. „U Direct pojišťovny nabízíme v základu limit 50 milionů, ale klienti si mohou vybrat až 250 milionů korun,“ upozorňuje Nela Maťašeje z Direct pojišťovny. Vyšší limit se pak hodí, pokud například jezdíte autem za hranice.

Kdy vám dojde zelená karta

Zelená karta je důkaz, že máte sjednané povinné ručení. Název je trochu matoucí, protože zelená karta může být i na bílém podkladu. Do e-mailu vám dojde ihned po sjednání pojištění. Od 1. dubna 2024 už nemusíte zelenou kartu tisknout a vozit s sebou v autě. Policisté při kontrole jednoduše využijí online evidenci. Dobrou zprávou také je, že od ledna 2025 nebude tento dokument potřeba ani při cestách po Evropské unii. Do té doby si ji však raději na dovolenou vytiskněte a mějte při sobě.

Asistenční služby ke každému pojištění

Ke každému pojištění máte automaticky i asistenční služby. Ty vám zajistí a zaplatí například:

  • odtah nepojízdného auta
  • náhradní auto
  • příjezd a práci mechanika na místě
  • opravu drobných závad jako je defekt pneumatiky, vybitá baterka, záměna paliva atd.

Skvělé je, že asistenční služby platí po celé Evropě. Nemusíte se tak bát vyrazit na cesty, myslete ale na dostatečný limit. „V Directu nabízíme 4 varianty asistencí. Liší se vyššími limity a rozsahem služeb. Pojmenované jsou jednoduše podle velikostí oblečení – S, M, L, XL. Každý tak na první pohled pozná, že čím větší velikost, tím větší pomoc,“ vysvětluje Maťašeje.

Nezapomeňte ani na havarijní pojištění

Kromě povinného ručení si můžete sjednat i havarijní pojištění, které zaplatí škody na vašem autě. Pokud totiž nabouráte vaší vinou, tak z povinného ručení se zaplatí jen škody, které uděláte. Bez havarijka budete muset vaše auto opravovat ze svého.

Jak si sjednat havarijní pojištění

U havarijka si vybíráte rizika, kdy chcete, aby vám platilo. Na výběr máte:

  • dopravní nehodu
  • střet a poškození zvířaty
  • odcizení a vandalismus
  • přírodní nebezpečí

Ideální je vybrat si všechna rizika, protože nikdy nevíte, co se může stát.

Doplňková pojištění pro konkrétní situace

Ať už si sjednáváte havarijní pojištění nebo povinné ručení, vždy máte možnost se pojistit i pro konkrétní situace díky doplňkovým pojištěním. Mezi ně patří:

  • pojištění skel
  • pojištění dětských sedaček a zavazadel
  • úrazové pojištění
  • pojištění nezaviněné bouračky a další

Je vidět, že pojištění nemusí být žádná věda, zvládne to každý začátečník. Tak jen do toho a šťastnou cestu.


Přečtěte si také

Jak pojistit nové auto

Jak zjistit cenu auta pro sjednání pojištění

Komentář k článku