Skip to main content

Pokud si sjednáváte havarijní pojištění, budete zadávat, jakou hodnotu vaše auto má. V tomto případě nestačí jen hrubý odhad, cena auta má totiž vliv na to, kolik peněz vám pojišťovna v případě nehody vyplatí. Také se od ní odvíjí cena, kterou budete platit za pojištění.

U nového auta cenu určíte jednoduše

Při sjednání pojistky pro nové auto je určení hodnoty velmi jednoduché. Prostě zadejte jeho cenu, kterou jste zaplatili v autosalonu. Jen nezapomeňte do ceny připočítat výbavu vozidla, o které vám píšeme níže.

U ojetého auta zapátrejte v inzerátech

Pokud pojišťujete ojeté auto, budete muset trochu zapátrat, abyste jeho hodnotu určili správně. „Vycházejte z toho, za kolik se na českém trhu prodávají auta stejné značky a modelu, se stejným motorem a stejným nebo alespoň podobným nájezdem a výbavou. Podívejte se například na stránky sauto.cz nebo na tipcars.cz,“ radí Kamila Cingrošová z Direct pojišťovny.

V inzerátech raději zapátrejte, i když jste ojeté auto zrovna koupili. Jeho kupní cena totiž nemusí odpovídat jeho skutečné hodnotě. „Pojišťovnu vždy zajímá obvyklá cena auta, tedy částka, za kterou se podobná vozidla v době nehody prodávala. I když tedy pojišťovně ukážete fakturu od prodejce, nebude to mít vliv na vyplacené peníze,“ upozorňuje Cingrošová.

Stejně jako u nového auta nezapomeňte připočítat mimořádnou výbavu.

Jakou výbavu musíte do ceny auta zahrnout

Mimořádná výbava je ta, kterou do auta někdo nainstaloval až dodatečně.

  • výbava speciálních vozidel (zejména držák reklamy, štítek TAXI, taxametr, světelný maják, rádiové zařízení s anténou),
  • další příslušenství vozidla (zejména uzamykatelný střešní nosič, zavazadlový střešní box, nosiče na tažné zařízení, napevno umístěné vysouvací přístřešky, nezávislé topení, nápisy, malby, polepy všeho druhu),
  • tuningové doplňky (zejména speciální masky vozů, spoilery, lišty prahů, nestandardní pneumatiky a disky, výfukové systémy).

Přečtěte si také

Jak pojistit nové auto

Co se stane, když cenu auta zadáte špatně

Hodnota auta, kterou při sjednání zadáte, je maximální částka, kterou vám pojišťovna vyplatí při krádeži vozidla nebo totálním zničení. Dejte ale pozor na podpojištění a přepojištění.

U podpojištění vám totiž pojišťovna může při škodě zaplatit méně peněz. „Pokud zjistíme, že jste měli auto pojištěné třeba na 200 000 korun, ale v době nehody mělo hodnotu 300 000 korun, vyplatíme vám méně peněz za škody, protože jste byli podpojištění,“ podotýká Cingrošová.

Stejně tak se nevyplatí přepojištění, kdy máte auto pojištěné na větší hodnotu, než skutečně má. „I v tomto případě vám vyplatíme maximálně částku odpovídající hodnotě vozidla v době nehody. Při přepojištění tedy pojištění jen zbytečně přeplácíte,“ dodává Cingrošová.