Skip to main content

Parkoviště ve městech, u obchodních center či na sídlištích znamenají každodenní školu couvání a otáčení a bohužel také běžnou realitu plnou drobných i větších nehod typu ťukanec či odřenina. Policie ČR eviduje nesprávné otáčení a couvání jako druhou nejčastější příčinu dopravních nehod způsobených řidičem, z čehož plyne, že pokud jste se s podobnou situací ještě nesetkali, zcela jistě se tak jednou stane.

Co v takové chvíli dělat, se dočtete v tomto článku pojednávajícím o situacích, kdy vám někdo odře auto a ujede.

Existuje ale jedna věc, kterou v článku nenajdete a na parkovištích nákupních center se běžně děje: poškození zaparkovaného auta nákupním vozíkem.

Nehoda, nebo vandalismus?

Věřte, nebo ne – náraz nákupního vozíku do stojícího auta je dopravní nehoda a jako k takové se k ní musí přistupovat. I zde tedy bude záležet, znáte-li, či neznáte pachatele a pokud neznáte, máte-li, či nemáte havarijní pojištění.

Havarijní pojištění u Directu kryje 4 rizika:

  • Dopravní nehoda,
  • střet a poškození zvířaty,
  • krádež a vandalismus,
  • přírodní nebezpečí.

Z těchto havarijních rizik si můžete poskládat individuální produkt, který vám vyhovuje. Můžete mít tedy pojištěna všechna 4 rizika, nebo třeba jen jedno.

Zřejmě proto, že lidé spoléhají na povinné ručení, si z této nabídky čtyř havarijních pojištění nejméně často pojišťují právě dopravní nehodu. Domnívají se, že případné trable pokryjí třemi zbývajícími možnostmi. A největší překvapení pro ně bývá fakt, že pojišťovna potom situaci, jako je třeba poničení vozu nákupním vozíkem, vyhodnotí jako dopravní nehodu, nikoli jako vandalismus.

Zapamatujte si tedy:

Když někdo narazí do auta u nákupního centra vozíkem, JE TO DOPRAVNÍ NEHODA.

Když někdo poškodí autem vaše zaparkované auto, JE TO DOPRAVNÍ NEHODA.

 Proč to není vandalismus? Vandalismus je úmyslný trestný čin a jako takový musí být prokázaný. Musíme dokázat, že to pachatel udělal schválně. To, že vám někdo nechtěně odře vaše zaparkované auto, není úmyslný čin, je to nešťastná náhoda, a tedy – dopravní nehoda. A je jedno, jestli se to na parkovišti před vaším domem, nebo u supermarketu.

A co když to policie vyhodnotí jako vandalismus…?!

Samozřejmě, že pojišťovna situaci posuzuje i podle toho, jak ji vyhodnotí policie. Ale zároveň je třeba říct, že se pojišťovna posouzením Policie České republiky nemusí řídit. Provádí svoje vlastní šetření na základě stop z místa nehody, podle kterých posuzuje příčinu a následně vyhodnocuje pojistnou škodu.

V drtivé většině případů spadne poškození auta nákupním vozíkem vždy pod dopravní nehodu, případy, kdy by někdo poškrábal zaparkované auto vozíkem schválně, se v podstatě nevyskytují.

Jak se tomu vyhnout?

Nehody na parkovištích se skutečně stávají každý den. Nejlepší ochranou proti jejich následkům je havarijní pojištění. V okamžiku, kdy ho budete mít dobře nastavené, vám pomůže skutečně v každé situaci včetně té, kdy je pachatel neznámý.

Havarijní pojištění můžete uzavřít pohodlně a rychle, doslova lusknutím prstu. Na našem webu také najdete kontakty pro případ, že byste chtěli řešit havarijní pojištění raději po telefonu.


Přečtěte si také:

Někdo mě naboural. Kdy mám právo na náhradní vozidlo

 

Komentář k článku