Skip to main content

Najednou se ozve rána. Někdo vám nedal přednost zprava a předek vašeho auta je na dranc. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Dobrou zprávou také je, že i když vaše vozidlo bude v servisu, vy bez auta nezůstanete. Jako poškozený totiž máte nárok na náhradní vozidlo, které zaplatí povinné ručení viníka.

Sepsali jsme pro vás všechny informace, díky kterým budete vědět, jak náhradní vozidlo funguje a kdy na něho máte právo.


Pokud vás zajímá, jak je to s náhradním vozidlem v případech, kdy za nehodu můžete vy nebo auto nejede kvůli poruše, koukněte na náš druhý článek.


Jak získat náhradní vozidlo, když vás někdo naboural

Pokud za nehodu může někdo jiný, obraťte se s požadavkem na zaplacení škody i na náhradní vozidlo na pojišťovnu viníka, u které má sjednané povinné ručení. Komunikace s pojišťovnou je zásadní.

„Lidé často dělají chybu v tom, že si vše zařídí bez konzultace s pojišťovnou. Pak se stává, že jim náhradní vozidlo neproplatí vůbec, nebo ne v plné výši,“ upozorňuje Jan Dofek z Direct pojišťovny.

Jak dlouho můžete náhradní vozidlo využívat

Obecně se dá říct, že povinné ručení viníka by vám mělo zaplatit náhradní auto tak, abyste měli zachovaný podobný komfort jako před nehodou.

Tedy abyste měli čím jezdit, když je vaše nepojízdné vozidlo v opravě.

Konkrétní podmínky týkající se náhradního vozidla vám opět sdělí pojišťovna viníka.

Náhradní vozidlo si pak zajišťujete sami, proto je důležité mít od pojišťovny všechny informace, abyste pak při vyúčtování nebyli nepříjemně překvapení.

Na jakou kategorii náhradního vozidla máte nárok

Jako poškozený u nehody máte nárok na náhradní vozidlo, které bude maximálně ve stejné kategorii, jako je to vaše.

Tedy nemůžete počítat s tím, že když jezdíte fabií, tak vám pojišťovna zaplatí nového mercedesa.

Zároveň také bohužel pojišťovna nemůže zaručit, že náhradní auto bude 1 ku 1 k tomu původnímu.

Záleží na tom, co bude mít půjčovna zrovna na skladu. Pokud tedy jezdíte ve velkém 7místném autě, nečekejte, že přesně takové parametry bude mít i náhradní vozidlo.

„Půjčovny se ale v tomto snaží klientům co nejvíc vyhovět. Když jsou například lidé zvyklí jezdit s automatem, tak se snaží jim najít auto s touto převodovkou,“ podotýká Dofek z Direct pojišťovny.

Co když s náhradním vozidlem nabourám?

Při půjčení náhradního vozidla si přečtěte podmínky pronájmu. Většinou tato auta mají havarijní pojištění. Často ale s určitou spoluúčastí.

Pokud tedy s náhradním vozidlem nabouráte, pravděpodobně část škody zaplatíte ze svého.

Při půjčení náhradního auta může půjčovna požadovat také složení kauce. Tu vám pak po bezproblémovém vrácení vozidla vrátí.

Komentář k článku