Skip to main content

Elektrokola nejsou lacinou záležitostí a jejich krádeže jsou v Česku více než časté. Takže je zcela pochopitelné, že přemýšlíte, jaké pojištění elektrokola proti krádeži zvolit, abyste sami sebe co nejvíce ochránili. Ale nejde jenom o krádeže, do seznamu nepříjemností, které mohou člověka na elektrokole potkat, patří i nehody všeho druhu. Jaké pojištění tedy zvolit? V případě Directu máte na výběr z několika variant pojištění (elektro)kol, na rovinu ale přiznáváme, že neexistuje žádné pojištění, které by pokrylo emocionální škodu, kterou utrpíte poté, co o své milované kolo přijdete. Co se týče ale škod materiálních, tam Direct umí poradit. 😊

 

Zde jsou tedy odpovědi na nejčastější otázky týkající se pojištění elektrokol:

Své elektrokolo parkuju doma, jaké pojištění mít, kdyby mi ho ukradli?

Kolo uskladněné doma, v kolárně, garáži nebo jiných nebytových prostorách kryje pojištění domácnosti s připojištěním kol. A kryje nejenom riziko krádeže, ale i vandalismu a přírodních živlů. Podmínkou, abyste nějaké peníze za škodu dostali, je dostatečné zajištění prostoru, kde kolo parkujete, pojišťovna bude totiž zkoumat, zdali musel zloděj překonat nějakou překážku. Byt, garáž či chodba musí být zamčené, okna zavřená atd.

Stačí mi jen nějaké jednorázové pojištění, beru elektrokola na dovolenou, chceme jezdit…

V tom případě si sjednejte cestovní pojištění a to si rozšiřte o pojištění náhradního sportovního vybavení a pojištění zavazadel. To první vám zajistí možnost vypůjčit si náhradní sportovní vybavení, pokud to vaše někdo ukradne, to druhé vám zaplatí poškozená, zničená nebo ukradená kola. Samozřejmě do výše sjednaného limitu a v souladu s pojistnými podmínkami.

Co když někoho srazím? Nebo na elektrokole narazím do zaparkovaného auta?

Pak vám pomůže pojištění odpovědnosti (lidově pojistka na blbost), které automaticky kryje všechny členy domácnosti, kteří s vámi bydlí na jedné adrese. V rámci tohoto pojištění si můžete vybrat limit od 3 do 25 milionů (pokud sportujete, určitě volte vyšší). Pozor, toto pojištění (a ani žádné jiné) vás neochrání, pokud způsobíte škodu pod vlivem alkoholu, úmyslně nebo se bude jednat o tzv. hrubou nedbalost. Pojistku na blbost si můžete sjednat buď samostatně nebo k pojištění majetku nebo krátkodobě k cestovnímu pojištění.

Ukradli mi elektrokolo v Německu, měl jsme ho zamčené u stojanu na kola…

I zde by pomohlo pojištění majetku s připojištěním kol. V rámci tohoto pojištění je totiž vaše kolo pojištěno po celé Evropě, a to konkrétně pro tyto případy:

  1. Základní nebezpečí jako např. požár, výbuch, vichřice, kroupy, pád stromu,
  2. odcizení a vandalismus,
  3. dopravní nehoda.

Pokud se vám něco takového stane, nezapomeňte vše hlásit policii, bez protokolu vám pojišťovna škodu neproplatí.

Zapomněl jsem, že mám elektrokola na střeše auta a při vjíždění do garáže v obchoďáku je zlikvidoval. Co teď?

Teď už bohužel nic, ale pro příště by bylo fajn mít v rámci autopojištění (povinného ručení nebo havarijního pojištění) i pojištění zavazadel. To by tuto situaci řešilo, zaplatí totiž zničená nebo ukradená kola. Ale pozor – jen pokud je máte uzamčená v autě nebo na autě. Jakmile je sundáte a jdete jezdit nebo je zamknete třeba do chatky, kde bydlíte, toto připojištění nestačí. Stejně jako vám nepomůže, pokud kola zcizí někdo v noci, konkrétně mezi 22. a 6. hodinou. Toto pojištění vám pomůže i v případě, že potřebujete pojistit kola jenom při převozu.

Pojišťujete i starší elektrokola? Jak u starších elektrokol stanovujete cenu?

Pojišťovna stanovuje hodnotu kola podle obvyklé ceny. To znamená, že hodnotou kola je cena, za kterou lze kolo reálně koupit nebo prodat v době, kdy se stala škoda. U nových kol je cena více méně jasná, u starších pojišťovna vychází třeba z ceny v bazarech.

 

Krátké shrnutí

U Directu si můžete elektrokolo pojistit několika způsoby:

  • V rámci pojištění majetku s rozšířením o pojištěním kol.
  • V rámci cestovního pojištění s rozšířením o pojištění náhradního sportovního vybavení a pojištění zavazadel
  • V rámci autopojištění (jak havarijního, tak povinného ručení) s rozšířením o pojištění zavazadel.
  • Sami sebe, pro případy, kdy při jízdě na kole někomu způsobíte škodu, můžete pojistit pojištěním odpovědnosti (tzv. pojistka na blbost).

Přečtěte si také:

S kolem na dovolenou. Pozor na vjezdy do garáží

Povinné pojištění pro koloběžky: na co se připravit 


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku