Skip to main content

Čeká vás koupě nového auta? Postup, který najdete v tomto článku, vám ulehčí byrokracii a potřebnou administrativu. Řekneme vám, co všechno musíte vyřídit, abyste co nejdřív mohli se svým novým autem vyjet na silnici.

Přinášíme vám jednoduchý návod v pěti přehledných krocích, jak auto přihlásit a vyřídit ostatní formality. A pak hurá na první jízdu.

 

Krok první: Povinné ručení je základ

Koupě nového auta není úplný začátek. Je několik věcí, které byste měli vyřešit s předstihem.

Možná si říkáte, že si nablýskaného miláčka pouze převezete domů a teprve pak přijde na řadu vše ostatní. Ale i kdyby to byla jen několikakilometrová jízda, bez pojištění jde o velmi zbytečný risk.

Minimálně povinné ručení je základ a jde pohodlně zařídit online ještě předtím, než dostanete klasickou registrační značku, kterou znáte jako SPZ (ne jen ty dočasné od prodejce na zeleném papíru). Tento údaj pojišťovně stačí doplnit později. A to i z toho důvodu, že bez povinného ručení vám auto nezaregistrují.

Krok druhý: Ojetý vůz potřebuje prohlídku

Pokud jste nekoupili zbrusu nové žihadlo přímo v autosalonu, je třeba zajistit evidenční prohlídku ojetého vozu. Ta se už naštěstí nedělá takzvaně na osobu, ale na auto. Takže je na dohodě, jestli „papír“ z STK dodá kupující, či prodávající. Každopádně při registraci nesmí být protokol starší než 30 dní.

 

Krok třetí: Na registr vozidel kamkoliv

Ať už máte nový model nebo ojetinu, musíte se zastavit na registru silničních vozidel. Ještě loni bylo potřeba zajít na úřad v místě vašeho trvalého bydliště, teď už stačí vyrazit zkrátka tam, kde vám to nejvíc vyhovuje.

Každopádně doporučujeme objednat se předem. Pokud se neobjednáte, pravděpodobně si vystojíte dlouhou frontu, tak si nezapomeňte nabít mobil nebo vzít knížku.

 


Mohlo by vás zajímat

Povinné ručení? Nezadlužte se kvůli nízkému limitu

 

Krok čtvrtý: Pět „papírů“ a je vyhráno

K přihlášení auta budete kromě poplatku 800 korun potřebovat i pár dokumentů, bez kterých to zkrátka nejde. Takže si přibalte následující:

  • originální doklad o nákupu auta (faktura, kupní smlouva, leasingová smlouva),
  • žádost o zápis do registru (vyplníte podle vzoru na internetu nebo přímo na úřadu),
  • originál velkého technického průkazu vozidla vydaného prodejcem,
  • platný doklad o povinném ručení (zelená karta),
  • doklad totožnosti (občanský průkaz, platný pas),
  • u převodu ojetého, již registrovaného vozidla –  protokol o evidenční kontrole vozidla, který není starší než 30 dní.

 

Krok pátý: Za vysněnou SPZ si připlatíte

Je libo registrační značku na přání? Od roku 2016 žádný problém. Pamatujte jen na dvě zásadní věci. Za prvé návrh musí obsahovat minimálně jedno číslo a vulgarity vám rozhodně neprojdou.

Za druhé za vymoženosti se platí – jedna značka vyjde na 5 000 Kč a vy na auto potřebujete dvě. Pozitivní zpráva je, že taková registrační značka už navždy patří vám. Takže až si zase budete kupovat nové auto, můžete ji jen přehodit.

 

 

Komentář k článku