Skip to main content

Zahraniční zájezd s dobrou a prověřenou cestovní kanceláří většinou znamená mnohem méně starostí – mimo jiné i s pojištěním. Stejně jako ubytování, strava či služby delegáta, i cestovní pojištění bývá součástí balíčku, který si u cestovní kanceláře kupujete. Ve srovnání s ostatními položkami zájezdu je cena pojištění v podstatě zanedbatelná, přesto se vyplatí se o ni zajímat. Částky, které byste totiž museli zaplatit při nešťastné kombinaci „trable na zájezdě + nedostatečně nastavené pojištění“ by totiž mohly být všechno, jen ne zanedbatelné.

Zkontrolujte si limity

Na co se tedy u pojištění od cestovní kanceláře zaměřit? Na limity. Cestovní pojištění od cestovní kanceláře může mít nižší limit než to, které vám nabídne pojišťovna. Pokud vyrážíte do zemí, kde je ošetření drahé, je lepší zvolit vyšší limit, cca čtyři až pět milionů korun na léčebné výlohy by mělo stačit, největší jistotou je potom limit neomezený. Máte tak jistotu, že vám pojišťovna pomůže, ať už se stane cokoliv.

 

Direct pojištění

 

Politý koberec, rozbité okno…

Zajímejte se i o výši limitů u další části cestovního pojištění – pojištění odpovědnosti. Vínem politý koberec na hotelu, plavec v bazénu, kterého nešťastnou náhodou zraní váš míč… I těm nejopatrnějším se něco podobného může stát. Cestujete-li s dětmi, berte toto připojištění jako povinnost a rozhodně volte vyšší limity, než bývají u základního nastavení – v případě pojištění odpovědnosti ať je to aspoň pět milionů.

Levněji bez zprostředkovatele

Před sjednáním cestovního pojištění si porovnejte cenu pojištění s ostatními nabídkami na trhu. Vzhledem k tomu, že cestovní kanceláře pojištění jen přeprodávají, může být jejich cena vyšší.

Pojištěni dvakrát, pojištěni s jistotou?

Co se stane, budete-li mít na stejnou věc sjednáno pojištění u více pojišťoven? Není to tak výjimečná situace. Stává se například tehdy, máte-li platební kartu, u které je v rámci bonusu automaticky i cestovní pojištění, a k tomu získáte cestovní pojištění v rámci zájezdu. Jak z toho ven?

Podstatné je, že vůbec nijak, cestovní pojištění je totiž možné mít klidně u více pojišťoven. Peníze ale dostanete vždy pouze od jedné (= nemůžete si nechat ošetření proplatit dvakrát). Budete-li mít to stejné riziko pojištěné dvakrát, navýší se vám jednotlivé limity a druhé cestovní pojištění bude využito k dočerpání v případě, že limit u toho prvního nebude stačit.

Vy musíte v případě, že se vám něco stane a zároveň jste pojištěni u více pojišťoven, udělat jediné: informovat všechny pojišťovny, u kterých máte pojištění, o skutečnosti, že jste pojištěni i jinde.

Když musíte zrušit dovolenou

Co když nebudete moct odcestovat? Máte pojištění storna zájezdu? Pokud budete muset ze závažných důvodů zrušit svou dovolenou, například když vážně onemocníte, ztratíte zaměstnání nebo dojde k úmrtí blízké osoby, toto pojištění za vás zaplatí část propadlých letenek, jízdenek, ubytování či zájezdů.

Pojištění proti úpadku cestovní kanceláře

Pojištění proti úpadku musí mít ze zákona sjednané každá cestovní kancelář, která na našem trhu operuje. Velmi zhruba a obecně se toto pojištění vztahuje na situace, kdy cestovní kancelář vyhlásí úpadek, v jehož důsledku nemů

že směrem k vám splnit to, k čemu se ve smlouvě zavázala. Toto pojištění si tedy sjednávají cestovní kanceláře, nikoli vy jako jejich klient. Máte-li o nějaké cestovní kanceláři pochybnosti, na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj je seznam, kde si můžete ověřit, má-li vámi vybraná cestovka splněny všechny zákonné požadavky pro pořádání zájezdů.

Na co se v cestovce ještě zeptat?

  • Mám pojištěné i ošetření zubů? A v jaké výši?
    • Problémy se zuby patří na cestách k nejčastějším. Loni se zubů týkal každý desátý případ, se kterým se na Direct klienti ob
    • rátili. U Directu je ošetření zubů do limitu 30 000 korun automatickou součástí každého cestovního pojištění.
  • Co když se mi ztratí zavazadla?
    • Cestovní pojištění by vám mělo uhradit poškození, zničení nebo odcizení zavazadel.
  • Dítě zdarma? Pozor na to!
    • Pokud vás láká akční nabídka cestovní kancelář, jako je například dítě zdarma, zajímejte se, je-li ono „dítě zdarma“ pojištěné. Může se totiž stát, že dospělá osoba u podobných akcí pojištěna je, dítě nikoli.
  • Jsem sportovec. Mám pojištění rizikových sportů?
    • Jasně, u moře se člověk většinou jen válí, fotí si boží selfíčka a v rámci all inclusive do sebe lije vše, co teče. Pokud by vás ale zlákala kratochvíle typu beach kitting, zvažte připojištění na rizikové sporty. Více si přečtěte zde.
  • A co koronavirus?
    • Ještě nedávno byl horkým tématem, letos už je situace naštěstí jiná – Světová zdravotnická organizace odvolala globální stav zdravotní nouze. Nicméně je třeba vědět, že i když nouzová fáze pandemie skončila, virus tu s námi zůstává a třeba v jihovýchodní Asii a na Blízkém východě je stále žhavým tématem. Proto je dobré si vždy na stránkách Ministerstva zahraničních věcí informace před cestováním do zahraničí ověřit. A v každém případě máte možnost se připojistit.

 

Chcete znát konkrétní cenu pojištění vašeho zájezdu? Lusknutím prstu si ji spočítejte zde. A teď i s 50% slevou.

Stále se vám to zdá složité? Nebo se chcete dozvědět ještě něco dalšího? Pošlete nám e-mail na adresu info@direct.cz, zavolejte na číslo 221 221 221 nebo využijte chat přímo na našich stránkách. Společně váš dotaz vyřešíme.

 


Ještě si přečtěte

Komentář k článku