Skip to main content

Malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti. Toto přísloví zná snad každý rodič, který nese odpovědnost za svého potomka.

O něco lehčí spaní mohou mít ti, kteří dítě pojistí takzvaně na blbost. „U nás stačí, když má pojištění odpovědnosti jen jeden člen domácnosti. Pojištění se pak vztahuje i na další členy,“ říká Michal Kozub z Direct pojišťovny. Znamená to tedy, že stačí, když má pojištění jeden z manželů, babička, dědeček, prostě kdokoliv, kdo bydlí s dítětem na jedné adrese. Dokonce tam nemusí mít ani trvalé bydliště. Důležité je, aby mohl dokázat, že tam skutečně žije.

 

Nejčastější nehody? V obchodě i na hřišti

Ale zpátky k dětem. Nejčastější hrozbou bývají v obchodech. Dokážete si představit kupování televize s dvouletým hyperaktivním rošťákem? Také vám naběhla husí kůže? „Kromě obchodů se škody často stávají při hraní fotbalu nebo hokeje třeba na hřišti mezi paneláky. Špatně mířený míč nebo puk snadno poškodí zaparkované auto. Pamatuji i případ, kdy se při koulovačce do jedné z koulí dostaly kamínky, kluk se netrefil a vysklil promrzlé sklo auta,“ vyjmenovává Kozub.

V posledním případě pojišťovna za okýnko platila sedm tisíc korun. Bez pojištění by pravděpodobně museli do kapsy sáhnout rodiče. Ti jsou totiž často za své nezletilé dítě zodpovědní. Výjimkou je, když jsou děti ve škole nebo na školním výletu. O odpovědnosti za dítě si můžete přečíst v našem slovníku.

 

Pojištění kryje jen neúmyslné škody

Pojišťovna vám ale řádění dítěte nemusí proplatit vždycky. Obecně nemůžete pojištění odpovědnosti použít, když škodu uděláte úmyslně. A to stejné platí u dětí. Jen se u nich hůře posuzuje, jestli z toho, co udělaly, mohly mít rozum. Příkladem může být zmiňovaný obchod s elektronikou, kde dítě rozbije televizi, protože do ní strčí. Jinak se na to pojišťovna bude dívat, když je to tříleté dítě, a jinak, když je to sedmnáctiletý chlapec.


Mohlo by vás zajímat

Domek u řeky? Při žádosti o hypotéku pozor na pojištění majetku

 

Dohled musí být

Podobné je to i v případě, kdy dítě začne něco ničit a rodič ho při tom nechá a nezasáhne. Když už se totiž nějaká nehoda stane, tak má každý povinnost udělat všechno pro to, aby se škoda nezvětšovala.

          

Za jedno pivo měsíčně

A kolik pojištění odpovědnosti stojí? „Nejvýhodnější je jeho sjednání k pojištění nemovitosti nebo domácnosti. Ročně pak člověk za základní pojištění odpovědnosti s limitem 3 miliony korun, které kryje všechny členy domácnosti, zaplatí 417 korun. Měsíčně je to tedy 35 korun, což je jedno pivo,“ vypočítává Kozub.

Pojištění se vyplatí i s ohledem na to, že platí také v zahraničí. Konkrétně na území Evropy a Turecka. Člověk tedy ušetří na cestovním pojištění.

 

Škoda při zranění? I desítky milionů

Důležité je se zamyslet i nad limitem. Pokud člověk aktivně nesportuje, stačí základní limit pět milionů korun. Při sportu ale i dítě snadno někoho zraní a pak se škoda může vyšplhat na desítky milionů. Zraněný totiž může vymáhat škodu na zdraví, která zahrnuje léčebné výlohy a následky zranění.