Skip to main content

Vysněný nádherný domek se zahradou máte na dosah. Už jen složit kauci realitní agentuře a dořešit hypotéku, včetně požadovaného pojištění nemovitosti. To druhé rozhodně neodkládejte, v opačném případě totiž můžete o klidné večery při vínu snadno přijít.   

Banka peníze ráda půjčí, ale charitu v tom opravdu nehledejte. Úvěr je pro ni prostě byznys a svoji investici si potřebuje chránit. A právě pojištění majetku, které k hypotéce vyžaduje, vám může při nákupu domu nadělat pořádnou paseku.

Od živlů, přes zloděje až po sprejery

Než tedy realitce zaplatíte kauci, která dokáže zamávat s leckterým rodinným rozpočtem, zjistěte si, jaká rizika vám pojišťovna bude ochotná pojistit. V nabídce, kde si můžete „naklikat“ vše, na co jen pomyslíte, najdete ochranu takřka před čímkoliv – od živlů, přes zloděje až po sprejery.

Jenže pokud váš domek leží třeba blízko řeky, kde hrozí povodně, je třeba se mít na pozoru. Pro pojišťovnu to může představovat tak velké riziko, které nebude ochotna podstoupit. A bez pojištění majetku vám zase banka nedá hypotéku. A bez hypotéky… no však víte.  

Nutné zlo? Ne, jistota a klidné spaní

Že to bez pojištění nejde, je tak trochu nasnadě. Banka potřebuje jistotu, že pojišťovna vyplatí dostatečný balík na obnovu nemovitosti. A že na obchodu s vámi neprodělá, si navíc zajišťuje tzv. vinkulací. Když tedy váš domek smete třeba velká voda, peníze z pojištění půjdou rovnou bance, která z nich „zaplatí“ dluh na hypotéce.

Ale netřeba brát vše jako nutné zlo. Pojištění majetku samozřejmě neslouží jen bance, ale také vám. Při požáru nebo povodních nikdo vážně nechce, aby následky platil z vlastní kapsy. Zvlášť když už z ní pravidelně chodí „desátky“ na hypotéku. Pokud tak dojde na nejhorší, pojištění nemovitosti vás chrání před tím, že se ocitnete bez střechy nad hlavou a obrovským dluhem na krku.

Takže krátké shrnutí na závěr: Než zaplatíte kauci realitní agentuře, ověřte si nejen že dosáhnete na hypotéku, ale také, že vaše nová adresa půjde pojistit na všechna rizika, která banka požaduje.