Skip to main content

Zase o jeden papír méně. Zelenou kartu stačí mít podle Ministerstva financí České republiky klidně jen v elektronické podobě. Doklad o povinném ručení tak nemusíte vozit vytištěný na papíře. „Řidiči splní povinnost předložit kartu i tehdy, když mají zelenou kartu na displeji mobilního telefonu,“ rozhodlo ministerstvo. Reagovalo tak na případ z roku 2020, kdy řidič dostal pokutu za to, že ukázal kartu jen na mobilu.

Zelenou kartu najdete v appce

Kartu si tedy můžete jednoduše uložit do mobilu. „U Directu mají všichni klienti zelenou kartu v appce. Mohou si ji tedy kdykoliv, když jsou na signálu a datech, jednoduše stáhnout a při policejní kontrole ukázat,“ podotkla Nela Maťašeje z Direct pojišťovny.

Jen v České republice

Zelenou kartou v elektronické podobě se však můžete prokazovat zatím jen v České republice. Do zahraničí si ji vezměte ve vytištěné podobě.

Nezapomeňte si vytisknout jak originál, tak duplikát karty. „V zahraničí se může stát, že po nehodě budete muset odevzdat zelenou kartu místní policii.  Pokud byste měli s sebou jen originál, neměli byste pak dokument pro návrat domů,“ podotýká Maťašeje.


Přečtěte si také

5 zajímavostí o zelené kartě, která už je teď bílá

Komentář k článku