Skip to main content

Pokud máte čtyřkolku, která je přizpůsobená provozu na silnici, musí mít povinné ručení. Přečtěte si, jak povinné ručení na čtyřkolku sjednat a jestli se vyplatí zařídit také havarijko.

Jak vybrat povinné ručení na čtyřkolku? 

Vybírejte hlavně podle toho, jak stroj využíváte. Pokud je to jen na část roku, sáhněte po krátkodobém pojištění. U Directu je to jednoduché – smlouvu můžete kdykoliv zrušit. Takže klidně hned, jakmile čtyřkolku na konci léta sklidíte do garáže. Nezapomeňte ale na to, že SPZ čtyřkolky musíte uložit do depozitu za poplatek 200 korun, tím ji dočasně vyřadíte z registru.

Od čeho se odvíjí cena povinného ručení čtyřkolky? 

Je to podobné, jako třeba u motorek – čím vyšší výkon a hodnota stroje, tím vyšší bude i cena pojištění. Čtyřkolky se dělí do tří kategorií: 

  • Kategorie LB zahrnuje lehké čtyřkolky s hmotností do 350 kg, výkonem do 4 kW a maximální rychlostí 45 km/h. Na její řízení vám stačí řidičák skupiny AM nebo vyšší skupiny A. 
  • Kategorie LE obsahuje těžší čtyřkolky, které jsou obvykle dvoumístné. Váží do 400 kg a výkon je do 15 kW. Na jejich řízení potřebujete řidičák skupiny B a stroj musí po první registraci projít technickou kontrolou po 6 letech, a pak znovu každé 4 roky.
  • Kategorie R obsahuje čtyřkolky lehčí než 400 kg s maximální rychlostí 40 km/h. Bývají jednomístné a pro řízení je potřeba řidičák skupiny B.

Roli v ceně pojištění hraje také majitel – čím zkušenější vlastník a řidič, tím výhodnější pojištění bude. Přesnou cenu pojištění ale zjistíte raz dva pomocí online kalkulačky – stačí zadat SPZku. 

Havarijko se vyplatí vždy

Povinné ručení chrání kromě vás zejména ostatní účastníky provozu. Havarijní pojištění je naopak hlavně pro vás – pomůže při nehodě, krádeži a poničení (třeba zvířetem, nebo přírodními živly). A to se u čtyřkolky může stát snadněji, než by člověk čekal. V ceně havarijka pro čtyřkolky hraje roli navíc také věk stroje – s vyšším stářím může být pojištění dražší. 

​​Pozor, havarijní pojištění nekryje škody, které vzniknou při jízdě mimo pozemní komunikaci, například když pojedete po louce.

Jak funguje pojištění od Directu

Pojištění čtyřkolek u nás funguje stejně jako u motorek – povinné ručení i havarijko sjednáte během pár chvil online. Zelenou kartu najdete v aplikaci hned po sjednání a smlouvu můžete zrušit kdykoliv budete potřebovat, klidně po sezóně. Sáhnout můžete taky po výhodném úrazovku – to jen kdyby náhodou.


Přečtěte si také:

Na co myslet při pojištění motorky

Komentář k článku