Skip to main content

Zkoušeli jste někdy pojišťovat hrad, jadernou elektrárnu nebo auto za 100 milionů? Pravděpodobně ne. A ani byste u většiny pojišťoven neuspěli. Některé věci je totiž nemožné, nebo velmi složité pojistit. Dali jsme dohromady seznam osmi věcí, u kterých jste určitě netušili, jak je pojistit.

Unikátní veterán? Nepojistitelný

Pokud máte v garáži veterána, který je jediný svého typu na světě, nejspíš u většiny pojišťoven nepochodíte. „Pojištění takových historický kuriozit standardním autopojištěním nenabízíme, stejně jako většina pojišťoven. Jedním z důvodů je například skutečnost, že neexistují náhradní díly. Je tedy nemožné odhadnout případné náklady na opravu,“ upozorňuje Jan Dofek z Direct pojišťovny.

Auto by totiž po případné nehodě muselo být opravené stejnou technologií a ze stejných materiálů jako originály, aby se nesnížila jeho historická hodnota, která navíc časem roste.

Pojištění za 7 milionů ročně

Naopak pojištění luxusních aut sjednáte poměrně snadno. Tedy pokud máte dost peněz na účtu. Cena pojištění za rok se totiž může pohybovat ve statisících i milionech korun.

Například havarijní pojištění pro Bugatti Chiron z roku 2018, které se aktuálně prodává za 104 milionů korun, by vyšlo řidiče s maximálním bonusem na 7 milionů korun.

Famfrpál nebo buggykiting? Rizikové sporty

Poměrně snadno také pojistíte sporty, o kterých jste možná ani v životě neslyšeli. Co třeba famfrpál, buggykiting nebo jetpack? „Všechny tyto sporty si mohou klienti pojistit v rámci cestovního pojištění jako rizikové sporty. Seznam se snažíme pravidelně aktualizovat, protože speciálních sportů poslední dobou přibývá,“ upozorňuje Bára Vernerová z Direct pojišťovny.

Speciálních sportů, u kterých většinou netušíte, co znamenají, tak najdete v seznamu Directu mnoho. A abychom vás nenapínali, tak famfrpál je sport vycházející z knih o Harry Potterovi. Kombinuje prvky házené, rugby a vybíjené a hraje se na košťatech. Buggykiting je jízda na speciálně sestrojeném vozítku za využití tažného draka. A jetpack pak umožňuje létat pomocí tryskového batohu.

Můj dům, můj hrad

Pokud jste pojali úsloví „můj dům, můj hrad“ doslova a nějaký takovýto objekt jste si pořídili, můžete u pojišťoven uspět. Záleží, v jaké stavu nemovitost je. „Pokud by klient hrad nebo zámek využíval k celoročnímu bydlení a jednalo by se o něco menšího než třeba Karlštejn, tak ho můžeme pojistit jako rodinný dům v rámci pojištění majetku. Cena pojištění ale nebude úplně nízká a záleží na stavu nemovitosti. Nedávno jsme řešili zámek bez oken, skoro bez střechy a ten jsme doopravdy pojistit nemohli,“ podotkla Kateřina Lorincová z Direct pojišťovny.

Někdo chataří, někdo bunkruje

Někdo jezdí o víkendech na chatu, někdo do bunkru. Po tom, co ministerstvo obrany tyto objekty rozprodávalo, má mnoho bunkrů nové majitele. A někteří z nich se rozhodli novou nemovitost pojistit. „Vytvářeli jsme nabídku pro spolek milovníků historie, který si jeden z bunkrů koupil. Nebyl s tím žádný problém. Pro nás je to v rámci pojištění majetku prostě rekreační stavba, pokud se tam trvale nebydlí,“ říká Michal Kozub z Directu.

Je libo pojištění pro jadernou elektrárnu?

Ani pojistit jadernou elektrárnu není ve výsledku tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Pro tyto účely v České republice existuje sdružení pojišťoven nazvané Český jaderný pojišťovací pool, které se právě tímto zabývá,“ vysvětluje Jan Kalousek z Direct pojišťovny.

Mám doma Picassa, pojistíte mi ho?

O něco horší pozici mají majitelé vzácných uměleckých děl. „Například obrazy řadíme do věcí zvláštní hodnoty. Pokud někdo pojišťuje dílo za více než půl milionu korun, tak potřebujeme mít popsané, o jaký předmět se jedná. Dál je pro nás v rámci pojištění majetku důležité, jak má zabezpečenou domácnost. Každopádně strop v této oblasti je 5 milionů korun. Tedy obraz Picassa za 179,4 milionu dolarů bychom do pojištění nepřijali my ani žádná jiná z českých pojišťoven,“ vysvětluje Lorincová z Directu.

Tryskáče a jachty pojistíte u specialistů

Pokud vlastníte tryskáč nebo luxusní jachtu, budete muset zapátrat na trhu, která pojišťovna se na tyto dopravní prostředky specializuje. „Pro letadla existují speciální pojistné produkty, které nabízí jen pár pojišťoven. V případě plachetnic, jachet a jiných plavidel můžete hledat kromě pojišťoven, pojištění i přímo u společností specializujících se na tuto oblast,“ radí Lorincová.


Přečtěte si také

Pojišťovácké bizáry: léčba průjmu za 688 tisíc i psychická újma slepic

Komentář k článku