Skip to main content

Bílá peřina na střechách, rampouchy třpytící se jako ledové šperky… Pro někoho zimní pohádka, pro jiného vrásky na čele. Ona sněhová romantika nad našimi hlavami je totiž zároveň i noční můrou, a to jak pro majitele domů, tak i pro běžné chodce – tedy pro každého z nás.

V okamžiku, kdy začne tát, velká vrstva sněhu na střeše povolí a stane se z ní sice malá, ale velmi nebezpečná lavina. Jak takovému nebezpečí předejít a co dělat, pokud padající sníh či rampouchy způsobí nějakou škodu?

Pád sněhu ze střechy: kdo je zodpovědný?

Na tuto otázku je jednoduchá odpověď: majitel domu. Ten musí zajistit bezpečnost svého objektu, protože je to on, kdo nese zodpovědnost za případná zranění chodců, stejně jako za škody na majetku. Tuto odpovědnost může vlastník přenést na správce domu, ale vždy se vyplatí mít takové pověření zdokumentováno písemně.

Co dělat, aby se nic nestalo:

  1. Mít dobré pojištění.  Samozřejmostí by mělo být pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti. Právě to řeší takové situace, kdy někdo v zimě uklouzne na chodníku na vašem pozemku a zlomí si nohu nebo kdy ze střechy spadne zledovatělý sníh a rozbije cizí zaparkované auto. Ale pozor, to, že se pojistíte, neznamená, že můžete na stav své střechy zapomenout. V případě škody pojišťovna vždy zkoumá, co vlastník udělal pro zamezení pádu sněhu.
  2. Včas a pravidelně uklízet sníh ze střechy. Můžete to dělat sami, případně si na to najmout specializovanou firmu. Hasiče lze požádat o pomoc jen ve výjimečných případech krajního nebezpečí, jako jsou např. kalamity.
  3. Zabezpečit střechu sněhovými zábranami: sněhovými háky, taškami či sněholamy.

Co dělat, pokud už se něco stane:

  • Je-li to třeba, zavolejte sanitku. Zdraví je na prvním místě a pokud někoho sníh či led zraní, postarejte se, aby dostal náležitou zdravotní péči.
  • Vše nafoťte – nejenom místo události, ale i stav a samotné poškození, ať už se jedná o škodu na majetku nebo zranění.
  • Zapište si datum a čas, kdy se událost stala.
  • Vezměte si kontakt na svědky.
  • Pokud jsou škody závažnější, zavolejte policii. Ta o celé události vyhotoví oficiální záznam.
  • Škodu nahlaste pojišťovně.

A co cedulka s varováním?

Je to jistě projev ohleduplnosti vůči procházejícím a pokud není jiné opatření možné, udělejte aspoň to. Cedule s nápisem „Pozor, padá sníh!“ nebo zábrany zamezující lidem v chůzi po chodníku ale rozhodně nestačí na to, abyste byli coby majitelé domu z obliga. Z hlediska práva vás totiž mohou podobná opatření ochránit pouze částečně, pokud vůbec. Jako majitel domu jste prostě povinen nebezpečí předcházet, takže převážná odpovědnost jde v případě, že se něco stane, pořád za vámi, cedulka necedulka.

Kdy za to majitel nemovitosti nemůže

Jsou chvíle, kdy ani ten nejpoctivější majitel domu nemůže zabránit průšvihu. Říká se jim situace, které nastanou z tzv. vyšší moci. Škodu v těchto případech způsobí nečekaně silná či blesková živelní událost, jako je například náhlá sněhová bouře, vichřice nebo prudká obleva, a právě v těchto případech vlastník nebo správce za škody neodpovídá. A pozor – ani pojišťovna je za majitele nemovitosti neproplatí.

A co když jste poškozený? Co když vám spadne led ze střechy na auto?

Pokud nemáte havarijní pojištění, můžete vymáhat škodu na majiteli nemovitosti, ze které sníh spadl. Ale mnohem jednodušší je havarijní pojištění uzavřít a pojistit se na riziko Přírodní nebezpečí. Pak vám Direct uhradí škodu, která pádem sněhu či ledu vznikla, a vy už se nemusíte zabývat nepříjemným jednáním s majitelem domu a vůbec se o cokoli starat. Pojišťovna se postará – pokud je totiž za škodu odpovědný někdo další, třeba právě vlastník nemovitosti, pojišťovna bude vymáhat škodu po něm a ona nepříjemná jednání tak povede vlastně za vás.


Přečtěte si také:

Úraz na horách? Vrtulník může stát i 120 000 korun

Jak správně zazimovat chatu a jak vám pomůže pojištění – Direct blog


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku