Skip to main content

Pokud pracujete jako realitní makléř, určitě víte, že máte nově povinnost mít pojištění odpovědnosti, které vám pomůže, pokud klientovi způsobíte škodu. Podle nového zákona o realitním zprostředkování se makléři i realitní kanceláře musí pojistit nejpozději do 22. 6. 2020, jinak hrozí pokuta až milion korun. Původní květnový termín se posunul kvůli nouzovému stavu. „U Directu si každý může toto pojištění sjednat jednoduše online za pár minut. Cena pojištění začíná na 1 949 Kč pro realitní makléře, kteří jsou pod realitní sítí, zákon pro tyto makléře stanovuje roční limit 1,75 milionu korun. Cena pro makléře, kteří podnikají na vlastní pěst začíná na 2 634 Kč s ročním limitem 3,5 milionu korun. Pojištění obsahuje pojištění dle nového zákona včetně obecné odpovědnosti a dalších nebezpečích, která jsou pro realitní makléře relevantní. Stačí vybrat roční příjem z realitní činnosti a jestli podnikáte na vlastní pěst nebo pod obchodní značkou jiné realitky,“ popisuje jednoduchost sjednání David Kubát z Direct pojišťovny.

Nezapomeňte poslat certifikát

Nastavení pojištění vyhovuje zákonu. „Vše za makléře pohlídáme. Na jedné smlouvě pojistí budovy, vybavení kanceláře i odpovědnost. Ihned po první platbě posíláme Certifikát prokazující sjednané pojištění odpovědnosti,“ dodává. Tento certifikát pak musíte do deseti pracovních dnů poslat ministerstvu pro místní rozvoj.

Když se spletete ve smlouvě nebo nezavřete okno

Pojištění vám pak pomůže v případech, kdy klientovi vaší prací uděláte nějakou škodu. „Například pokud při prohlídce bytu necháte otevřené okno, kterým pak dovnitř naprší nebo se tímto oknem dostanou dovnitř zloději. Pojištění pomůže, i když uděláte chybu v dokumentech nebo třeba dokument zapomenete odeslat v zákonné lhůtě a kvůli tomu vznikne klientovi škoda,“ popisuje některé příklady Kubát.

Komentář k článku