Skip to main content

Pokud si zadáte do Googlu sousloví „pojištění na motorku“ vyhledavač vám nabídne 102 000 odkazů. Jak se v nich vyznat? V tomto článku shrnujeme nejčastější otázky a odpovědi na téma pojištění motorek.

Je pojištění na motorku povinné?

Ano, stejně jako u jiných motorových vozidel, i ta jednostopá (mezi které patří motorky, skútry, mopedy, silnější elektrokoloběžky a další elektrovozítka) musejí být pojištěná. Povinné ručení je – jak už jeho název napovídá – jediné povinné pojištění, které na svůj stroj musíte mít. Mezi nepovinná, ale velice potřebná pojištění potom patří třeba havarijní pojištění motocyklu.

Kolik stojí pojištění na motorku?

Záleží, jaké je to pojištění (zda povinné ručení, nebo havarijní), jaký limit jste si u pojištění nastavili a jestli jste si sjednali i nějaká doplňková pojištění. Ceny pojištění se liší také podle jednotlivých parametrů pojišťovaného motocyklu, jako je výkon, objem motoru a rok výroby motocyklu. Roli hraje i to, kdo pojištění sjednává, tedy jeho bonusy a malusy. Paušálně tedy nelze říci konkrétní a přesnou cenu, nicméně průměrná roční cena havarijního pojištění na motorku v roce 2023 v České republice byla 7 600 Kč.

A ještě drobný detail: bonus u auta a motorky se počítá zvlášť, není tedy možné vyjezdit si jízdou na motorce bonus na auto a naopak.

Jaké pojištění na motorku vybrat?

Co se týče povinného ručení, záleží, jaké limity a jakou spoluúčast zvolíte. Vybírejte a nastavujte je podle svého životního stylu (pokud vytáhnete motorku z garáže dvakrát do roka, bude vaše pojištění, limity a spoluúčast jistě jiné, než když na ní jezdíte doma, nebo vyrážíte do zahraničí) TK povinnému ručení doporučujeme sjednat si i úrazové pojištění, u Directu stojí od 4 Kč za týden a zaplatí vám odškodné v případě, když se vám něco stane.

A co se týče havarijního pojištění, zde je cena mj. závislá na konkrétním motocyklu (nová motorka má vyšší cenu než pět let stará, vzácné historické kusy jsou dražší než současná sériová výroba atd.). U havarijního pojištění si můžete jednoduše vybrat rizika, která chcete mít pojištěná – dopravní nehodu, střet a poškození zvířaty, odcizení a vandalismus nebo přírodní nebezpečí. Anebo jednoduše všechna dohromady.

Na čem je závislá cena havarijního pojištění u motorky?

Parametry, na jejichž základě se cena stanovuje, mohou zahrnovat:

  • Typ motorky,
  • zdvihový objem válců,
  • výkon vozidla,
  • rok výroby,
  • typ paliva,
  • značka a konkrétní model,
  • věk řidiče,
  • místo jeho trvalého bydliště,
  • bonusy a malusy,
  • rizika, která jste si v rámci havarijního pojištění vybrali.

Na cenu havarijního pojištění motorky má vliv také výše spoluúčasti – čím vyšší spoluúčast si zvolíte, tím bude pojištění levnější.

Jaký limit u povinného ručení motorky si mám nastavit?

Záleží, jak budete motorku používat. Nižší limit stačí, pokud jezdíte jen občas, vyšší je vhodný pro časté ježdění na větší vzdálenosti a do zahraničí. Motorkám pod 500 ccm doporučujeme limit 50 milionů korun, nad 500 ccm je pak ideálních 100 milionů.

Jak se počítá pojištění na motorku?

Jednoduše – v našem sjednavači pojištění. Stačí zadat SPZ motocyklu a během chvilky budete vědět, kolik za své pojištění zaplatíte. Sjednavač si poradí, i když svou SPZ neznáte nebo ji váš motocykl ještě nemá. Dobrou zprávou je, že povinné ručení na motorku sjednáte jednoduše online a může vám platit klidně hned ten stejný den, zelenou kartu totiž dostanete do e-mailu okamžitě a můžeme vyrazit na cesty.

Co kryje povinné ručení motorky?

Všechny škody, které způsobíte na majetku i zdraví jiným lidem až do výše limitů, které jste si nastavili, a mimo výluky, které vycházejí ze zákona (jedná se např. o situace, kdy budete následky nehody platit sami – třeba když způsobíte nehodu pod vlivem alkoholu, neměli jste platnou STK apod.).

A přestože povinné ručení zaplatí škody tomu druhému, některé výhody z něj budete mít i vy. Tak například asistenci – tu máte u Directu automaticky v ceně.

Co kryje havarijní pojištění motorky?

Havarijní pojištění zaplatí škody na vašem vlastním stroji, ať už si je způsobíte sami, nebo je zapříčiní jiný řidič, neznámý pachatel nebo zvíře, které vám skočí pod kola. Toto pojištění lze sjednat na všechny typy motocyklů (motorky, mopedy, skútry, tříkolky, čtyřkolky elektrokoloběžky) a vztahuje se na několik rizik:

  • dopravní nehoda
  • odcizení a vandalové
  • přírodní nebezpečí
  • střet a poškození zvířaty

U Directu si z těchto rizik můžete jednoduše vybrat ta, která chcete mít pojištěná. A u Directu můžete pojištění motorky sjednat na hodnotu motorky, nebo jen na konkrétní limit.

Co hrozí, když povinné ručení motocyklu nemám?

Pokud nemáte povinné ručení motorky, ať už jste si ho nesjednali, nebo sjednali, ale nezaplatili, porušujete zákon a hrozí vám sankce.

Pokud vás při silniční kontrole zastaví hlídka a zjistí, že jedete bez povinného ručení, čeká vás:

  • pokuta ve správním řízení 5 000 až 40 000 Kč,
  • pokuta od České kanceláře pojistitelů (ČKP).

ČKP po vás bude požadovat poplatek do garančního fondu. Z něj se hradí škody způsobené nepojištěnými řidiči. Výši poplatku určuje Ministerstvo financí a například pro motorku se zdvihovým objemem válců motoru nad 500 cm3 to dělá 25 Kč denně a tuto částku zaplatíte za každý den, kdy nemáte povinné ručení.

A pozor, povinné ručení musíte mít po celou dobu, kdy je vaše motorka zapsána v registru vozidel. Nezáleží na tom, že s motorkou nejezdíte a máte ji někde zaparkovanou – pokud je v registru vozidel, zákon na ni nahlíží jako na provozované vozidlo. Pokud nechcete platit povinné ručení, odevzdejte SPZ do depozitu a motorku odstraňte z pozemní komunikace.

V jakých zemích platí pojištění motorky?

Povinné ručení je platné ve všech zemích, které jsou uvedené na zelené kartě.

Havarijní pojištění platí na celém geografickém území Evropy a Turecka.

Co dělat, když mi motorku ukradli?

  1. Nejdřív se ujistěte, že si ji nepůjčil někdo z vaší rodiny
  2. anebo že jste si ji zaparkovali opravdu tam, kde ji hledáte.
  3. Pokud na ani jednu z těchto otázek nemáte uspokojivou odpověď, volejte policii, tedy číslo 158 nebo 112. Čím dříve zavoláte, tím větší šance na nalezení motocyklu je.
  4. Pak už se řiďte pokyny policie, pravděpodobně budete muset počkat na místě do příjezdu hlídky.

Jak se zabezpečit proti krádeži motorky?

Pojištění proti krádeži motocyklu lze sjednat jako připojištění k povinnému ručení nebo jako součást havarijního pojištění. Pokud jej máte a motorku vám ukradli, oznamte krádež co nejdříve pojišťovně.

Jak postupovat v případě poškození motorky?

Záleží, kdo a jak motorku poškodil:

  • Motorku jsem poškodil já během jízdy: pomůže vám havarijní pojištění.
  • Motorku poškodil jiný řidič při nehodě: škodu dostanete zaplacenou z povinného ručení řidiče, který vaši motorku poškodil.
  • Motorka byla zaparkovaná a někdo ji odřel:
    • Pokud víte, kdo motorku odřel, můžete škodu vymáhat po pachateli škody, pomůže vám taky havarijní pojištění.
    • Pokud nevíte, kdo motorku odřel, pomůže vám havarijní pojištění. Podobné případy totiž nejsou vandalismus (u vandalismu musí být prokázáno, že byl úmyslný a teprve poté může být škoda zaplacena z povinného ručení viníka), ale nešťastná náhoda. Takže pokud se nepodaří najít pachatele, případně šlo o nešťastnou náhodu, škoda nemůže být zaplacena z povinného ručení viníka, jen z havarijního pojištění. Více si o tomto tématu přečtěte v článku, který vysvětluje, proč je auto odřené nákupním vozíkem většinou nehoda.
  • Při jízdě jsem srazil srnu: pomůže havarijní pojištění.
  • Motorku mi poškodily kroupy: pomůže havarijní pojištění.

Jak postupovat v případě nehody?

Postup po nehodě na motorce je velmi podobný tomu, jako když bouráte s autem. Podrobně si jej přečtěte zde: Jak postupovat při dopravní nehodě – kdy volat policii a jak na záznam o dopravní nehodě.

Kdy a jak můžu pojištění motocyklu ukončit/vypovědět?

U Directu můžete smlouvu ukončit kdykoliv. Díky tomu si můžete pojištění sjednat třeba na jaře a na podzim vypovědět. A mimochodem, výpověď kdykoliv žádná jiná pojišťovna na trhu nenabízí.

Jaký je rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním na motorku?

Povinné ručení kryje škody, které svým motocyklem způsobíte někomu jinému – na majetku nebo zdraví. A jak už název napovídá, povinné ručení je ze zákona povinné, takže ho musí mít každý, kdo provozuje motorové vozidlo zapsané v registru vozidel. Povinné ručení vám nezaplatí škody na vaší motorce! Ty vám naopak pokryje havarijní pojištění. To je dobrovolné a zaplatí škody na vašem motocyklu. A nejenom ty z dopravní nehody, ale taky třeba, když váš motocykl poškodí kroupy, když vám někdo váš stroj ukradne nebo záměrně poničí atd.

Kolik stojí povinné ručení na skútr 125? A kolik na babetu?

Opět – bez přesnějších informací (jaké pojištění, na jaký limit…) nelze být konkrétní. Snad jen velmi obecný postřeh, že pojištění na tyto stroje je levnější než u silnějších motorek, pohybuje se většinou v řádu stokorun za rok


Přečtěte si také:

Na co myslet při pojištění motorky


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku