Skip to main content

Na evidenční kontrolu vozidla narazíte, když budete prodávat nebo kupovat ojeté auto. Je povinná při každé změně majitele vozidla – cílem je zkontrolovat, jestli stav auta odpovídá tomu, co je napsané v techničáku. Jak kontrola probíhá a kdo auto na stanici STK musí zavést? 

Co je evidenční kontrola vozidla?

Evidenční kontrola nemine nikoho, kdo kupuje nebo prodává ojeté vozidlo a tím pádem žádá o jeho přepis na nového majitele v registru vozidel. Jedná se o krátkou – ale povinnou – návštěvu stanice technické kontroly (STK). Ta zkontroluje skutečný stav auta se záznamem v dokladech.

Jak dlouho platí evidenční kontrola vozidla?

Od března 2023 došlo k prodloužení platnosti evidenční kontroly z 30 dnů na 1 rok. Pokud tedy například řidič úspěšně absolvoval evidenční kontrolu v lednu 2023, platí mu nově do ledna roku 2024.

Zároveň není nutné předkládat protokol o jejím provedení při zápisu vozidla ani při změně vlastníka či provozovatele. Tyto informace si digitální systémy státu předají mezi sebou automaticky.

Evidenční kontrolu lze nahradit ve stejném rozsahu platnosti i provedenou kontrolou technické způsobilosti vozidla.

Co je potřeba k evidenční kontrole?

Evidenční kontrola auta se neprovádí na osobu, jak tomu bylo dříve, ale na vozidlo. Je proto jedno, jestli na STK zaveze auto kupující či prodávající. V každém případě bude potřebovat originály dokladů vydaných k vozidlu. Například:

  • malý technický průkaz
  • velký technický průkaz

A jak probíhá evidenční kontrola? Můžete ji absolvovat na kterékoli stanici technické kontroly v České republice. Obvykle ani není potřeba se objednávat, pro jistotu ale na konkrétní stanici zavolejte a ověřte si, že můžete přijet.

Co se kontroluje při evidenční kontrole?

Stanice STK zkontroluje především tyto parametry:

  • VIN kód (identifikační číslo vozidla) ​
  • barva karoserie 
  • typ motoru
  • tažné zařízení 
  • rozměry pneu a ráfků 
  • počet míst k sezení 
  • výrobní štítek vozidla a jeho údaje

Kolik stojí evidenční kontrola?

Cena evidenční kontroly pro osobní auta se pohybuje obvykle v řádech stokorun – nejčastěji v rozmezí 300 až 800 korun.

Kdo platí evidenční kontrolu? Je jedno, zda částku zaplatí kupující nebo prodávající, často se ale placení ujímá nový majitel auta.

Protokol o evidenční kontrole silničního vozidla

Evidenční kontrola silničního vozidla není tak rozsáhlá a trvá maximálně půl hodiny. Na konci obdržíte protokol o evidenční kontrole. Na úřad ho ale k přepisu auta nosit nemusíte, úředníci si ho vyhledají v online systému.

Nezapomeňte: Při přepisu auta zaniká povinné ručení

Pokud prodáváte auto nebo z jiného důvodu měníte jeho majitele, je při přepisu potřeba vypovědět také povinné ručení a případně také havarijní pojištění. 

Pojišťovně stačí poslat výpověď s důvodem, proč zrušení pojištění požadujete. Nezapomeňte připojit číslo pojistné smlouvy, číslo účtu, na který budete chtít vrátit přeplatek (je možné řešit i složenkou), kopii kupní/darovací smlouvy, nebo kopii velkého technického průkazu s vyznačenou změnou vlastníka vozidla.

Přepis auta krok po kroku

O celém procesu při přepisování auta na nového majitele jsme napsali podrobný článek dříve.

 


Autor Michal Kárný:

Mám rád texty, které jsou jednoduché, přehledné, odpovídají na všechny otázky a dobře se čtou. Pojišťovnictví není jednoduchý obor. V Directu se proto už od roku 2019 snažím o to, aby lidé, kteří mají zájem, díky mým textům rozuměli tomu, co mají pojištěné a kdy jim pojistka pomůže. Pomáhá mi v tom i novinářská praxe z Brněnského deníku Rovnost, kde jsem začínal jako redaktor, pokračoval jako editor a svoje mediální působení ukončoval jako šéfredaktor.

Komentář k článku