Skip to main content

Když Josef Rössler-Ořovský zakládal v roce 1887 v Praze první český lyžařský kroužek, možná ani netušil, jak masový sport se z lyžování stane. Ale je to tak – zimním sportům se u nás pravidelně věnuje na 55 % obyvatelstva a sjezd na ski – jak se u nás lyžím říkalo za první republiky – si oblíbilo 21 % z nich. 21 % z deseti a půl milionového národa je něco přes dva miliony lyžujících Čechů. Ano, s tolika lidmi se můžete během své zimní dovolené srazit na sjezdovce.

Aby se tak nestalo, je třeba dodržovat nějaká pravidla na sjezdovce. Nejlépe ta, která dala v roce 2009 dohromady Mezinárodní lyžařská federace (FIS). Jedná se o vůbec první závaznou zákonnou úpravu chování lyžařů na sjezdovkách a je dobré si ji před zahájením zimní sezóny připomenout.

10 pravidel pro chování na sjezdovce

1. Chování

Vždy se chovejte tak, abyste na sjezdovce neohrozili sebe ani ostatní.

2. Rychlost

Jezděte s přiměřeným odstupem a svou rychlost a způsob jízdy přizpůsobte svým schopnostem a podmínkám na sjezdovce.

3. Začátečník na trati

Pokud přejíždíte prostor lyžařské školy, případně narazíte na jiné začátečníky, snižte rychlost a zvyšte obezřetnost.

4. Předjíždění

Předjíždějte vždy jen s dostatečným odstupem a než to uděláte přesvědčte se, že máte na předjíždění dost prostoru a viditelnosti. Ten, koho předjíždíte, musí mít dostatek místa na všechny své pohyby.

5. Vjíždění a rozjíždění

Pokud chcete vjet na sjezdovku nebo se po zastavení zase rozjet, rozhlédněte se a ujistěte, že tím neohrožujete nikoho kolem sebe. Na sjezdovce udržujte takový směr jízdy, abyste se vyhnuli srážce s lyžaři a snowboardisty kolem.

6. Zastavení

Zastavovat smíte jen na okrajích sjezdovky. Zbytečně se nezdržujte v úzkých nebo nepřehledných místech. Pokud spadnete, snažte se co nejrychleji uvolnit trať, ať předejdete srážce s dalšími lyžaři či snowboardisty.

7. Stoupání a sestup

Pokud musíte vstoupit na sjezdovku pěšky, choďte jen po okrajích.

8. Respektování značek

Musíte znát a respektovat značení a signalizaci na sjezdovce.

9. Povinnost pomoct

Pokud uvidíte někoho zraněného, případně v jiných nesnázích, jste povinni mu pomoct: volejte tísňovou linku 112, poskytněte první pomoc, sežeňte pracovníky na sjezdovce.

10. Povinnost se prokázat

Pokud se stanete účastníkem nebo svědky nehody, jste povinni sdělit zasahujícím záchranářům své osobní údaje.

A ještě něco navíc

Helma a chránič páteře

Používejte ochranné pomůcky, i když lyžujete v zemi, kde na sjezdovkách nejsou povinné. I velmi průměrní lyžaři dosahují při sjezdu 50 km/h, což je rychlost, při které už dochází k těžkým zraněním.

Pojištění

Pojistěte se! Pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění a v případě lyžování v cizině i cestovní pojištění si přibalte stejně jako výše zmíněnou helmu. Doslova za pár korun zabráníte prekérním situacím, které se mohou během sportování stát.

Alkohol a další omamné látky

Na rovinu: pod vlivem alkoholu leze na sjezdovku jen, eufemisticky řečeno, nezodpovědný jedinec. Nebuďte nezodpovědní! Pozor ale taky na různé léky, které mohou ovlivnit soustředění a rychlost reakcí. Platí pravidlo: pokud s tím nesmím za volant, nesmím s tím ani na sjezdovku.

Černé sjezdovky

Nepřeceňujte své dovednosti ani síly a zvažte, zdali zvládnete tratě s vysokou obtížností, tedy černé sjezdovky. Pokud možno, zvažte to ještě před vstupem na ně. Až se totiž budete nekontrolovaně řítit dolů rychlostí 200 km/h, bude už pozdě.

Zdravotně postižení lyžaři

Buďte džentlmeni, zdravotně postiženým lyžařům dávejte vždy přednost. Jak při nástupu na lanovku, tak i při sjezdu. Buďte obezřetní a respektujte jejich prostor, trasu a trajektorie.


Přečtěte si ještě:

Úraz na horách? Vrtulník může stát i 120 000 korun

Jaké pojištění na lyže vybrat pro dovolenou v ČR a jaké do zahraničí?

Na dovolenou autem v zimě? Pozor na vybitou baterii a defekt


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku