Skip to main content

Když Josef Rössler-Ořovský zakládal v roce 1887 v Praze první český lyžařský kroužek, možná ani netušil, jak masový sport se z lyžování stane. Ale je to tak – zimním sportům se u nás pravidelně věnuje na 55 % obyvatelstva a sjezd na ski – jak se u nás lyžím říkalo za první republiky – si oblíbilo 21 % z nich. 21 % z deseti a půl milionového národa je něco přes dva miliony lyžujících Čechů. Ano, s tolika lidmi se můžete během své zimní dovolené srazit na sjezdovce.

Aby se tak nestalo, je třeba dodržovat nějaká pravidla na sjezdovce. Nejlépe ta, která dala v roce 2009 dohromady Mezinárodní lyžařská federace (FIS). Jedná se o vůbec první závaznou zákonnou úpravu chování lyžařů na sjezdovkách a je dobré si ji před zahájením zimní sezóny připomenout.

10 pravidel pro chování na sjezdovce

1. Chování

Vždy se chovejte tak, abyste na sjezdovce neohrozili sebe ani ostatní.

2. Rychlost

Jezděte s přiměřeným odstupem a svou rychlost a způsob jízdy přizpůsobte svým schopnostem a podmínkám na sjezdovce.

3. Začátečník na trati

Pokud přejíždíte prostor lyžařské školy, případně narazíte na jiné začátečníky, snižte rychlost a zvyšte obezřetnost.

4. Předjíždění

Předjíždějte vždy jen s dostatečným odstupem a než to uděláte přesvědčte se, že máte na předjíždění dost prostoru a viditelnosti. Ten, koho předjíždíte, musí mít dostatek místa na všechny své pohyby.

5. Vjíždění a rozjíždění

Pokud chcete vjet na sjezdovku nebo se po zastavení zase rozjet, rozhlédněte se a ujistěte, že tím neohrožujete nikoho kolem sebe. Na sjezdovce udržujte takový směr jízdy, abyste se vyhnuli srážce s lyžaři a snowboardisty kolem.

6. Zastavení

Zastavovat smíte jen na okrajích sjezdovky. Zbytečně se nezdržujte v úzkých nebo nepřehledných místech. Pokud spadnete, snažte se co nejrychleji uvolnit trať, ať předejdete srážce s dalšími lyžaři či snowboardisty.

7. Stoupání a sestup

Pokud musíte vstoupit na sjezdovku pěšky, choďte jen po okrajích.

8. Respektování značek

Musíte znát a respektovat značení a signalizaci na sjezdovce.

9. Povinnost pomoct

Pokud uvidíte někoho zraněného, případně v jiných nesnázích, jste povinni mu pomoct: volejte tísňovou linku 112, poskytněte první pomoc, sežeňte pracovníky na sjezdovce.

10. Povinnost se prokázat

Pokud se stanete účastníkem nebo svědky nehody, jste povinni sdělit zasahujícím záchranářům své osobní údaje.

 

Direct pojištění

 

A ještě něco navíc

Helma a chránič páteře

Používejte ochranné pomůcky, i když lyžujete v zemi, kde na sjezdovkách nejsou povinné. I velmi průměrní lyžaři dosahují při sjezdu 50 km/h, což je rychlost, při které už dochází k těžkým zraněním.

Pojištění

Pojistěte se! Pojištění odpovědnosti, úrazové pojištění a v případě lyžování v cizině i cestovní pojištění si přibalte stejně jako výše zmíněnou helmu. Doslova za pár korun zabráníte prekérním situacím, které se mohou během sportování stát.

Alkohol a další omamné látky

Na rovinu: pod vlivem alkoholu leze na sjezdovku jen, eufemisticky řečeno, nezodpovědný jedinec. Nebuďte nezodpovědní! Pozor ale taky na různé léky, které mohou ovlivnit soustředění a rychlost reakcí. Platí pravidlo: pokud s tím nesmím za volant, nesmím s tím ani na sjezdovku.

Černé sjezdovky

Nepřeceňujte své dovednosti ani síly a zvažte, zdali zvládnete tratě s vysokou obtížností, tedy černé sjezdovky. Pokud možno, zvažte to ještě před vstupem na ně. Až se totiž budete nekontrolovaně řítit dolů rychlostí 200 km/h, bude už pozdě.

Zdravotně postižení lyžaři

Buďte džentlmeni, zdravotně postiženým lyžařům dávejte vždy přednost. Jak při nástupu na lanovku, tak i při sjezdu. Buďte obezřetní a respektujte jejich prostor, trasu a trajektorie.


Přečtěte si ještě:

Úraz na horách? Vrtulník může stát i 120 000 korun

Jaké pojištění na lyže vybrat pro dovolenou v ČR a jaké do zahraničí?

Na dovolenou autem v zimě? Pozor na vybitou baterii a defekt


Autorka Alena Kastnerová:

Jsem copywriterka s více než dvacetiletou praxí. Tu teď uplatňuji ve svém psaní o pojištění: informace získané od svých kolegů-odborníků překládám do lidštiny, aby jim každý, kdo se o pojištění potřebuje něco dozvědět, dobře rozuměl. Jednoduchost a srozumitelnost je to, co se snažím pojišťováckým textům přinést. A nadto se je snažím čtenářům překládat tak, aby i oni viděli v pojištění to, co já: zajímavý a sexy obor. 😊

Komentář k článku