Skip to main content

Teplé jarní dny lákají na zahrady. Ať už k nutným pracím nebo relaxu třeba u grilování. Co když ale na zahradě zapomenete sekačku nebo tam máte zahradní nábytek a někdo vám věci ukradne? Pokud máte pojištění domácnosti, můžete se obrátit na pojišťovnu. Dejte si ale pozor, jakou požaduje výšku plotu, který zloděj musí překonat. „Některé pojišťovny mají v podmínkách 180centimetrové hradby, což je historický přežitek, většinou je ale požadovaná výška 160 centimetrů. V Directu nám to nedávalo smysl, protože nám je jasné, že ani dvoumetrový plot zloděje nezastaví, je ale důležité, aby byl pozemek jasně vymezený a ohraničený. Proto jsme určili, že nám stačí, když kolem zahrady bude mít klient plot minimálně 120 centimetrů vysoký,“ říká Michal Kozub z Direct pojišťovny. Dodává zároveň, že plot musí být po celém obvodu pozemku a musí to být funkční oplocení, a ne živý plot ze stromků.

Zahradní vybavení do limitu

U Direct pojišťovny jsou věci na zahradě automaticky pojištěné v rámci pojištění domácnosti domu nebo bytu, u chaty zahradní vybavení nepojistíte, tam si raději věci schovávejte. „Pojištění se týká vybavení, které člověk na zahradě standardně mívá. Například zahradní nábytek nebo gril. A je jedno, jestli je tam uložený dlouhodobě nebo jste ho jen zapomněli uklidit. Pokud by ale někdo měl na zahradě například televizi, tak tu bychom neproplatili,“ uvádí příklady Kozub. Pojišťovna z pojištění zahradního vybavení vyplatí maximálně 30 tisíc korun. Zároveň platí, stejně jako u všech krádeží, že vše musíte nahlásit co nejdřív policii, která vše prošetří a sepíše protokol, který pojišťovna potřebuje k vyřešení škody.

I proti zničení živly

Pojištění vám pomůže také v případě, kdy zahradní vybavení zničí živly, například vichřice nebo oheň. Pokud vám ale chodí soused krást vyzrálé švestky, budete ho muset plácnout pořádně přes prsty, na ovoce se totiž pojištění nevztahuje.


Přečtete si také

Pojištění majetku: smlouvu aktualizujte každé dva roky

Komentář k článku